Előfizetés

Figyelmeztetéseket adtak ki: ónos esőt, havazást, hófúvást és erős szelet hoz a hidegfront

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.09. 20:25
Kerékpárosok a behavazott Szabadság téren Nyíregyházán még január 29-én
Fotó: Balázs Attila / MTI
Az ország északi felén 0 és plusz 6, a déli megyékben 7 és 11 fok közötti csúcsértékek várhatók szerdán.
Ónos eső, havazás, hófúvás és szél veszélye miatt is adott ki figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára. A hidegfront szerda este érkezik. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint ónos eső veszélye miatt Budapestre, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas és Veszprém megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.
Győr-Moson-Sopron és Vas megyére a havazás és a hófúvás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Erős szél miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében figyelmeztetnek.
Azt írták: kedd éjfélig az északi tájakon további maximum 5 centiméter friss hó hullhat, a nagyobb hómennyiség elsősorban az északkeleti határvidéken gyűlhet össze. Az éjszaka második felére a csapadékzóna elhagyja az országot. Az éjszakai átmeneti csapadékszünetet követően szerda reggel délnyugat felől egy újabb mediterrán ciklon melegfronti csapadékzónája érkezik, amelyből az ország nagyobb részén eső várható. Észak-Dunántúlon reggel, délelőtt átmeneti vegyes halmazállapotú csapadék (ónos eső, havas eső) is hullhat, ezt eső vált majd fel.
Az Északi-középhegység területén kezdetben havazás lesz jellemző, és további maximum 5 centiméter friss, tapadó hó hullhat. Majd ottt is dél felől egyre nagyobb területen átmeneti havas eső, ónos eső, fagyott eső, végül eső várható. Legtovább Borsod északi felében tarthat ki a havazás. Ezzel párhuzamosan, az esti órákban északnyugat felől megérkezik a ciklon hidegfrontja, amelynek hatására a Dunántúlon az esőt, záporokat havazás, hózáporok válthatják fel. Az Észak-Dunántúlon éjfélig többnyire maximum 5 centiméter, intenzív hózáporokban helyenként ennél több friss hó is hullhat – írták, megjegyezve: „a várható hóvastagság meglehetősen bizonytalan”. A front mögött északira, északnyugatira forduló szél egyre nagyobb területen megerősödik, elsősorban a Dunántúl nyugati felén viharos lökések is lehetnek, ennek következtében a hóval borított északnyugati tájakon (a hóvastagság függvényében) hófúvás alakulhat ki. Az előrejelzés szerint szerdán hajnalban általában mínusz 2 és plusz 4 Celsius-fok között alakul a hőmérséklet, de az északi megyékben akár mínusz 7 fokig is hűlhet a levegő. Napközben az ország északi felén 0 és plusz 6, a déli megyékben 7 és 11 fok közötti csúcsértékek várhatók.

Dunaújvárosban napokra leállt a távhőszolgáltatás ebben a kellemes februári időben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.09. 19:39

Fotó: Népszava
A szolgáltató hétvégére időzítette a teljes, városi szintű leállást igénylő karbantartást, de a munkák elhúzódtak. A februári időjárást alkalmasnak ítélték meg a feladat elvégzésére.
Harmadik napja nincs rendes távfűtés Dunaújvárosban. A távhőszolgáltató hétvégére az esti órákra az egész városban lekapcsolta a szolgáltatást karbantartás miatt, de a munkák elhúzódtak – számolt be róla az RTL Híradó.
Az egyik helyi lakos, Fekete Zsófia azt mesélte a csatornának, nem számított arra, hogy negyedik napra se lesz fűtésük. Otthonukban jéghidegek a radiátorok, se fűtés, se meleg víz nincs náluk. Az asszony két kisgyerekkel van otthon. Úgy fürdenek, hogy vizet melegítenek, napközben pedig rétegesen öltöznek fel otthon, hogy ne fázzanak. A Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. szerint csak most tudták elvégezni a karbantartást. Állításuk szerint eddig az önkormányzat és a lakossági fogyasztók tartozásai miatt nem volt rá pénzük, és az időjárás sem kedvezett a munkáknak. Múlt hétvégére viszont enyhe időt jósoltak a meteorológusok, ezért úgy tűnt, alkalmas az idő arra, hogy elvégezzék a teljes, városi szintű leállást igénylő karbantartást. A város polgármestere leszögezte, hogy ehhez nem volt joguk. Pintér Tamás azt közölte, hogy a távhőtörvény alapján karbantartást csak a fűtési szezonon kívül lehet elvégezni. Bejelentette, hogy hatósági eljárást indítanak, és azt cáfolta, hogy az önkormányzatnak tartozása lenne. A szolgáltató elismerte, hogy a karbantartás hosszabbra nyúlt, mint amire számítottak, és azt is, hogy a tegnapi nap valóban mélypont volt. Reményeik szerint ma már mindenhol lesz fűtés és meleg víz.

