Előfizetés

Döntött az EU: hamarabb kaphatnak zöld utat a mutációk ellen is védő vakcinák

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.14. 13:44

Fotó: Balogh Zoltán / MTVA
Az illetékes biztos szerint az európai oltási stratégia sikeres.
Gyorsított eljárással engedélyeztetik majd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban -

- mondta az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa egy vasárnapi lapinterjúban az MTI szerint.

Sztella Kiriakídisz az Augsburger Allgemeine című német lapnak elmondta: a brüsszeli bizottság úgy döntött, hogy nem kell az engedélyeztetési eljárás valamennyi szakaszát lefolytatni a már forgalmazott vakcinák továbbfejlesztett változatainál. Az új megoldás révén a biztonsági követelmények nem változnak, mégis gyorsabban lehet majd a mutációk elleni védekezésre szolgáló oltóanyaghoz jutni. A vakcinák mellett a SARS-CoV-2 okozta betegséget (Covid-19) gyógyító szerek engedélyezési eljárását is felgyorsítják - mondta az egészségügyi biztos. Még nem lehet tudni pontosan, hogy mikorra lesz elegendő ilyen gyógyszer az EU-ban, de Brüsszel kiemelten kezeli az ügyet - tette hozzá Sztella Kiriakídisz.
Sztella Kiriakídisz
Fotó: AFP/DELMI ALVAREZ
Elmondta, hogy az eddig engedélyezett három oltóanyagból az első negyedév végéig 100 millió adag áll a tagországok rendelkezésére, a második negyedév végéig 300 millió adag, szeptember végéig pedig már 700 millió adag oltást lehet beadni. Így a teljes EU-s lakosság több mint 70 százalékának lehet biztosítani a védettséget. Az oltóanyag-mennyiség tovább növekedhet, ha bevezetik a gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó amerikai Johnson and Johnson-csoport vakcináját is. 
Tíz hónappal ezelőtt nem hitte senki, hogy ennyire gyorsan sikerül biztonságos és hatékony oltóanyagokat kifejleszteni, ezért nem lehet azt mondani, hogy a vakcinabeszerzést a tagországok képviseletében intéző Európai Bizottság "csakis hibákat követett el"

- mondta a ciprusi kereszténydemokrata politikus az Augsburger Allgemeine hírportálján közölt interjúban.

"Az EU nélkül nem jutottak volna vakcinához mind a 27 tagország polgárai a hazájuk nagyságától és gazdasági erejétől függetlenül" - tette hozzá a magyar állami hírügynökség szerint Sztella Kiriakídisz hangsúlyozva, hogy "az európai oltási stratégia sikeres".

Késéseket és járattörléseket hozott a moszkvai reptereken a három napja tartó hóesés

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.14. 12:51
Egy korábbi havazás Vnukovóban.
Fotó: AFP/Vladimir Sergeev
Vasárnapra a hóréteg vastagsága eléri az 59 centimétert, ami egy centiméterrel marad el a 142 éve tartó moszkvai rendszeres meteorológiai megfigyelések abszolút rekordjától.
Több mint 85 repülőjáratot tartóztatott fel Moszkva repülőterein a harmadik napja tartó erős havazás.

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint Domogyedovóban 67, Seremetyjevóban 13, Vnukovóban pedig öt járat késik, egyet pedig töröltek. A repterek megromlott időjárási viszonyok ellenére is fogadják és indítják az utasszállítókat. Vasárnapra a hóréteg vastagsága eléri az 59 centimétert, ami egy centiméterrel marad el a 142 éve tartó moszkvai rendszeres meteorológiai megfigyelések abszolút rekordjától. A reggeli adatok szerint az elmúlt két nap alatt 30 milliméter csapadék esett, ami a februári átlag 85 százaléka. Hasonló erős havazás Pjotr Birjukov moszkvai polgármester-helyettes szerint 2012-2013 és 2017-2018 telén volt, amikor két nap alatt 40 centiméter esett. A tisztségviselő azt mondta, a főváros hótól való megtisztításához öt napra van szükség.
A munkálatokban mintegy 70 ezer ember és 14 ezer hóeltakarító jármű vesz részt. Korábban Szergej Szobjanyin úgy vélekedett, hogy három nap is elég lesz. A Moszkva körüli körgyűrűn 40 melegedőt nyitottak a gépkocsivezetők számára. A havazás péntekre virradóra kezdődött, és az aznap hullott 9 milliméteres csapadékmennyiség megdöntötte az 1973-ban felállított február 12-i, 7 milliméteres napi rekordot. A hóesés az előrejelzés szerint vasárnap este áll el. Becslések szerint a három nap után addigra 25-35 centiméterrel növekedhet a hóréteg vastagsága. Ezt követően 
a jelenlegi mínusz 13-15 fokról erős lehűlés várható, amely keddre virradóra elérheti a mínusz 23-25 fokot.

Japán jóváhagyta a Pfizer/BioNTech vakcinát

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.14. 12:34

Fotó: MEHDI FEDOUACH / AFP
Ez a koronavírus elleni első védőoltás, amelyet az ázsiai ország hatóságai engedélyeztek.
Japán jóváhagyta az amerikai Pfizer és a német partnercég, a BioNTech által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát - jelentette be az ország egészségügyi minisztériuma vasárnap. Ez a koronavírus elleni első védőoltás, amelyet az ázsiai ország hatóságai engedélyeztek. A vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni. Ennek kapcsán Kato Kacunobu japán kormányszóvivő újságíróknak leszögezte: a pénteken érkezett 400 ezer dózis tárolását nem veszélyeztették azok az áramkimaradások, amelyeket a szombaton a Fukusima prefektúrában észlelt, 7,0-7,3-as magnitúdójú földrengés okozott. A szigetország a tervek szerint február közepén kezdi meg az oltást, elsőként az egészségügyi dolgozókat oltják be, őket követik a 65 év felettiek. A 126 milliós Japán eddig összesen 314 millió vakcinára kötött szerződést az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer céggel. Tokió továbbra is eltökélt abban, hogy a terv szerint július 23-án megkezdődjön az olimpia. A japán kormány iránti közbizalom mindazonáltal meggyengült a járvány kezelése miatt, amely bírálói szerint túl lassú és következetlen.