Előfizetés

Hadházy Ákost indítaná a zuglói előválasztáson a Momentum

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2021.02.15. 15:19

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A jelenlegi független képviselőnek a fővárosi XIV. kerület jelenlegi MSZP-s képviselőjével kellene megküzdenie.
A Tolna megyei Szekszárd helyett a főváros XIV. kerületében indul az ellenzéki előválasztáson Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, akit a Momentum támogat a körzetben – jelentette be hétfőn a Bosnyák téren a független országgyűlési képviselő és Fekete-Győr András, a Momentum elnöke. Hadházy zuglói indítása azért meglepő, mert az LMP egykori társelnöke állatorvosként Szekszárdon él és praktizál, országosan 2013-ban vált ismerté, amikor – még fideszes önkormányzati képviselőként – leleplezte a helyi kormánypárti trafikmutyit. – Az ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy van belső megtisztulási igénye is, nemcsak a fideszes korrupción ellen küzd – nyilatkozta a Népszavának Hadházy Ákos. A képviselő az előválasztáson a szocialisták egyik legbefolyásosabb fővárosi politikusát, Tóth Csabát hívta ki, akinek a 2000-es években több párton belüli zűrös ügye volt, a jelenlegi főpolgármester, a kerületet korábban irányító Karácsony Gergely pedig egy 2019-es kiszivárgott hangfelvételen azt állította, az MSZP-s és érdekköre „elásná” őt Zuglóban. A Momentum elnöke pedig még tavaly ősszel úgy fogalmazott, nyitott a közös listára, ha arra nem kerülnek fel „vállalhatatlan” személyek, majd példaként megnevezte Tóthot. Zugló a baloldal egyik bástyája, a Fidesznek nincs sok esélye, akárki is lesz végül az ellenzék jelöltje. 2014-ben és 2018-ban is egyéniben győzött Tóth, legutóbb úgy, hogy 12 százalékpontot vert a fideszes Jelen Tamásra. Egyébként az MSZP azzal vágott neki az ellenzéki egyeztetéseknek, hogy abban a 15 körzetben, ahol három éve az ellenzék nyert, szükségtelen előválasztást tartani, amit most a Momentum felülírt. – Nem ülök ott az ellenzéki egyeztetéseken, ezért nem tudom, volt-e bármilyen megállapodás a pártok között. A zuglói indulásommal Szekszárdon nagyobb tér nyílt más politikusok, például az MSZP-s Harangozó Tamás számára, aki 2018-ban még az én javamra lépett vissza – mondta Hadházy. Felvetésünkre, hogy az MSZP-nek ez a csere nem kedvez, hiszen 2018-ban Szekszárdon 50 százalék feletti eredményt ért el a fideszes jelölt, Hadházy azt mondta, nem kommentálja a pártok közötti versengést. Megkérdeztük Hadházytól, hogy fővárosi indulása hordoz-e olyan üzenetet, hogy a Momentum feladja-e a nehezen nyerhető vidéki körzeteket. – Nincs vidék-főváros megosztás, egy ország van. Magam is rengeteget járom az országot, nemrég Szabó Zsolt (Fidesz) hevesi körzetében tártam fel korrupcióra utaló közbeszerzéseket – felelte a politikus. Kerestük Tóth Csabát, hogy megkérdezzük, indul-e az előválasztáson és mit szól a Momentum jelöltjéhez, de lapzártáig nem reagált.

Müller Cecília: Közösségi terjedésnek indult a mutációs vírus

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 14:02

Fotó: Vadnai Szabolcs / koronavirus.gov.hu
György István államtitkár így kampányol az oltás mellett: „Gyurcsány Ferenc veszélyezteti a magyar emberek életét!”
Megtorpantak a kedvező adatok, enyhe emelkedés tapasztalható napról napra – jelentette ki Müller Cecília, országos tisztifőorvos az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján, aláhúzva: egy hét alatt 23 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma, miközben a többi adat is szinte változatlan volt az elmúlt napokban. A szakember a kormányzati tájékoztatóoldal aznap reggeli hazai és világadatait is ismertetve, kiemelte, hogy immár közösségi terjedésnek indult a mutációs vírus, amelyből ma már hét-nyolcféle is van. Közülük leginkább a brit mutáns a legelterjedtebb, és többszöröse a megbetegítő képessége az egy éve elterjedt koronavírusnak. 
„Heroikus, kitartó küzdelem folyik az egész világon a járvány megfékezésére, a védőoltások alkalmazására. Magyarországon már ötféle (az amerikai és német fejlesztésű Pfizer–BionTech, az amerikai Moderna, a brit AstraZeneca, az orosz Szputnyik V és hamarosan a kínai Sinopharm) vakcinával olthatják az embereket Magyarországon”

– sorolta Müller Cecília.

