Előfizetés

Hivatalba lépett a 67. olasz kormány

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.13. 15:34

Fotó: HANDOUT / AFP
A Mario Draghi vezette alakulat szombaton délben letette a hivatali esküt, és megtartotta első ülését.
A Quirinale elnöki palotában tartott eskütétel rendkívülinek számított, mivel a járványintézkedések miatt a miniszterek egymástól biztonsági távolságra voltak, szájmaszkban mondták fel az eskü szövegét, elmaradtak az ilyenkor szokásos kézfogások, valamint az eseményen nem vehettek részt a rokonok és a sajtó sem. Újságírók és lakosság interneten követte az eskütételt. A Draghi-kormány rögtön megtartotta első ülését, mely előtt a kormánycserénél szokásos "csengő-ceremónia" zajlott le: a január 26-án lemondott Giuseppe Conte átadta utódjának a kormányüléseken használt kis csengőt. Mario Draghi közgazdász, az Európai Központi Bank egykori elnöke péntek este fogadta el a miniszterelnöki megbízatást Sergio Mattarella államfőtől. Draghi kormányában szakértők és pártpolitikusok egyaránt helyet kaptak, a korábbi balközép kormányból heten maradtak. A 23 miniszterből nyolc a szakértő, további tizenöt pártpolitikus, kétharmaduk észak-olasz, egyharmaduk nő. Sajtókommentárok rámutattak, hogy Mario Draghi két koncentrikus kör szerint állította fel kormányát, melyben a gazdasági helyreállításra szánt több mint 200 milliárd euró uniós forrás felhasználásáról döntő pénzügyi-fejlesztési pozíciókat szakértőkre bízta, a többi tárcát pedig a pártok képviselőire. Elemzők Mario Draghi kormányát vegyes szakértői-politikai csapatként értékelték hangoztatva, hogy leginkább meghatározott "célkitűzések megvalósítására" felállított kormányról van szó. Az egészségügyi és gazdasági válsághelyzet orvoslására alakult kormányban a pénzügyminiszteri tárcát Daniele Franco, a jegybank eddigi vezérigazgatója kapta meg, a belügyminiszter a korábbi szakértő tárcavezető Luciana Lamorgese maradt. A külügyminisztériumi tárcát továbbra is Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) politikusa vezeti A legnagyobb parlamenti erő M5S négy, a baloldali Demokrata Párt (PD) három miniszteri széket kapott, miként három-három minisztériumhoz jutott a kormányba belépett jobbközép Hajrá Olaszország (FI) és a Matteo Salvini vezette jobboldali Liga, melynek többek között a gazdasági fejlesztési minisztérium jutott Giancarlo Giorgetti irányításával.
Mario Draghi levelét megírta – a magyar jegybank meg semmibe veszi FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/THOMAS LOHNES
A legnagyobb napilap Corriere della Sera szerint évtizedek óta először a "legnagyobb többséggel bíró, legszakképzettebb kormány" alakult meg az eddigi egyik legtekintélyesebb miniszterelnökkel. A 73 éves Mario Draghi egyben a legidősebb kormányfő is a hetvenes évek óta. Az egyetlen, akinek nincsen közösségi oldala. Elemzők hangsúlyozták, hogy a kormányalakítás napjaiban egyszer sem nyilatkozó Draghival a "csendes, diszkrét" politikai stílus tért vissza. Hozzátették, hogy Mario Draghival egyik napról a másikra "megfordult" Olaszország megítélése: az Európai Unió és a világpiac figyelme az eddig osztályutolsó Olaszországra szegeződött, amely Draghival ismét központi szerephez jutott. A felmérések szerint az olaszok 62 százaléka támogatja Draghi csapatát, de azonnali és gyakorlati döntéseket vár a vakcinázási program és a gazdasági talpra állás felgyorsításával. A La Repubblica rámutatott, hogy a pártok feletti Mario Draghi "ellenfél pártok alkotta nemzeti egységkormánnyal" igyekszik újraépíteni az országot. Matteo Salvini a Liga vezetője egy interjúban azt hangoztatta, hogy a jobbközép csatlakozása nélkül a kormány ismét a balközép kezében maradt volna. Salvini úgy vélte, hiába maradt a helyén a korábbi belügyi és egészségügyi miniszter, a Liga kormányerőként "hozzájárul majd az erőteljes irányváltáshoz", ami a migrációs politikát és az egészségügyi döntéseket is illeti. A kormányból egyedüliként kimaradt jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni "kompromisszum-kormányról" beszélt, amely - mint fogalmazott - továbbra is a "baloldal túsza". Hangoztatta, választások nélkül nem sikerült elmozdítani azokat, akik az utóbbi években "térdre kényszerítették az országot". Elemzők szerint a legelégedetlenebbnek az Öt Csillag Mozgalom bizonyul, amelynek mozgalmi szárnya továbbra is elfogadhatatlannak tartja a bankár-kormányfőt, kevésnek tartva a pártnak juttatott minisztériumokat, melyeknél a jobboldal "súlyosabb" tárcákat kapott. A párt több politikusa szerint az M5S-t "beaszfaltozták", ezért az M5S parlamenti frakcióiban egyre többen jelzik, hogy nem szavaznak bizalmat. Mario Draghi kormánya a 67. a második világháború óta. A miniszterelnök jövő hét elején kér bizalmat a szenátusban és a képviselőházban.

