Előfizetés

Lecsapott a tél a baleseti intézetre: kabátban, sálban dolgoznak a nővérek és az orvosok

Danó Anna
Publikálás dátuma
2021.02.13. 15:54

Fotó: Népszava
A betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól.
A betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól a baleseti intézetben. Az épület északi oldalán több osztályon napok óta 10 fokos hőmérsékletben, illetve olykor még ennél hidegebb helyiségekben dolgoznak az orvosok és az ápolók – tudta meg a Népszava. Az ablakok nem zárnak rendesen így a helyiségek kifűthetetlenek. A nővérpultoknál, illetve folyosókon pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni. A lapunknak az egyik orvos arról mesélt, hogy vannak kórtermek, amelyekben viszonylag elviselhető a hőmérséklet de még mindegyik így sem használható. Ezért a bennfekvők egy részét át is kellett költöztetni. A kórház vezetése olajradiátorokat és pokrócokat szerzett az érintett épületrészbe, de a hideg maradt, miután az olajradiátorokat nem bírja el az elektromos hálózat. A gyermekosztályon a hőmérsékletet jelenleg két otthonról behozott olajradiátorral próbálják biztosítani, több osztályon, valamint orvosi szobákban, a sebkötözőben hasonló a helyzet. Egy másik szakdolgozó arról beszélt, hogy ő napok óta 8-12 fokos helyiségekben dolgozik. Szerinte ilyen körülmények mellett nem túl biztonságos, sőt fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában baleseti sérültek ellátása. Úgy tudjuk, a kórházvezetése évek óta jelzi, hogy mielőbb szüksége lenne a nyílászárók cseréjére, mert a hőmérséklet amint mínusz öt fok alá süllyed, az épület a huzat miatt kifűthetetlenné válik. A Fiumei úti épület utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást. Legutóbb tavaly januárban lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre mindeddig nem került sor. 

Szlávik János: a háziorvosok döntik el, melyik vakcina a legjobb a betegeiknek

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.13. 15:17
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa
Fotó: Béres Márton / Népszava
Az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát a gyártói ajánlások alapján választhatják ki a háziorvosok - mondta a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton.
– Az oltások különbözőek, eltérhetnek például abban is, hogy melyiket kinek nem ajánlott beadni. Van, amelyiket a legidősebbeknek, és van, amelyiket krónikus betegségek esetén nem javasolják. A gyártók rendszerint elegendő tapasztalat híján, óvatosságból javasolnak ilyen korlátozásokat, és nem azért, mert a vakcinák veszélyesek lennének - mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szerinte az oltóanyagok a mutáns vírusok ellen is védenek, legfeljebb kicsit alacsonyabb hatásfokkal. A védelemre szükség is van, hiszen a kórházban fekvők száma valószínűleg a gyorsabban terjedő vírusvariációk miatt nem csökken. Aki meggyógyul, 3 hónap múlva kaphat oltást, de a betegségen átesők szervezete legalább fél évig védett a vírussal szemben – tette hozzá Szlávik. Elmondta, az ismételt megbetegedés ritka, és még ritkább, hogy a második fertőzés következményei súlyosabbak legyenek az elsőnél. Az infektológus főorvos abban bízik, hogy a következő hetekben egyre többen akarnak majd oltást kapni. A védekezés azért is fontos, mert a gyógyult betegek olykor hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra, mellkasi nyomásra, ám a vakcinák ezektől is védenek - hangsúlyozta.

Kósa Lajos a csengeri örökösnővel háromszor készült a német pénzügyminiszterhez

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.13. 14:47

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Sz. Gáborné végül mindegyik találkozót lemondta, ilyen-olyan indokkal.
Kósa Lajos fideszes képviselő a csengeri szélhámossal, Sz. Gábornéval többször is készült Németországba 2013-ban, hogy magával a német pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäublevel találkozzon Sz.-né öröksége ügyében – derül ki Kósa feleségének rendőrségi vallomásából. Erről Juhász Péter, az Együtt volt politikusa számolt be Youtube-csatornáján.
– Férjemet Sz. Gáborné Németországba hívta a német pénzügyminiszterrel, Wolfgang Schäuble úrral tárgyalni valamilyen ügyvéd közbenjárásával 2013 tavaszának környékén. A férjem engem kért meg, hogy menjek velük és segítsek neki németül tolmácsolni. Én nem szívesen, de igent mondtam

– mondta Kósa felesége az iratok szerint.

Az utazás előtt pár nappal az örökösnő azt állította, hogy a német pénzügyminiszter lemondta a találkozót. Ezután újabb időpontot szerveztek, és a politikus ismét megkérte a feleségét, hogy kísérje el tolmácsolni, de ő akkor nemet mondott.
– Megint olyan megérzésem volt, hogy nem életszerű az, hogy egy ilyen találkozó ilyen körülmények között jön létre

– jelentette ki Kósáné.

Ez a találkozó is elmaradt, mert Sz. Gáborné szerint Schäuble úrnak nem volt jó az időpont. Ezután egy harmadik időpontot is megbeszéltek, de ekkor már Kósa felesége azt kérte férjétől, hogy ne is említse neki ezeket. A politikus a rendőrségi vallomásában csak annyit mondott, hogy Sz. Gáborné hívta Németországba és Svájcba is, de a német útra soha nem került sor. Juhász felhívta a figyelmet arra is, hogy Kósa a tanúvallomásában azt mondta, ő soha nem fogadott el ajándékot Sz. Gábornétól. Ezután a nyomozók több dokumentumot is mutattak Kósának, amelyekben arról nyilatkozott, hogy ajándékot fogad el az örökösnőtől. Ezeken Kósa Lajos, az ügyvéd, a közjegyző és Sz. Gáborné aláírása is szerepelt. Egy közjegyzői okirat pedig az édesanyjának adandó több százmillió forintról szólt. Kósa Lajos édesanyja azt mondta a rendőröknek, hogy sosem kapott semmit Sz. Gábornétól, nem látta az okiratokat, sosem találkozott az ügyvéddel vagy a közjegyzővel. Azt nem tudta megmondani, hogyan kerültek a személyes adatai az okiratokra, de a fia ismeri ezeket a személyes adatait.
A Blikk szintén hozzájutott a rendőrségi iratokhoz. A lap megkérdezte Kósa Lajost arról, hogy mi volt a találkozó célja, és mikor jött rá, hogy nem lesz ilyen alkalom. A politikus először azt válaszolta, hogy nincs információja a német kormányok programszervezőiről, majd közölte:
– A magam részéről első kézből tájékoztatom: minden nagyrabecsülésem ellenére nem terveztem találkozót Schäuble úrral, s talán ez is lehet az oka annak, hogy nem volt szerencsém találkozni vele

– jelentette ki a Blikknek.

Sz. Gáborné hét éve azzal csalt ki 780 millió forintot az áldozataitól, hogy a pénz a külföldön meghalt édesapja után járó 1300 milliárd forintos hagyaték felvételéhez kell. Az apja akkor még élt. A csengeri asszonynak többek közt Kósa Lajos is hitt. Az asszony befektetési tanácsokat kért a Fidesz politikusától, akivel többször is találkozott, és egy megállapodást is aláírtak közjegyző előtt. Kósa később elismerte a dokumentum valódiságát, de csalónak nevezte az asszonyt, aki még azelőtt elhagyta az országot, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda beidézte volna kihallgatásra. A nőt nemzetközi elfogatóparancs alapján Svájcban fogták el. Hazahozták és letartóztatták. Tavaly júniusban került a börtönből házi őrizetbe, de idén augusztusban újra elrendelték letartóztatását.