Előfizetés

264 millió forintos magyar állami támogatással épült műjégpályát adtak át Erdélyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.14. 17:35

Fotó: Biró István / MTI
A Miniszterelnökség államtitkára megindokolta, miért adott pénzt a magyar kormány.
A Marosvásárhely szomszédságában fekvő Marosszentgyörgyön átadták a magyar állam támogatásával felépített sátortetős műjégpályát – írja az MTI.      Az ünnepélyes átadón két jégkorongozó felszerelésbe öltözött romániai miniszter köszönte meg a magyar kormány képviselőjének a létesítményt az állami hírügynökség beszámolója szerint.      Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára köszöntésében megemlítette: 2016 óta a magyar állam támogatásával Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön és Gyergyószentmiklóson épült még új, fedett jégpálya. Az államtitkár a sportot az egyik legfontosabb közösségkovácsoló erőnek tekintette. Megjegyezte:
a magyar kormány azért ad sportlétesítményekre pénzt, mert nemzetben és egységes Kárpát-medencében gondolkozik.

Tánczos Barna romániai környezetvédelmi vízügyi és erdészeti miniszter – aki korábban a Román Jégkorongszövetséget is vezette – a Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány elnökeként mondott köszönetet. Kijelentette: ezzel befejeződött az alapítvány által eltervezett infrastruktúrafejlesztések szakasza.   
A marosszentgyörgyi sátortetős fedett jégpályát a Mens Sana Alapítvány építette a magyar kormány 264 millió forintos támogatásával.

A jégpálya működtetésében a Maros megyei önkormányzat is részt vállal. Az ünnepélyes átadót jégkorongos bemutató mérkőzések előzték meg, amelyeken mind Tánczos Barna, mind Novák Eduárd miniszter pályára lépett.
Novák Eduárd és Tánczos Barna
Fotó: Biró István / MTI

Rászorulók fűthetnek a II. kerületben kivágásra ítélt régi fákkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.14. 17:03

Fotó: Népszava
Őrsi Gergely hangsúlyozta, csak akkor döntenek egy fa eltávolítása mellett, ha az már nem gyógyítható.
„Ha egy kivágott fa alkalmas lehet tüzelőnek, akkor a tárolást és a szárítást követően eljuttatjuk rászoruló családoknak. Így azok után, hogy évtizedekig adtak árnyékot parkjainkban és tették kellemesebbé környezetünket, rászorulóknak is segíthetünk hidegebb napokon”

– írta vasárnapi Facebook-bejegyzésében a II. kerület vezetője.

A politikus megjegyezte, amellett, hogy a fák kellemesek időként megbetegednek, és időnként egy-egy balesetveszélyes vagy sérült példányt sajnos ki kell vágni. Hangsúlyozta, erre csak akkor kerül sor, ha egyértelműen megállapítható, hogy a fa állapota nem javítható és elhelyezkedése miatt kockázatot jelent. Ugyanakkor most jött el az ideje annak, hogyan hasznosítsák a kivágott fákat. „Így azok után, hogy évtizedekig adtak árnyékot parkjainkban és tették kellemesebbé környezetünket, rászorulóknak is segíthetünk hidegebb napokon” – zárta bejegyzését Őrsi Gergely. 

Müller Cecília: Eddig 69 esetben azonosították a brit mutánst, és 35 gyanús esetet vizsgálnak Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.14. 15:35
Illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
A tisztifőorvos szerint elképzelhető, hogy ismét gyorsabban terjed majd a vírus.
Nő a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a növekedést feltehetően a vírus brit mutációjának magyarországi terjedése okozza

– mondta az országos tisztifőorvos vasárnap az állami médiának.

Müller Cecília ismertette, hogy Magyarországon eddig 69 esetben azonosították a brit mutánst, és jelenleg is 35 gyanús esetet vizsgálnak. A brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb: míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, a brit mutánssal fertőzöttek négynek – mondta, hozzátéve: emiatt elképzelhető, hogy ismét gyorsabban terjed majd a vírus. Az országos tisztifőorvos szerint a járványból a védőoltás a kivezető út, a védelmi intézkedéseket csak akkor lehet feloldani, ha elegendő mennyiségű oltóanyag lesz elérhető, és azzal elég embert oltanak be. A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, hatékonyak, és a brit vírusmutáns ellen is védelmet nyújtanak. Hozzátette, hogy a szakemberek minden bejelentetett mellékhatást kivizsgálnak.
Oltás egy martonvásári idősek otthonában.
Fotó: Vasvári Tamás / MTVA
Müller Cecília beszélt arról is, hogy az oltási terv szerint először a fertőzésnek leginkább kitetteket és a legvédtelenebbeket igyekeznek megvédeni, ezért az első körben az egészségügyi dolgozókat, a második körben pedig a szociális intézmények lakóit és dolgozóit oltották be. Utóbbiak oltása a hétvégén is tart: van, ahová először mennek ki oltani, de van, ahová már a második dózissal érkeznek. Azt mondta: reméli, hogy hétről hétre egyre több vakcina lesz Magyarországon, és a gyártók – az oltóanyag hatásosságát újabb csoportokon megvizsgálva –, kiterjesztik, hogy kiknek adható be az adott vakcina.  
Magyarországon az oltóanyagot csak azok a célcsoportok kapják meg, amelyeket az adott vakcina vonatkozásában már vizsgáltak

– hangsúlyozta Müller Cecília.

Az állami hírügynökség beszámolója szerint ismételten felhívta a figyelmet arra: azt, hogy egy ember adott időben az oltást megkaphatja-e, mindig a kezelőorvos, az oltóorvos dönti el.