épület;VII. kerület;SZFE;

2021-02-16 14:55:31

Lemond a Damjanich utcai épületről a Freeszfe Egyesület

Új helyszínt keresnek. Az erzsébetvárosi önkormányzat közölte, az épület hasznosítására új pályázatot lesznek kénytelenek kiírni.

„Közösségi- és oktatási tér kialakítására keres helyszínt a Freeszfe Egyesület, miután a politikai fronttá vált hetedik kerületi épület bérleti jogáról, a szemeszter végével lemondunk” – közölte a Freeszfe  a Facebook-oldalán.

Azt írják, a döntés célja az SZFE 155 éves szellemiségéhez és hagyományaihoz méltó környezetet teremteni az alkotóműhelynek és a kezdetét vett munkának. „Kiköltözésünk a zeneiskola ügyének megoldását ugyan nem biztosíthatja, de a vezetőségükkel közös reményeink szerint a növendékeket és mestereket övező támogatás kitartása eredményre vezet majd” – teszik hozzá.

„Mi, a Freeszfe Egyesület tagjai, oktatók és hallgatók, a Molnár Antal Zeneiskola vezetőségével folytatott egyeztetések alapján, velük közösen bízunk abban, hogy a politikai intermezzo, amelyről mindkét intézmény a sajtóból értesült, nem volt teljesen hiábavaló: kitartó társadalmi nyomás hatására a fenntartó tankerület és az önkormányzat az eddigieknél talán intenzívebben törekszik majd egy olyan konstrukció kialakítására, mely által a zeneiskola ügye rendeződhet” – fogalmaznak.

– Nagyon nagy, rendkívül nemes gesztusnak tartom – válaszolt a Népszavának az egyesület döntésével kapcsolatban Szemendri Gábor, a Molnár Antal Zeneiskola igazgatója, aki hozzátette, hogy kíváncsi az önkormányzat reakciójára. Azt is elmondta, hogy miután a pályázás joga a fenntartó KLIK-é, a továbbiakról nem tud nyilatkozni.

„Ebben az ügyben csak vesztesek vannak”

Az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal közleményében azt írja, a Fidesznek újra sikerült elérni, hogy otthontalanná váljanak az Freeszfe diákjai.

„A Fidesz az elmúlt hetekben intenzív politikai hangulatkeltést folytatott, amelyhez felhasználták Molnár Antal Zeneiskolát és annak igazgatóját. A párt országgyűlési képviselője, Bajkai István a Freeszfe Egyesületről nyilatkozott minősíthetetlen hangnemben és azt terjesztette minden lehetséges fórumon, hogy az önkormányzat kisemmizi a zeneiskola diákjait, elvette a számukra kijelölt épületet. Ez nyilvánvaló hazugság, hiszen a zeneiskola nem került utcára, elhelyezésük, fenntartásuk pedig az állam dolga és nem az önkormányzat feladata. Ez a csúsztatásokkal teli, hazug botránykampány elbizonytalanította az Freeszfe Egyesületet, amely úgy döntött, hogy visszaadja a nyilvános pályázaton elnyert bérleti jogot” – írták.

Hozzátették, hogy az egyesület döntését sajnálattal vették tudomásul. „Miközben a diákok saját döntésüknek alapján utcára kerülnek, az épület hasznosítására új pályázatot leszünk kénytelenek kiírni. A kormány önkormányzatokat büntető politikája miatt ugyanis Erzsébetvárosnak továbbra is minden bevételre szüksége van. Ezzel a helyzettel tehát senki nem nyert, ebben az ügyben csak vesztesek vannak. Ezt eredményezte a Fidesz gátlástalan politikai haszonszerző akciója” – áll a közleményben.