Előfizetés

Lemond a Damjanich utcai épületről a Freeszfe Egyesület

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.16. 14:55

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Új helyszínt keresnek. Az erzsébetvárosi önkormányzat közölte, az épület hasznosítására új pályázatot lesznek kénytelenek kiírni.
„Közösségi- és oktatási tér kialakítására keres helyszínt a Freeszfe Egyesület, miután a politikai fronttá vált hetedik kerületi épület bérleti jogáról, a szemeszter végével lemondunk” – közölte a Freeszfe  a Facebook-oldalán. Azt írják, a döntés célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. „Kiköltözésünk a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de a vezetőségükkel közös reményeink szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd” – teszik hozzá. „Mi, a Freeszfe Egyesület tagjai, oktatók és hallgatók, a Molnár Antal Zeneiskola vezetőségével folytatott egyeztetések alapján, velük közösen bízunk abban, hogy a politikai intermezzo, amelyről mindkét intézmény a sajtóból értesült, nem volt teljesen hiábavaló: kitartó társadalmi nyomás hatására a fenntartó tankerület és az önkormányzat az eddigieknél talán intenzívebben törekszik majd egy olyan konstrukció kialakítására, mely által a zeneiskola ügye rendeződhet” – fogalmaznak.
– Nagyon nagy, rendkívül nemes gesztusnak tartom – válaszolt a Népszavának az egyesület döntésével kapcsolatban Szemendri Gábor, a Molnár Antal Zeneiskola igazgatója, aki hozzátette, hogy kíváncsi az önkormányzat reakciójára. Azt is elmondta, hogy miután a pályázás joga a fenntartó KLIK-é, a továbbiakról nem tud nyilatkozni.

„Ebben az ügyben csak vesztesek vannak”

Az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal közleményében azt írja, a Fidesznek újra sikerült elérni, hogy otthontalanná váljanak az Freeszfe diákjai. „A Fidesz az elmúlt hetekben intenzív politikai hangulatkeltést folytatott, amelyhez felhasználták Molnár Antal Zeneiskolát és annak igazgatóját. A párt országgyűlési képviselője, Bajkai István a Freeszfe Egyesületről nyilatkozott minősíthetetlen hangnemben és azt terjesztette minden lehetséges fórumon, hogy az önkormányzat kisemmizi a zeneiskola diákjait, elvette a számukra kijelölt épületet. Ez nyilvánvaló hazugság, hiszen a zeneiskola nem került utcára, elhelyezésük, fenntartásuk pedig az állam dolga és nem az önkormányzat feladata. Ez a csúsztatásokkal teli, hazug botránykampány elbizonytalanította az Freeszfe Egyesületet, amely úgy döntött, hogy visszaadja a nyilvános pályázaton elnyert bérleti jogot” – írták. Hozzátették, hogy az egyesület döntését sajnálattal vették tudomásul. „Miközben a diákok saját döntésüknek alapján utcára kerülnek, az épület hasznosítására új pályázatot leszünk kénytelenek kiírni. A kormány önkormányzatokat büntető politikája miatt ugyanis Erzsébetvárosnak továbbra is minden bevételre szüksége van. Ezzel a helyzettel tehát senki nem nyert, ebben az ügyben csak vesztesek vannak. Ezt eredményezte a Fidesz gátlástalan politikai haszonszerző akciója” – áll a közleményben.

Kultúra a karanténban

H. K.
Publikálás dátuma
2021.02.16. 11:00

Fotó: ESZINHAZ.HU
A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk.
Bach és Kolesnyikov A 32 éves orosz zongorista, Pavel Kolesnyikov február elején játszotta Bach Goldberg-variációit a londoni Wigmore Hall-ban, amelyet rögzítettek. 20.30 Wigmore Hall    Bulgakov a színpadon A XX. század egyik legnagyobb regényét, Bulgakov Mester és Margaritáját Hargitai Iván rendezte a székesfehérvári Vörösmarty Színház színpadára Egyed Attila, Törőcsik Franciska, László Zsolt és Cserhalmi György főszereplésével. eszinhaz.hu Mindig úton A Győri Balett 2019-ben bemutatott szimfonikus balettje a Passage címet kapta, mely átkelést, átmenetet, folyamatot jelent. Velekei László koreográfus alkotása az ’úton levés’ metaforáját járja körül. Az uniformizálódás kritikájaként is felfogható darab középpontjába egy lány került, aki nem akar részt venni az őt környező társadalom képmutató viselkedésében, de nincs elég ereje önmagáért kiállni sem. Velekei alkotása rávilágít az emberi természet kettősségére, az önkifejezés és rejtőzködés ellentmondásosságára… 20.30 Nemzeti Táncszínház

Kalandra fel! Irány Óbuda

Cs. E.
Publikálás dátuma
2021.02.16. 10:45

Fotó: Népszava
A szabadtéri játékok, az irodalom és a nyomozások kedvelőinek kínál rendhagyó programot az Esernyős kulturális tér és az Óbudai Anziksz folyóirat közös projektje.
A szabadtéri játékok, az irodalom és a nyomozások kedvelőinek kínál rendhagyó programot az Esernyős kulturális tér és az Óbudai Anziksz folyóirat közös projektje, amelynek keretében egy köztéri krimi nyomába eredhetünk. Akik a végre a valós térbe is kimozdulnának, egy órás sétával fedezhetik fel az Árpád híd budai hídfője körüli utcákra, terekre kihelyezett történetet. Az óbudai Fő téren található Esernyős korábban is igyekezett alternatívákat kínálra arra, hogy a járványhelyzet idején kényszerűen távolmaradó közönségét megszólítsa: kirakatában KultúrAutomatát rendezett be, ahol a járókelők irodalmi, képzőművészeti, vagy akár zenei művekkel is találkozhatnak. Ezúttal nagyobb kalandot ígérnek, amelynek során tíz részletben találkozhatunk Péntek Orsolya mozaik-kriminovellájával, amely izgalmas idő- és térbeli utazásra hív az irodalmi közegben. A Szentlélek téri HÉV-megállóhoz közel, a 118-as busz megállójában található első irodalmi nyomtól indulva barangolhatjuk be a környező utcákat a plakátokon található útmutatások szerint, és fejthetjük meg a történetet, amely aztán nem feltétlenül kell véget érjen a kirándulás befejezésével. A nyomozásra ajánlott kényelmes cipőben, és a környéket kevésbé ismerőknek térképpel a zsebben nekivágni az útnak, s érdemes szelfiket is fotózni a plakátkrimikről és #krimi hashtaggel kiposztolni őket: aki mind a tíz fotót bemutatja az Esernyősben, a hely vendége egy kávéra.