Előfizetés

Nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.17. 21:59
Illusztráció. A Szamos Kolozsvárnál.
Fotó: Shutterstock
Az egyelőre ismeretlen összetételű és mennyiségű szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.
Nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán az MTI-t. Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren (PIAC) keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost.
Az egyelőre ismeretlen összetételű és mennyiségű szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre.

Az emberi egészség, illetve a vizek és a természeti környezet megóvása érdekében az OVF főigazgatója elrendelte az Országos Műszaki Irányító Törzs működtetését, melynek célja a védekezési munkálatok összehangolása és vezetése. A vízügyes szakemberek mindaddig folyamatosan látják el a védekezéssel összefüggő feladataikat, amíg az indokolt – áll az OVF közleményében.

Orbán Viktor ünnepélyesen visszaadta Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.17. 21:56

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
A miniszterelnök kiemelte: nem volt ez olyan könnyű történet, de egy idő után világos volt, hogy az igazság Lengyelország oldalán van.
A lengyel-magyar barátság nevében kerül vissza a lengyelekhez II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélja

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Krakkóban az MTI szerint.

A kormányfő a krakkói Várban ünnepélyesen átadta Lengyelországnak II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját. Az eseményen Orbán Viktor beszédében kiemelte: nem volt ez olyan könnyű történet, de egy idő után világos volt, hogy az igazság Lengyelország oldalán van, őket illeti meg ez a becses tárgy, bár „nekünk is a szívünkhez nőtt”. Közölte: a helyzetet bonyolította, hogy Magyarországon – ahogy valószínűleg Lengyelországban is –, a muzeológus szakemberek a nemzeti kincs legjobb őrei, védik, ami a nemzet kultúrájához tartozik, és nem szívesen mondanak le egy darabról sem. Nem volt egyszerű magyar belső vita, amíg eldőlt, hogy így lesz ez jó, oda kell kerülnie a páncélnak, ahova való. Emlékeztetett: egy szerencsés véletlen, félreértés folytán került Magyarországhoz a páncél, mert azt gondolták, hogy II. Lajos magyar királyé, „azt hittük, hogy a mienk”. De aztán kiderült, hogy másképpen van, és II. Zsigmond Ágost lengyel királyé – közölte. Megjegyezte, ennél jobban páncélnak az eredetét még nem vizsgálták.
Orbán Viktor hangsúlyozta: meghajoltak a történelmi tények és az igazság előtt, belátták, hogy a páncél Lengyelországé.

Amikor a lengyel miniszterelnök hivatalos kéréssel kereste meg Magyarországot, az egyetlen lehetséges döntést hozták meg, amit megengedett a magyar-lengyel barátság: visszaadták azt, ami a lengyeleké – fogalmazott. A kormányfő azt mondta: a jog szerint már kétségkívül a lengyeleké a páncél, de azt kérte tőlük, engedjétek meg, hogy a „szívünkben egy kicsit továbbra is mienknek érezzük” és vigyázzanak rá úgy, ahogy Magyarország tette. Abban a reményben adják vissza a páncélt, hogy előbb-utóbb a történelemben minden a helyére kerül – tette hozzá. A miniszterelnök azt is megköszönte, hogy Magyarország eddig őrizhette a páncélt. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő beszédében megköszönte „a magyar nemzet kivételes ajándékát”, és kijelentette: ezentúl a páncél a lengyel-magyar barátság újabb szimbólumává válik. Örömének adott hangot, hogy a műtárgy a krakkói várba tér vissza, ahol II. Zsigmond Ágost hamvai is nyugszanak. Felidézte, hogy a király a Jagelló uralkodóház utolsó sarja volt, aki a 16. századi vallási háborúk idején kijelentette: „nem vagyok a lelkiismeretek királya”, megteremtve ezáltal a teret a szabadságnak és az egészségesen felfogott toleranciának. Az uralkodó „úgy építette Közép-Európa erejét, mint ahogyan ezt a visegrádi országok (V4) is most egyre bátrabban próbálják” – zárta le beszédét Morawiecki.

Olyanokat is behívtak az oltásra, akik nem krónikus betegek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.17. 21:20

Fotó: Kovács Tamás / MTVA
Az oltási tervben elvileg most a 18 és 59 év közötti krónikus betegek vannak éppen soron. Csak alighanem hiba csúszott a rendszerbe.
A Hvg.hu és a Telex olvasói is jelezték, hogy bár semmilyen krónikus betegségük nincs, mégis kaptak értesítést az oltásról.

A Telex egyik 19 éves olvasója arról számolt be, hogy ő és szülei is regisztráltak az oltásra. Bár a fiatal férfinak semmilyen betegsége nincs, ráadásul háziorvosa sincs, kedden ő és édesanyja is megkapta a levelet a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). „Feleségem 38 éves, kb. megfázás volt eddig a legnagyobb gondja...” – ezt már egy másik olvasó írta.  A hvg.hu-nál egy 19 és 22 éves illető jelentkezett, akik ugyancsak nem szenvednek semmiféle krónikus betegségben. A nekik kiküldött levélben azt írják, hogy „az oltási program új szakaszba lépett. Ebben a szakaszban legidősebb honfitársaink és azon 60 év alatti állampolgárok kaphatják meg a vakcinát, akik különösen kitettek a vírus kockázatának korábbi, vagy meglevő betegségei kapcsán”.
„Nyilvántartásunk szerint Ön is ebbe a csoportba tartozik, így hamarosan élhet az oltás lehetőségével”.

A portál érdeklődésére a koronavírus sajtóközpont azt írta, a háziorvos felelőssége az, hogy az oltási rend szerint a listából valóban a kockázati krónikus betegséggel jelenleg is küzdő, és veszélyeztetett egészségi állapotú személyeket részesítse előnyben az oltásnál. Az a háziorvos, aki nem így tesz, nem jár el helyesen.