Előfizetés

Több mint 130 jármű karambolozott Texasban, hat ember meghalt

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.12. 06:43

Fotó: AFP
Hatvanöten kórházba kerültek. A balesetet feltehetőleg az eső utáni jégképződés váltotta ki az autópályán.
Legalább 6-an életüket vesztették Texasban egy több mint 130 járművet érintő tömegkarambolban, 65 embert kórházba vittek – közölte a MedStar helyi mentőszolgálat egyik szóvivője csütörtökön. A rendőrség szerint a balesetet feltehetőleg az eső utáni jégképződés váltotta ki az autópályán. A helyi sajtó szerint a baleset egy mintegy 2,5 kilométer hosszú szakaszon történt. A szemtanúk által készített felvételeken számos egymásnak hajtott és szétzúzódott kocsit, teherautót lehetett látni. A mentőegységeknek gondot okozott, hogy a roncsokon keresztül eljussanak a beszorult emberekhez. Aggodalomra adott okot az is, hogy a fagyos időjárásban eltöltött órák során kihűlhetnek. A családok számára egy gyülekezési pontot is felállítottak a közelben. Az amerikai sajtó szerint 14 mentőkocsi volt bevetésen. A tömegkarambol a reggeli csúcsforgalomban történt. A rendőrség figyelmeztetést adott ki a továbbra is veszélyes időjárási viszonyok miatt. A baleset következtében egy több mint 12 kilométer hosszú közlekedési dugó keletkezett.

Ötnapos karantént rendeltek el a brit mutáció miatt Melbourne-ben

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.12. 06:12

Fotó: WILLIAM WEST / AFP
A vírusvariáns egy járványgóca alakult ki egy helyi hotelben.
Ötnapos karantént rendeltek el Ausztrália második legnépesebb városában, Melbourne-ben a koronavírus Nagy-Britanniában azonosított jóval fertőzőbb mutációjának elterjedése miatt – jelentette be pénteken Daniel Andrews victoriai miniszterelnök . Az intézkedés hátterében az áll, hogy a vírusvariáns egy járványgóca alakult ki egy helyi hotelben, ahol a külföldről visszatérő utazókat helyezik karanténba. Eddig tizenhárom esetet regisztráltak a szállodában.
„Mivel nagyon fertőző és gyorsan terjed (a vírusmutáció), meg kell szakítani a láncolatot”

– hangsúlyozta Andrews újságíróknak nyilatkozva.

Mint mondta, azt kell feltételezni, hogy a lakosság körében több eset is van, mint amit sikerült kimutatni és a vírusvariáns minden eddiginél gyorsabban terjed. A korlátozások értelmében
a lakosoknak otthon kell maradniuk, kivételt képez a nélkülözhetetlen munkák elvégzése, az orvoslátogatás, az élelmiszervásárlás, illetve az edzés. Emellett mindenhol maszkot kell viselni. Betiltották a gyülekezéseket, esküvőket és vallási rendezvényeket is. Az Australian Open teniszbajnokságról kitiltották a nézőket.

Ausztráliában a járvány kitörése óta 28 887 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 909-en hunytak el.

Putyin: Nem majomkodok, a nyár végén, kamerák nélkül oltanak be

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.11. 20:34

Fotó: Mikhail Klimentyev / Sputnik via AFP
Az orosz elnök szerint ugyan a Szputnyik V a világ legjobb vakcinája, de személyesen hozzá mindenkinek két hét karantén után vezet az út.
A nyár végén vagy legkésőbb ősz elején oltathatja be magát a Covid-19 ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte csütörtökön online kiadásában a Kommerszant című gazdasági napilap. A lap szerint ezt Putyin maga mondta el, egy háromtucatnyi orosz főszerkesztővel folytatott szerdai online találkozója során.  Az elnök azzal magyarázta a késlekedést, hogy saját, az influenza és a pneumococcus elleni injekciót is tartalmazó oltási terve van, ezért az új koronavírus elleni oltást megelőzően konzultálnia kell majd az orvosaival.
Putyin őszre „aktív időszakot”, sok utazást tervez, s mint mondta „nem kíván majomkodni, ezért nem akarja kamerák előtt beoltatni magát a Szputnyik V nevű vakcinával, amely szerinte „minden mutató alapján a világ legjobbja”.

A Kommerszant szerint addig továbbra is fennmarad majd az a rendszer, hogy két hétig karanténba kell vonulnia annak, aki személyesen akar Putyinnal találkozni. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön újságírók kérdéseire válaszolva azt hangoztatta:
„a mézesmadzag és furkósbot taktikája nem alkalmazható a vakcináció ösztönzésére”.

Úgy vélekedett, az embereknek egyszerűen el kell magyarázni, hogy érdekükben áll az egészségük és a biztonságuk szempontjából a védőoltás beadatása. Gyenyisz Logunov, az első orosz vakcinát, a Szputnyik V-t kidolgozó Gamaleja Intézet tudományos igazgatóhelyettese egy szerdai moszkvai tanácskozáson azt mondta, hogy Oroszországban eddig mintegy 2,2 millió embert oltottak be a Covid-19 ellen. A védőoltás mindkét komponensét több mint 1,7 millió ember kapta meg.