Előfizetés

Más érettségit tervez 2023-tól a szaktárca

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 12:33

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A tanulói kreativitásnak és problémamegoldásnak szánna még nagyobb szerepet a tárca.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma keddi közleményében azt írja, az érettségi vizsgakövetelmények felülvizsgálatával folytatódik a köznevelésben a tartalomszabályozás felülvizsgálata és megújítása. Az egyik legszélesebb körben egyeztetett változtatás az, hogy több vizsgatárgynál előtérbe kerül a kreativitást és az önálló problémamegoldást igénylő értékelési formák. Ilyen lehet a projektmunka. Emlékeztetnek, az általános vizsgakövetelmények (a vizsgák célja, formája, időtartama, számonkérési formái) továbbra is az érettségi vizsgaszabályzatról szóló kormányrendeletben jelennek meg, ugyanakkor a részletes vizsgakövetelmények a tavasz folyamán, további egyeztetéseket követően tárcadokumentumként lesznek elérhetőek a minisztérium, illetve az Oktatási Hivatal honlapján.
Az idei érettségin azonban ez semmit sem fog változtatni.

A változtatások ugyanis felmenő rendszerben lépnek életbe, a 2023/2024-es tanév őszi vizsgaidőszakáig a korábbi vizsgakövetelmények szerint zajlanak majd az érettségi vizsgák.  Ezzel együtt a pedagógusok is kaptak egy jó hírt: a koronavírus-járványra tekintettel azoknak, akiknek 2022-ben már kötelező lett volna a Pedagógus II. minősítési eljárásban való részvétel, egy évvel kitolódik a minősítés határideje.

Megérkezett az első szállítmány a kínai vakcinából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 12:01
Így pakolták ki a szállítmányt.
Fotó: Béres Márton / Népszava
Egyelőre nem oltanak vele, meg kell várni a vizsgálatokat és az engedélyt.
Megjött az első kínai szállítmány a kínai vakcinából

- jelentette be az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője.

Galgóczi Ágnes tájékoztatása szerint ez 550 ezer adagot jelent, ami 275 ezer ember beoltására lesz elegendő. Hangsúlyozta, ezzel csak akkor kezdődhetnek el az oltások, ha azt a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) bevizsgálta és a engedélyezi. Az oltóanyagot a háziorvosi praxisokban kívánják felhasználni. Ezzel együtt már öt fajta vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. 
Kitért arra is, hogy ezen a héten két részletben érkezik Pfizer-szállítmány, ennek egy része már a mai nap megérkezett a kórházi oltópontokra. Galgóczi Ágnes elmondta, az oltási terv szerint a legidősebbeknek az oltás az oltópontokon folytatódni a Pfizer és a Szputnyik vakcinával. A 60 év alatti krónikus betegek pedig a háziorvosnál az AstaZeneca készítményét kapják meg. Emellett azokba a szociális intézményekbe is visszatérnek az oltócsapatok, ahová korábban nem tudtak elmenni.  Kérdésre válaszolva elmondta, a háziorvos minden esetben kikérdezi az oltandót állapotáról, illetve egy rövid fizikális vizsgálatot is végez. Kitért arra is, minden olyan PCR-vizsgálatról, amit magánlaboratórium végez, azt le kell jelentenie a hatóságok felé. Az elmúlt 24 órában 126 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, mert nem hordtak maszkot - közölte Kiss Róbert rendőr alezredes. Utcán 115, üzletekben 10, tömegközlekedési eszközön pedig egy ember szabálytalansága adott munkát az egyenruhásoknak. 

Karácsony: még lehet jelentkezni az ingyenes fővárosi tesztelésre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 10:06
A Fővárosi Önkormányzat decemberben is szervezett ingyenes koronavírus-szűrést több budapesti helyszínen
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A szűrés február 18. és 27. között lesz, két helyszínen.
A főpolgármester Facebook-bejegyzésében arra bíztatott, hogy aki teheti, jelentkezzen a tesztelésre. 
"Az utóbbi napokban emelkedni kezdtek a fertőzésszámok, és amíg nincs elegendő vakcina, addig a legjobb, amit tehetünk, ha tesztelünk. A pozitív eredményt produkálók karanténba vonulásával megakadályozható egy újabb fertőzéslánc kialakulása"

- írta.

Regisztrálni a https://koronavirus.budapest.hu/teszt-eloregisztracio oldalon lehetséges. A szűrés február 18. és 27. között lesz, két helyszínen, a Városháza parkban és a Széll Kálmán téren, reggel 8 és este 6 óra között. A tesztelést budapesti lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezők kérhetik; a 18 évesnél fiatalabbak szülői kísérettel vehetik igénybe. A mintavételt követő 30 percen belül kiderül, hogy aktív fertőzött-e az illető.