Ukrajnában nem csillapodik a vírus terjedése

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.13. 13:42

Fotó: Yander Zamora / AFP / Anadolu Agency
Ismét tovább gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedése az országban, szombatra több mint ötezer, a megelőző napinál mintegy négyszázzal több új beteget jegyeztek fel, és ezúttal is sokan kerültek kórházba.
A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5182 új esettel 1 268 049-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 111 áldozattal 24 285-re. Eddig 1 112 299-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint hatezren, az aktív betegek száma így mintegy ezerrel 131 465-re csökkent. Előző nap ismét viszonylag sok, 1889 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, a megelőző napon kétezren.
A legtöbb új beteget, 668-at az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter egy televíziós műsorban kijelentette, hogy kész beoltatni magát bármelyik koronavírus elleni vakcinával, amelyet bejegyeznek Ukrajnában. Szavai szerint csak olyat jegyeznek be, amely veszélytelen és hatékony. A héten az ukrán kormány határozatot hozott, amelyben megtiltotta mindenfajta, Oroszországban kifejlesztett vagy gyártott koronavírus elleni vakcina és más immunbiológiai gyógyszer bejegyzését, illetve használatát Ukrajna területén. A tárcavezető ismételten kijelentette: Ukrajnában senkit sem fognak kötelezni arra, hogy beoltassa magát. Hozzáfűzte, hogy ez ugyanakkor "morális kérdés". Ha valaki például, a munkája során sokakkal kerül kapcsolatba, és nincs beoltva, akkor sokakat veszélyeztet. 
Kirillo Timosenko, az elnöki iroda helyettes vezetője ugyanebben a tévéműsorban hangsúlyozta, hogy már teljes mértékben kidolgozták az Ukrajnába érkező oltóanyagok tárolásának és a régiókba történő kiszállításának logisztikai tervét az oltási kampány első két szakaszára.

Az UNIAN ukrán hírügynökség hozzáfűzte, hogy az oltási kampány első szakaszát nagyjából egy hét múlva tervezik elkezdeni - amint megérkezik az első vakcinaszállítmány az országba -, húsz napig fog tartani, és elsőként egészségügyi alkalmazottakat oltanak be. Jelenleg Ukrajna a Pfizertől vár oltóanyag-szállítmányt, illetve az AstraZeneca és a Novavax által kifejlesztett vakcinákra vár.

Már közel minden harmadik fertőzöttnél a brit vírusvariánst mutatják ki

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.13. 11:21

Fotó: Henning Bagger / AFP
A szúrópróbaszerű vizsgálatok 28,5 százaléka mutatta ki a brit variánst az új Covid-betegeknél.
Csaknem minden harmadik koronavírus-fertőzést a B.1.1.7. jelű brit variáns okozott Dániában február második hetében – közölte az SSI dán egészségügyi intézet. A kutatók szerint még ebben a hónapban a brit mutáció válik a dominánssá a skandináv országban.
A február 8-12. között regisztrált új fertőzötteknél elvégzett szúrópróbaszerű vizsgálatok 28,5 százaléka mutatta ki a brit variánst. Az előző héten még 20 százalék volt ez az arány, az év elején pedig mindössze 2 százalék.

Az SSI szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy a brit variáns gyorsabban terjed a koronavírus más típusainál. A coronavirus.app szombat délelőtti adatai szerint az 5,6 millió lakosú Dániában 203 793 koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta, és 2 280 ember vesztette életét a Covid-19 következtében. Olaszországban az egészségügyi minisztérium pénteki becslése szerint az új koronavírus-fertőzések 17 százalékáért felelős a brit variáns. Németországban a Robert Koch intézet egy hete ismertetett adatfelvétele szerint 30 ezer fertőzésből nem egészen 6 százaléknál mutatták ki a brit variánst, de az intézet közölte: arra számít, hogy a jövő héten megjelenő friss vizsgálati eredmények ennél lényegesen magasabb arányt fognak kimutatni. Az Egyesült Államokban egy, a napokban közölt tanulmány szintén azzal számol, hogy márciusban már több szövetségi államban a koronavírus brit variánsa fogja okozni a legtöbb megbetegedést.