Előfizetés

Hó lepte be Athént, fel kellett függeszteni az oltási kampányt

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.16. 14:59

Fotó: ARIS MESSINIS / AFP
Leállították a kompjáratokat a szigetekkel, illetve Athén és a regionális repülőterek közötti légiközlekedést, Görögország fő autópályáját pedig szakaszosan lezárták.
Helyenként 30 centiméteres hótakaró borította kedden Athént, a tömegközlekedés megbénult, a felsővezetékekre dőlt fák következtében a görög főváros egyes kerületeiben megszakadt az áramszolgáltatás és a koronavírus elleni oltókampányt is fel kellett függeszteni. Több hírügynökség is megjegyezte, hogy szokatlan látványt nyújtott a hófedte görög parlament és a Szintagma-tér, az Akropolisz, illetve Athén óvárosa.
A havazás miatt felfüggesztették a kompjáratokat a szigetekkel, illetve Athén és a regionális repülőterek közötti légiközlekedést, Görögország fő autópályáját pedig szakaszosan lezárták a hótömegek miatt.

A tűzoltóság szóvivője szerint több mint 600 segélykérés érkezett be hozzájuk a hárommillió lakosú város térségéből. A közszolgálati televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a legtöbb telefonhívást kidőlt fák, illetve autóikban rekedt, mentést kérő emberektől kapták, de voltak veseelégtelenségben szenvedő páciensek, akik segítséget kértek, hogy eljuthassanak a létfontosságú dialízisre. Hozzátette:
az oltási kampányt felfüggesztették, de a tűzoltóság emberei segítettek az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek, hogy eljuthassanak oda, ahol szükség van rájuk, illetve az elektromos művek dolgozóinak, hogy eljuthassanak a megrongálódott elektromos póznákhoz a nehezen megközelíthető térségekben.

Értesülések szerint több helyen is szünetelt az áram- és vízszolgáltatás Görögország központi részén. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a katasztrófavédelem vezetőivel egyeztetett a bajba jutott, illetve a hó miatt külvilágtól elszigetelt települések lakóinak megsegítéséről. Mint mondta, ilyen mértékű hóesést még nem tapasztaltak. Egyes szakemberek feltételezései szerint
1934 óta nem volt ilyen heves havazás Görögország központi részén.

Az ország északi hegyeiben gyakran esik hó, ami viszont ritka látvány a fővárosban, különösen a heves havazás. Meteorológiai előrejelzések szerint mostani fagypont körüli hőmérsékletet csütörtökön hirtelen beálló 14 Celsius fokos hőmérséklet fogja váltani. Athénban és az ország más részeiben karantén van hatályban. Az iskolákat és a nem létfontosságú cikkeket árusító üzleteket bezáratták a fertőzöttek számának megugrása miatt. Emellett éjszakai kijárási tilalom van életben. A csaknem 11 millió lakosú Görögországban eddig 172 824 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 6152 halálesetet regisztráltak.

Több mint 4,5 millióan maradtak áram nélkül az Egyesült Államokban a hideg és a hó miatt

