Előfizetés

Ferenc pápa ismét hívők előtt beszélt lakosztálya ablakából

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.07. 14:09

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
A katolikus egyházfő a menekült és a születendő gyermekeket, a békét és a betegek ápolását helyezte középpontba.
A balkáni migrációs útvonalon, felnőtt kíséret nélkül érkező gyermekek megvédelmezését szorgalmazta kiemelten vasárnapi beszédében Ferenc pápa. Mint mondta:
„Nagyon sokan és drámai helyzetben vannak a család nélküli kiskorúak, akiket számos veszély fenyeget.”

A katolikus egyházfő kötelességnek nevezte a gyermekekről való gondoskodást, és segítésükre humanitárius folyosók létrehozását sürgette. A koronavírus-járvány miatti korlátozások országos enyhítése után ez volt az első vasárnap, amikor ismét a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából beszélt. December 20-tól idáig interneten keresztül mondta el beszédeit, az egyházfő szavait az esős időben néhány száz hívő hallgatta. Ferenc pápa Olaszországot fenyegető veszélynek nevezte a születések számának zuhanásszerű csökkenését, és azt hangoztatta:
„A demográfiai télből a gyermekek születésének tavasza vezethet ki.”

Az olasz statisztikai hivatal felmérése szerint 2020-ban az előző évhez képest húsz százalékkal csökkent, és négyszázezer alá esett az újszülöttek száma, ami az utóbbi százötven év legalacsonyabb adata.  Azért is imádkozott a Szentatya, hogy legyen béke Mianmarban, ahol február elsején katonai hatalomátvétel történt. Az egyházfő nemzeti stabilitást, társadalmi igazságosságot, demokratikus együttélést sürgetett az országban, ahol 2017-ben tett látogatást. Emlékeztetett továbbá a betegek február 11-i egyházi világnapjára, és kijelentette:
„A betegek ápolása az egyház számára nem puszta egy választási lehetőség, hanem szerves részét képezi az egyház küldetésének.”

„Senki nem gondolta, hogy a vírus közöttünk van” – Az első európai fertőzöttet azonosító orvos visszaemlékezése

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.07. 12:48

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
„Késő volt, a betegek száma óráról órára emelkedett az északolasz kórházakban” – emlékezett Annalisa Malara.
Tavaly február 20-án azonosította az első európai Covid-19 beteget a lombardiai Codogno kórházában Annalisa Malara aneszteziológus, aki az akkor történtekről és a „mindenki életét felborító” koronavírus-járvány utóbbi egy évéről számolt be az MTI-nek. Annalisa Malara kijelentette: soha nem fogja elfelejteni, ami a tizenötezer lakosú Codogno kórházában azon a februári reggelen történt.
„Súlyos állapotban intenzív osztályra került egy életerős 38 éves férfi, akinek kezdeti tüdőgyulladása harminchat óra leforgása alatt kétoldalúvá vált. Egyértelmű volt, hogy vírussal állunk szemben, mégsem gondoltunk azonnal az új koronavírusra”

– idézte fel Malara orvosnő.

A beteget lélegeztető gépre kapcsolták. A beteg felesége elmondta, hogy férje három héttel korábban egy Kínából visszatérő kollégával vacsorázott.
„Nem teszteltük rögtön, mivel az akkor érvényes protokoll szerint csak a közép-kínai Hupej tartományból érkezőket kellett tesztelni, vagy azokat, akik fertőzött személlyel voltak kapcsolatban. Nem volt elég információnk, nem tudtunk a tünetmentes vagy kevés tünettel bíró közvetítők veszélyéről”

– mondta Annalisa Malara.

Az aneszteziológus mégis elvégezte a tesztet, így azonosította az első beteget Európának azon a részén, ahol senki sem várta. Codognóban meghúztuk az európai vészharangot jelezve, hogy a betegség megérkezett – fogalmazott.
„Senki nem gondolta, hogy a vírus közöttünk van. Beleborzadok, ha arra gondolok, hogy az első beteget szájmaszk nélkül vizsgáltam meg, azóta viszont le sem vettem többé”

– tette hozzá.

Megjegyezte, az első betegnél még azt sem tudták hirtelen, hogy milyen gyógyszerrel kezeljék. A beteget elszigetelték, a kórházat lezárták, az összes pácienst és egészségügyi dolgozót elkezdték tesztelni.
„Késő volt, a betegek száma óráról órára emelkedett az északolasz kórházakban”

– emlékezett.