Hosszasan dicsérte az elölt vírust tartalmazó kínai oltóanyagot, amelynek első szállítmánya kedden érkezhet Magyarországra, és amelyből szerinte 275 ezer embert tudnak majd beoltani. Ugyan hétfő hajnali videójában Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára ötvenezer adaggal kevesebbet ígért, annyi bizonyos, hogy a Sinopharm vakcinát a háziorvosok is könnyebben kezelik, mert nem kell fagyasztani, tárolásához elegendő 2-8 fok, tehát egy hagyományos hűtő is megteszi. Végül az országos tisztifőorvos leszögezte:
„Minden vakcina jó, amely segít megelőzni a betegséget, annak szövődményeit és a halált. Mindegyik biztonságos és hatásos.”

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az Operatív Törzs oltási munkacsoportjának a vezetője az e heti oltási tervet ismertette, amely szerint folytatódnak a már megkezdett oltások az idősotthonokban, a bentlakásos szociális intézményekben, valamint kapják a vakcinát az idősek, és a 60 év alatti krónikus betegek is azokkal az oltóanyagokkal, amelyeket az adott csoportnak az orvosok javasolnak. Tavaly december 26-tól kezdve ez idáig 336 297 ember kapott koronavírus elleni oltást, 129 339-en pedig már a második adagjukat is megkapták. Ezzel a lakosság 4,7 százaléka jutott vakcinához. Az államtitkár szerint „a sajtóban félrevezető hírek” jelentek meg arról, hogyan kell értelmezni azt, hogy választható egy vakcina. Ezt a vitát az oltási program immáron negyedik szakaszában gyakorlatilag a maga részéről lezárta, ekképpen: 
„A vakcinák mennyisége, és a szállítások ütemezése nem teszi lehetővé, hogy az oltóhelyeken választható legyen az oltás. A választhatóság úgy biztosított, hogy az oltás önkéntes, és aki szeretne oltást kapni, vagy elfogadja az adott vakcinát vagy sem. Tehát erről dönthet.”

Annyiban még megnyugtatta azokat, akik még gondolkodnak, hogy előzőleg értesítenek mindenkit, hogy milyen vakcina áll rendelkezésre a számára kijelölt oltóhelyen. Amennyiben nem fogadja el, akkor is a listán tartják, amíg nem jön olyan oltóanyag, amely megfelel a számára. Mint hangsúlyozta, minden esetben a háziorvos dönt, hogy kinek, melyiket ajánlja. Jelenleg  102 kórházban, 120 szakrendelőben és 5004 háziorvosi rendelőben van kijelölt oltópont. György István a teljesen közérdekű adatok ismertetésekor, szinte átmenet nélkül politikai támadásba ment át, s kinyilatkoztatta: 
„A baloldal, élén a Gyurcsány párttal, akadályozza az oltásokat. (...) Polgármesterek emberek életével játszadoznak, pedig minden vakcina biztonságos, nem csak az, amelyiket az Európai Gyógyszerügynökség jóváhagyott (…) Ne avatkozzanak bele! Gyurcsány Ferenc veszélyezteti a magyar emberek életét!”

A DK elnöke mellett azonban Hadházy Ákos független parlamenti képviselő is megkapta a magáét az államtitkártól, aki közölte: hiába kifogásolta korábban az ellenzéki politikus, hogy a vakcinákért a háziorvosoknak kell bemenniük  a járási hivatalokba, mert ez eddig is így volt, az influenzaoltások esetén is. Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a koronavírus-járvánnyal összefüggő hétvégi rendőri intézkedések ismertetésekor megjegyezte: nagyfokú emelkedés volt azok számában az egy héttel korábbihoz képest. Az elmúlt hétvégén például 377 esetben kellett intézkedniük a maszkviselés szabályainak megszegése miatt.
A budapesti rendőrök bejelentésre mentek ki egy Ferenc körúti vendéglátóhelyre, ahol 15 ember tartózkodott, ellenük szabálysértési feljelentést tettek, az Airbnb-rendszerű hely üzemeltetője ellen pedig közigazgatási eljárást indítottak. Ugyancsak intézkedniük kellett egy VII. kerületi házban, ahol három lakásban összesen 54-en házibuliztak, és hasonló program volt 13 résztvevővel egy első kerületi lakásban is.

