Előfizetés

Mario Draghi elfogadja az olasz miniszterelnöki megbízatást

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.12. 21:43

Fotó: HANDOUT / AFP
Az új kormányfő csapatában szakértők, de baloldali és jobboldali politikusok is helyet kaptak.
Szombaton délben teszi le esküjét a Mario Draghi vezette 67. olasz kormány, miután az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este megerősítette, hogy elfogadja a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella államfőtől. A római elnöki palotában elhangzott sajtónyilatkozatában Draghi közölte miniszterei névsorát. Kormányában szakértők és pártpolitikusok is helyet kaptak. Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult csapatban a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt. A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti. Az igazságügyminiszter az alkotmánybíróság volt elnöke, Marta Cartabia lett. Újdonságnak számít az idegenforgalmi, valamint a környezetvédelmi fejlesztésért felelős tárca felállítása. A korábbi balközép kormánypártok több eddig birtokolt tárcát megtartottak, három miniszteri széket kapott a Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország, a jobboldali Ligának többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával. Amint azt a Népszava is megírta, az előző olasz kormányfő január végén mondott le. Giuseppe Conte távozásának legfőbb oka az volt, hogy bár januárban a képviselőházban, majd a szenátusban is megkapta a többséget a kormánya, egy harmadik fontos szavazásra már nem sikerült azt biztosítania.

Félméteres hóra számítanak Moszkvában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.12. 18:35

Fotó: Iliya Pitalev / AFP
Erős, hófúvással kísért havazás várható a hétvégén Moszkvában, a csapadék mennyisége hétfőtől vasárnapig elérheti a 25-30 millimétert, a hóréteg vastagsága pedig a fél métert - közölte pénteken az orosz hidrometeorológiai szolgálat.
Szergej Szobjanyin polgármester közölte, hogy a pénteken elkezdett fokozott ütemű hóeltakarítást még legalább egy napig fenntartják. Mint mondta, a tömegközlekedésben gyakorlatilag nem volt fennakadás. A hóesés az orosz fővárosban egynapi szünet után csütörtök éjjel indult újra. A dugók sűrűségét mérő Yandex.Probki szolgáltatás a saját skáláján a legmagasabb, 10-es értéket mutatta Moszkva főbb útjain és a várost övező körgyűrűn. Ez azt jelenti, hogy Moszkvában gyalogosan gyorsabban lehet haladni, mint autóval. A közlekedési helyzet és a megszaporodott balesetek miatt a város hatóságai arra kérték az autósokat, hogy használják a tömegközlekedést. Péntek estig több mint 70 elakadt autót kellett kimenteni a hóból. Az orosz főváros repülőterein a havazás miatt 40 járatot visszatartottak. Moszkvában péntek éjjel mínusz 13 fok lesz, de a fagy hétfő éjjelre mínusz 23-ra erősödhet.

Európa Tanács: Forrást és konzultációt a magyar önkormányzatoknak!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.12. 16:52

Fotó: ESCUDERO Patrick / hemis.fr / AFP
A strasborurgi székhelyű regionális nemzetközi szervezet a központosítás visszafordítására szólította fel a kormányt.
A magyar kormány nem biztosít elegendő forrást az önkormányzatoknak és konzultáció nélkül avatkozik bele az önkormányzatok ügyeibe – hívja fel a figyelmet az Európa Tanács friss jelentésére Facebook-oldalán Karácsony Gergely. A főpolgármester pénteki bejegyzésében aláhúzta:
arra szólították fel a magyar kormányt, hogy állítsák meg, sőt fordítsák vissza a központosítást, és biztosítsanak igazságos, hatékony konzultációs lehetőségeket az önkormányzatoknak.

A Strasbourgban – az Európai Uniótól függetlenül – regionális nemzetközi szervezetként működő Európa Tanács jelentéséről a 444 számolt be. A testület Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa a Magyarországon zajló „újraközpontosítás” miatt fejezte ki aggodalmát.
Az Európa Tanács két jelentéstevője által pénteken publikált elemzése szerint Magyarországon hiányzik a hatékony konzultáció a központi hatalom és az önkormányzatok között, és az önkormányzati funkciókba történő jelentős kormányzati beavatkozásokat látni.

Az egyik jelentéstevő, a belga Marc Cools szerint aggodalomra ad okot, hogy nincs tényleges regionális szintű önkormányzatiság Magyarországon, mivel a megyék szinte semmiféle jelentős kompetenciával nem rendelkeznek, és nincs gazdasági autonómiájuk sem. Ugyanakkor a jelentés pozitív példaként említi Budapest különleges státuszát, illetve azt, hogy a nemzeti kisebbségek önkormányzatokat hozhatnak létre, melyek alkalmasak a kulturális identitásuk védelmére és helyi, illetve országos bemutatására. A Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa a jelentés mellé kiadott közleményben arra szólította vissza a magyar kormányt, hogy fordítsa visszájára ezt a központosítási trendet, és biztosítson igazságos és hatékony konzultációs lehetőségeket az önkormányzatok felé, valamint mérsékelje a kormányzati befolyást az önkormányzatok működésébe.
Emellett azt javasolják a magyar kormánynak, hogy biztosítson elégséges anyagi erőforrást az önkormányzatoknak, és engedje meg a számukra, hogy helyi adókat vessenek ki.