Codogno polgármestere február 21-én elrendelte a város üzleteinek, éttermeinek, iskoláinak lezárását. Február 22-én Codognót és a térség további tíz városát karantén alá helyezték. Az első beteg azóta már jól ismert, neve Mattia Maestri volt, akinek várandós felsége és több családtagja is megbetegedett, édesapja meghalt a járványban. A férfi három hetet töltött intenzív osztályon. Nem szívesen nyilatkozik, de Malara doktornővel azóta is tartja a kapcsolatot. Az orvosnő felidézte, hogy a járvány első hónapjaiban csak akkor nem dolgozott, amikor evett és aludt. Amikor néha hazament, a lábtörlőn talált élelmiszercsomagot, a szomszédok tették oda, mert tudták, nincsen ideje bevásárolni sem. Annalisa Malara elmondta, a csodával határosnak tartja, hogy egy éve a járványosztályokon dolgozik, de nem kapta el a fertőzést. Az elsők között oltották be. Lombardiában több száz orvos halt meg, főleg háziorvosok, de az egészségügyben dolgozók családtagjai is. Arra a kérdésre, hogy miért volt magas a halottak száma az orvosok között a második hullámban is, amikor már felkészültebbek voltak, Malara úgy válaszolt, hogy egy év megfeszített munka kimerítette az egészségügyi dolgozókat testben és lélekben is, ezért csökkent a személyes biztonságukra fordított figyelmük.
„Mindennap a betegségtől való félelemmel indulok munkába. Az orvosi munka is teljesen megváltozott, hiszen órákat töltünk védőruhában, arcunkra szorított maszkkal, ami még inkább növeli a nehéz munkánkat kísérő stresszt”

– mondta.

Úgy vélte, a szigorú korlátozásokhoz való alkalmazkodást a testi kontaktust kereső olaszoknak nagyon nehéz volt megszokni.
„Felborult a világunk, semmi nem olyan már mint régen. Én is szeretnék már újra tervezni, vakációzni, elmenni a tengerre a barátaimmal, átölelni az embereket”

– mondta.

Annalisa Malarát októberben az államfő az Olasz Köztársasági Érdemrend Lovagja címmel tüntette ki, jelenleg a milánói vásártéren felállított járványkórházban dolgozik. Ami a távlatokat és a védőoltást illeti, kijelentette, hogy a járvány elleni küzdelem utolsó felvonása zajlik az „aggodalmat keltő” vírusmutációkkal szemben. Codognóban és a lombardiai kórházakban idén február 20-án az utóbbi egy évben elhunyt egészségügyi dolgozókra és betegekre emlékeznek. Tavaly óta már több mint 91 ezren haltak meg Olaszországban, közöttük több mint 27 ezren Lombardiában.

Rendkívüli erejű hófúvások, heves jégeső: fennakadásokat okoz a havazás Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.07. 11:58

Fotó: Swen Pförtner / AFP / dpa Picture-Alliance
Sok helyen az egy métert is meghaladó magasságú hótorlaszokat emelt az erős szél.
Közlekedési fennakadásokat okozott a havazás és a jégeső vasárnap Németország több tartományában. A hatóságok napok óta figyelmeztettek a várható nehézségekre, így kevesen keltek útra, és elmaradt a közlekedési káosz, amelytől tartottak. A helyenként havazással és rendkívüli erejű hófúvásokkal, máshol heves jégeső formájában érkezett kiadós csapadék annak tulajdonítható, hogy betört Németország fölé egy sarkvidéki eredetű viharfront, amely az ország középső részén találkozott egy délről érkezett fronttal. A két front találkozásánál
északról mínusz 12 Celsius-fokos, délről plusz 12 Celsius-fokos hőmérsékletű légtömegek csapódtak egymáshoz, és mivel a Franciaország déli részéről elindult front nemcsak meleg, hanem nagyon nedves levegőt szállított, az ütközőzónában rövid idő alatt jelentős mennyiségű hó, a térség déli peremén pedig a felszínre érkezve azonnal jéggé dermedő eső hullott.

A régió egy nagyjából 130 kilométer széles, a holland határtól a cseh határig húzódó szalagot képez. Felső, északi részét alig néhány óra alatt sokhelyütt 20-30 centiméter vastagságú hóréteg borította be. Alsó, déli részén jégpáncél keletkezett a legtöbb felületen, ami nemcsak csúszásveszélyt okozott, hanem leszakadással fenyegető súlyt helyezett a többi között elektromos távvezetékekre és fák ágaira.
Az utak számos településen nehezen járhatók, sok helyen az egy métert is meghaladó magasságú hótorlaszokat emelt az erős szél. Több településen korlátozták a közösségi közlekedést.

A Deutsche Bahn (DB) vasúttársaság több tízezer munkatársát és valamennyi hótakarító és jégmentesítő járművét mozgósította, de így is több szakaszon törölni kellett távolsági és regionális járatokat. A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előrejelzése szerint a havazás legalább hétfőig tarthat, enyhülés legkorábban a hét közepétől várható.