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.16. 14:45

Fotó: Reginald Mathalone/NurPhoto / AFP
Áramszünet van egy olyan épületben is, ahol 8 ezer adag Moderna-oltóanyagot tárolnak. Az egészségügyi hatóságok igyekeznek gyorsan olyan embereket találni, akiknek be lehet adni a vakcinákat, ezt nehezíti, hogy a rossz idő miatt senkinek nem ajánlják, hogy elhagyja az otthonát.
Több mint 4,5 millió háztartás maradt kedd reggelre áram nélkül az Egyesült Államokban a rendkívül hideg időjárás és az erős havazás miatt. A hatóságok hét szövetségi államban – Texasban, Alabamában, Oregonban, Oklahomában, Kansasban, Kentucky-ban és Mississippiben – szükségállapotot hirdettek. A legsúlyosabban Texas államot érintette a szokatlan hidegfront, történetében először figyelmeztetést adtak ki. Átmenetileg több mint 4 millió háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. A helyi áramszolgáltató korábban jelezte, hogy a hálózat egyes részein időszakosan le fogják kapcsolni az ellátást, hogy elkerüljék a rendszer teljes összeomlását. Először még úgy kalkuláltak, hogy mintegy kétmillió háztartást érinthetnek a leállások. Greg Abbott texasi kormányzó közölte: a Nemzeti Gárda is segédkezik abban, hogy az otthonaikban az átmeneti leállás miatt fagyoskodó embereket eljuttassák az erre a célra kialakított fűtött létesítményekbe. Két embert holtan találtak Houston környékén az utcán, halálukat feltehetően kihűlés okozta. A zord időjárás a koronavírus elleni vakcinák szállításában is késlekedést okoz: mintegy 400 ezer oltóanyag érkezése csúszik várhatóan szerdára. Ráadásul áramszünet van egy olyan épületben is, ahol 8 ezer adag Moderna-oltóanyagot tárolnak. Az egészségügyi hatóságok most azon dolgoznak, hogy gyorsan találjanak embereket, akiknek a vakcinákat be lehet adni, miközben a rossz idő miatt nem tanácsos senkinek elhagyni az otthonát. A legnagyobb texasi élelmiszerüzlet-lánc, az H-E-B bezárta boltjait Austinban és San Antonióban. Ezek a városok nincsenek felkészülve a hóesésre, és kevés eszközük van az utak takarítására. A houstoni George Bush Intercontinental repülőtér továbbra is zárva tart, és az Austin-Bergstrom repülőtérről indított összes járatot is törölték hétfőn. Eközben Észak-Karolinán tornádó söpört végig, legalább három ember meghalt és többen megsérültek az ítéletidő okozta pusztításban. A széllökések házakat és elektromos vezetékeket rongáltak meg, több ezren maradtak áram nélkül. 

Háborús bűncselekményekkel vádolják a Közép-afrikai Köztársaság futballszövetségének korábbi vezetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 13:43
Patrice-Edouard Ngaïssona
Fotó: AFP/KOEN VAN WEEL
Gyilkosság, kínzások és gyerekek kényszersorozása - ezek is szerepelnek a vádpontok között.
A Közép-afrikai Köztársaság (CAR) futballszövetségének volt vezetője, Patrice-Edouard Ngaïssona nem vallotta magát bűnösnek a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt annak a pernek a tárgyalásán, amelyben őt és társát háborús bűncselekményekkel vádolják

- írja a BBC.

A brit közszolgálati média beszámolója szerint a férfi tagadta, hogy ő követte el azokat a bűncselekményeket, amikor a vád szerint egy muszlimellenes csoport vezetője volt. Őt és Alfred Yekatomot azzal vádolják, hogy összehangolták az ország muszlim lakossága ellen végrehajtott támadásokat 2013 és 2014 között. A párost rengeteg bűntettel vádolják - ezek között megtalálhatók gyilkosságok, kínzások vagy éppen az, hogy gyerekeket kényszerítettek katonának.  Az egykori francia gyarmaton 2013-ban polgárháború tört ki,  amikor a Séléka-csoport túlnyomórészt muszlim lázadói ragadták meg a hatalmat a többségi keresztény országban. A főként keresztény milíciákból álló Anti-Balaka névvel illetett csoport felállt Sélékával szemben, miután François Bozizé akkori elnököt menesztették. A későbbi összecsapásokban ezreket öltek meg, és az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát. 
Ngaïssona, mint az Anti-Balaka csoport koordinátora
Fotó: ISSOUF SANOGO
Patrice-Edouard Ngaïssona volt az Anti-Balaka-csoport vezetője, ebben a szerepében pedig a vád szerint több emberiesség elleni bűncselekményt is elkövetett. Később a Közép-afrikai Köztársaság labdarúgó-szövetségét vezette, majd rövid ideig sportminiszterként dolgozott, mielőtt 2018 februárjában megválasztották volna az Afrikai Labdarúgó-szövetségbe (CAF). Kinevezését számos emberi jogi csoport kritizálta. Az ezzel kapcsolatos felvetéseket azzal utasította el, hogy ha igazak lennének a vádak, akkor ki sem nevezhették volna. Hangsúlyozta, nem keveri a sportot és a politikát, értékelése szerint pedig amit tett, az hazája javát szolgálta.  Társa, Alfred Yekatom a milícia egyik vezetője volt, akit a Rambo becenévvel illettek. Ő volt az első, akit a Közép-afrikai Köztársaság kiadott a Nemzetközi Büntetőbírósághoz.
Bár a két vezért most letartóztatták, ennek ellenére továbbra is mindennapos az erőszak az afrikai országban.