A Klubrádió vezérigazgatója szerint a rádió elhallgatása még nem jelenti azt, hogy az adó megszűnne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.09. 18:04

Fotó: Béres Márton / Népszava
Stock Richárd úgy véli, hogy ha másodfokon is elutasítják a Klubrádió keresetét, akkor az azt bizonyítja, hogy a Médiatanács azt csinál, amit akar, és mindent megtehet következmények nélkül.
Arató András, a Klubrádió elnöke és Stock Richárd vezérigazgató közös sajtótájékoztatót tartott a rádióadó helyzetéről kedd délután. Arató András elismerte, hogy a Klubrádió két jelentését valóban késve adta le a médiahatóságnak, de kifogásolta, hogy két ilyen késedelem oka lehet annak, hogy százezreket megfosztanak az adótól. Szerinte a magyar jogállamiság ott tart, hogy válogathat a jogrend az ügyfelei között: van, akit megbüntet, és van, akit nem. Stock Richárd úgy fogalmazott, hogy jogász szemmel is érdekes volt az ítélet, mivel semmilyen érdemi indoklást nem tartalmazott. A bíróság elmondása szerint közölte, hogy elutasítja keresetüket, majd azt közölte, hogy nincs módja a médiahatóság határozatát felülvizsgálni. Megjegyezte, hogy semmilyen érvükre nem reagált a bíróság, nem mondta el, miért nincs igazuk, csak annyit mondott, hogy nincs helye a felülvizsgálatnak. Stock úgy véli, hogy ha ez másodfokon is így marad, és a jogszabály alapján a Médiatanács határozata valóban jogszerű, akkor arról állít ki bizonyítványt a bíróság, hogy a Médiatanács azt csinál, amit akar, nem kérhetőek rajta számon a döntései, és mindent következmények nélkül megtehet.
– Ez valóban a magyar jogállamiságról nagyon súlyos ítéletet mondana

– tette hozzá a vezérigazgató.

Álláspontja szerint önmagában az első fokú ítélet is nagyon súlyos, mert olyan, mintha elfogadná a bíróság, hogy valóban nincs joga megvizsgálni a döntést.
– Súlyos kérdéseket vet fel, és jóval túlmutat a Klubrádió, illetve a magyarországi médiumok helyzetén

– jelentette ki Stock Richárd.

Azt mondta, azzal, hogy a bíróság nem vizsgálta az érveiket, nem is volt értelme az egésznek, mivel az egész ügynek az elejétől fogva nem volt esélye. Arató András beszélt a rádió jövőjéről. Közölte, hogy van még egy felület, az internet, ahol éppúgy lehet rádiózni, mint az analóg frekvencián. Úgy érzékeli, hogy a hallgatók jelentős része hajlandó átállni az okosrádiózásra. Szándékaik szerint ugyanezzel a tartalommal folytatják. Érzékeli az elszántságot, hogy eddigi támogatásuk továbbra is meglesz.    Megemlítette, hogy jelenleg csak ők vannak versenyben a frekvenciáért, de szerinte május előtt nem születik döntés, és azt sem tudja, meddig tart ez az ideiglenes állapot, amely szerinte egy félmilliós csoport érdekeit sérti.
– Nagyon fel vagyok háborodva

– hangsúlyozta Arató András.

Stock szerint a rádió elhallgatása még nem jelenti azt, hogy a Klubrádió eltűnne, vagy mint intézmény megszűnne. Elmondása szerint olyan mennyiségű embert érnek el az interneten már jelenleg is, hogy meggyőződésük, hogy a Klubrádió nem hallgattatható el ilyen módon.
– Ha a hallgatók szeretnék, hogy a Klubrádió megmaradjon, akkor meg is fog maradni

– fűzte hozzá.

A Klubrádió kedden jelentette be, hogy elutasította a Fővárosi Törvényszék a Médiatanáccsal szembeni keresetét, vagyis jogszerűnek találták, mikor a hatóság megtagadta a rádió frekvenciahasználati engedélyének meghosszabbítását. A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa tavaly ősszel tagadta meg a 92.9-es budapesti frekvenciahasználatának meghosszabbítását. A Médiatanács a rádió szerint csekély súlyú adatszolgáltatási mulasztásokra hivatkozva állapított meg ismételt jogsértést. A rádió február 14-ét követően elhallgat, amikor lejár frekvenciahasználati engedélye.

„Ne nagyon várják el tőlem, hogy ne indulattal nyilatkozzak az ügyről”

– Egy ilyen ítélet után a jövőben ne nagyon várják el tőlem, hogy ne indulattal nyilatkozzak az ügyről, de igyekszem tényszerű maradni – mondta lapunknak Arató András. A rádió jövőjét alapvetően a hallgatók támogatása, az ő felajánlásaik határozzák meg. – Bízom benne, hogy a támogatási kedv nem csökken, mert nagy szükségünk van rá – mondta. A rádió megmaradt reklámbevételei is veszélybe kerültek a frekvencia elvesztésével, illetve pályázati támogatásokat sem tudnak ennek hiányában lehívni. Igaz, a pályázatokból eddig kevés összeg folyt be, az NMHH hazai támogatási keretéből Arató szerint rendre kimaradtak. A jelenlegi helyzetben az elnök azt mondta, hogy megpróbálnak külföldi, például uniós pályázati forrásokat találni. – Ha a hallgatók támogatás kitart, akkor nem kell elküldenünk egyetlen kollégánkat sem, ez a cél lebeg előttünk – tette hozzá. Arató András annyiban bizakodó, hogy biztosra veszi, nagyjából fél év múlva megnyeri a Klubrádió a megüresedő frekvenciára időközben kiírt pályázatot, vagyis újra elérhetők lesznek a 92.9-es frekvencián. Ezt a pályázatot egyelőre felfüggesztették, mert bár a szintén pályázó rivális műsorszolgáltatót formai okokból kizárták és elvileg egyedüli pályázó maradt a Klubrádió, de a másik kandidáló bíróságon támadta meg a Médiatanács döntését, jogerős döntésig pedig a pályázat sem zárható le. Arató András szerint csekély az esély arra, hogy a Médiatanács megváltoztatná korábbi határozatát és mégis lehetővé tenné a műsorsugárzást. (Unyatyinszki György