Szijjártó: Magyarország gyorsabb, rugalmasabb határátkelést kér Ausztriától

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.15. 11:58

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Az osztrák határszigorítást követően a határátkelés gyorsabbá és rugalmasabbá tételét kéri Magyarország Ausztriától - ismertette a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn az MTI-vel, miután határmenti választókerületek országgyűlési képviselőivel egyeztetett.
Szijjártó Péter elmondta: a járvány tombol Európában, minden európai állam próbálja védeni polgárai életét és egészségét, az oltások rendkívül lassú szállítása miatt pedig újabb és újabb szigorító és korlátozó intézkedéseket vezetnek be Európa-szerte. Ausztria az elmúlt hét közepén vezetett be egy olyan szigorítást, ami miatt az oda dolgozni járó magyar ingázóknak is komoly nehézségekkel vagy kellemetlenségekkel kell szembesülniük - fogalmazott. A miniszter a szigorítással indokolta, hogy hétfőn összeült azokkal a képviselőtársaival, akik a határmenti választókerületekben dolgoznak. Az egyeztetésen Ágh Péter, Barcza Attila, Hende Csaba, Nagy István agrárminiszter, V. Németh Zsolt, Vigh László és Hámori György, Kapuvár polgármestere vett részt, akikkel áttekintették a határmenti térségek helyzetét, és azt látták, hogy az első napok komoly fennakadásokat okoztak - mondta. Hozzátette: el kell ismerni hogy az osztrákok igyekeztek enyhíteni ezeken a nehézségeken, de még mindig több kellemetlenséggel jár ez az új szigorított rendszer a magyar ingázóknak, mint amelyekkel korábban kellett szembesülniük. A miniszter a legfontosabb tanulságnak azt nevezte, hogy a határátkelőhelyeken egy- vagy többórás várakozás alakult ki. Úgy vélte, ezeknek az orvoslása csak úgy lehetséges, ha több sávot nyitnak meg vagy az ellenőrzést a határon gyorsabbá, rugalmasabbá teszik. Hozzáfűzte: ezért azt fogják kérni osztrák kollégáiktól, hogy azokon a magyar-osztrák átkelőkön, ahol erre lehetőség van, újabb sávokat nyissanak meg az ingázók számára a reggeli és az esti órákban és növeljék meg a személyzet létszámát osztrák oldalon. Azt is kérni fogják az osztrákoktól, tegyék lehetővé azt, hogy a magyar munkavállalók valahol a határ közelében tesztelhessenek - mondta Szijjártó Péter. Ne fordulhassanak elő olyan esetek, hogy az ingázókat alkalmazó cég távoli központjához közel lévő tesztelőhelyekre kelljen menniük - fogalmazott. Egyeztetni fog a határvédelemért felelős belügyminiszterrel is, mert "egy-két határátkelőhelyen a nyitvatartási időket majd mozgatni kell egy kicsit a magyar ingázók munkába járási és hazatérési időpontjaihoz igazítva". Arra is ígértet tett, hogy folyamatosan kapcsolatban lesz képviselőtársaival, akik a terepen eddig is figyelték a határátkelőknél kialakult helyzetet, valamint kapcsolatot tartanak az Ausztriába dolgozni járó választókkal. A miniszter úgy fogalmazott: folyamatosan próbálják az osztrák partnereiket rávenni arra, hogy segítsenek nekünk ennek a nehéz helyzetnek a megoldásában. Ausztriában múlt szerdán léptek életbe a még szigorúbb beutazási korlátozások. A már korábban bevezetett regisztrációs és karanténkötelezettség mellett minden beutazni szándékozónak fel kell mutatnia egy 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-tesztet. Ha ezzel nem rendelkezik, akkor haladéktalanul, de legkésőbb 24 órán belül pótolni köteles. A szigorú szabályok alól az ingázók sem jelentenek kivételt, rájuk is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség - hetente egyszer -, és beutazáskor nekik is fel kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, amely azonban az ő esetükben egyhetes is lehet.