Előfizetés

Robbanás volt a Lidl németországi központjában, hárman megsérültek

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.17. 17:53

Fotó: SIMON ADOMAT / AFP / dpa Picture-Alliance
Az épületet kiürítették, a környéket lezárták.
Robbanás történt szerdán a németországi Neckarsulmban egy szupermarketlánc, a hírek szerint a Lidl központjában, hárman megsebesültek.
A beszámolók szerint levélbomba robbant a szupermarketlánc központjának egy irodaépületében. Ketten könnyebben, egy ember súlyosan megsebesült.

Kórházba szállították őket, az épületet kiürítették, a környéket lezárták.
A Heilbronner Stimme című lap szerint a térségben kedden is volt hasonló eset, a Neckarsulmhoz közeli Eppelheimben egy italgyártó cég áruátvevő részlegénél felrobbant egy küldemény, amelyet éppen átvett a vállalat egy munkatársa. Az illetőt akusztikus trauma érte. Anyagi kár nem keletkezett. Egyelőre nem ismert, hogy van-e kapcsolat a két ügy között.

Strasbourg Navalnij szabadon bocsátására szólította fel Oroszországot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.17. 17:29

Fotó: AFP
Az orosz igazságügyi miniszter szerint a követelés teljesíthetetlen, ellentmond az orosz jogrendnek, és nem tartalmaz jogi normákra hivatkozást.
Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) ideiglenes intézkedésként arra szólította fel szerdán Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust.

– írja az MTI.

A tájékoztatás szerint Navalnij január 20-án fordult a fogva tartásával kapcsolatos panaszaival a strasbourgi székhelyű Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz, amely most a szabadon bocsátását kérte. Mint írták, a kérelemben foglalt sérelmek kivizsgálására Oroszországnak feltett kérdésekre adott válaszokat Navalnij vitatta. Véleménye szerint az orosz kormány által felsorolt intézkedések nem biztosítottak számára elegendő védelmet élete és egészsége tekintetében. A bíróság szerint figyelembe véve a kérelmező életét fenyegető kockázatok jellegét és mértékét, illetve fogva tartása általános körülményeit, "első látásra" nyilvánvalónak bizonyult, hogy szükséges az ideiglenes intézkedés alkalmazása az eljárási szabályzat 39. cikke alapján. Hozzátették, a vonatkozó cikk szerinti intézkedés nem befolyásolja az üggyel kapcsolatos későbbi döntéseket. Az EJEB kizárólag kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.

Reagált az orosz igazságügyi miniszter

Konsztantyin Csujcsenko orosz igazságügyi miniszter később úgy fogalmazott, teljesíthetetlen, ellentmond az orosz jogrendnek, s nem tartalmaz jogi normákra hivatkozást az EJEB követelése. „Az EJEB-től ma megkapott, Navalnij szabadon bocsátásáról szóló követelés több okból példátlan. Először is ez nyilvánvaló és durva beavatkozás egy szuverén ország bírói hatalmának tevékenységébe” – hangzott a közlemény.
„Másodszor, ez a követelés megalapozatlan és jogszerűtlen, mert nem tartalmaz utalást egyetlen olyan tényre, olyan jogi normára sem, amely lehetővé tenné a bíróságnak, hogy ilyen döntést hozzon. Harmadszor, a követelés szándékosan teljesíthetetlen, mert az orosz jogrend értelmében nincs jogalapja az adott személy felszabadításának”

– fogalmazott Csujcsenko.

Az orosz igazságügyi tárca a TASZSZ hírügynökségnek még szerdán rámutatott arra, hogy az Európa Tanács tagállamai által egyöntetűen elismert szubszidiaritás elve alapján az EJEB nem helyettesítheti a nemzeti bíróságot és nem semmisítheti meg annak döntéseit. Mindemellett az úgynevezett ideiglenes intézkedésekről az emberi jogok európai egyezménye nem rendelkezik, ezeket az államok inkább jóakaratukból hajtják végre, az elítéltnek a büntetés-végrehajtási intézményekből való elengedése pedig nyilvánvalóan ellentmond az ideiglenes intézkedések jogi természetének, amelyek célja az ügyek EJEB általi normális tárgyalási folyamatának biztosítása. Pjotr Tolsztoj, az orosz parlement alsóházának elnökhelyettese emlékeztetett rá, hogy egy tavaly életbe lépett alkotmánymódosítás úgy rendelkezik, hogy Oroszország teljesíti nemzetközi kötelezettségeit. Ám abban az esetben, ha a nemzetközi szervek, így az EJEB annyira átpolitizáltan értelmezik vele szemben a szerződéseket, hogy az ellentétbe kerül az orosz alaptörvénnyel, ezt nem fogja megtenni.

Biden azt ígérte, hogy július végére minden amerikait beoltanak

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.02.17. 16:20
Joe Biden
Fotó: SAUL LOEB / AFP
A betegséghez mérhető veszélynek nevezte a bezárt iskolákat, amelyeknek néhány héten belül szeretné elérni a megnyitását.
Négy évig csak Trumpról szóltak a hírek. Azt akarom elérni, hogy a következő négy évben az amerikai emberekről szóljanak. Belefáradtam abba, hogy Trumpról beszéljek – mondta Milwaukee-ban Joe Biden. Az elnök a CNN által szervezett lakossági fórumon az 1900 milliárd dolláros kárenyhítő és gazdaságélénkítő csomag mellett érvelt. Szerinte gyorsan és sokat kell költeni a válságból való kilábaláshoz. – Most nagyvonalúnak kell lenni – fogalmazott, azokra az ellenvetésekre utalva, miszerint a túl nagy injekció inflációt gerjeszthet, illetve a segítség nem korlátozódik azokra, akiknek feltétlenül szükségük van rá. Biden azt ígérte, hogy július végére minden amerikait beoltanak és kialakul a járvány legyőzéséhez szükséges „nyájimmunitás”. Élve kedvenc politikai műfaja, a barátságos csevegés lehetőségével, az elnök azzal vigasztalt egy nyolcéves, a Covid-19 miatt halálfélelemmel küszködő kislányt, hogy ő a biztonságban lévőkhöz tartozik: „Én nem aggódnék a helyedben, bébi. Rendben leszel és anyu is rendben lesz”. A betegséghez mérhető veszélynek nevezte a bezárt iskolákat, amelyeknek néhány héten belül szeretné elérni a megnyitását. Először az általános iskolások térhetnek vissza, az idősebbek eltérő társasági szokásaik miatt csak később kerülhetnek sorra. Idén valószínűleg nyáron is órákat kell majd tartani, hogy a diákok be tudják pótolni a lemaradást. Az elnök olyat is tett, amit politikusok ritkán szoktak: bocsánatot kért, amiért néha túl hosszan és bonyolultan fejezte ki magát. – A szó szoros értelmében azért imádkozom, hogy meglegyen bennem a képesség megtenni az országért azt, amit önök megérdemelnek – ismerte el. Kérdésre válaszolva elárulta, hogy megválasztása óta egy kivétellel valamennyi életben lévő volt elnök felhívta és gratulált. Nem mondta, de világos volt, hogy ki nem. Trump Biden visszafogottsága dacára bekerült a hírekbe, miután közleményben támadta meg a szenátus republikánus frakcióvezetőjét. A volt elnök „mogorva, felfuvalkodott, mosolytalan, kivénhedt politikusnak” nevezte Mitch McConnellt és ez állítólag már a finomított változat volt. McConnell a maga részéről a Wall Street Journalnak írt véleménycikkben ismételte meg, hogy felelősnek tartja Trumpot a Capitolium ostromáért.