Előfizetés

Nehézfémszennyezés: mintát vettek a Szamosból

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.18. 11:35
Illusztráció
Fotó: June Andrei George / Unsplash
Az oldott cink, a réz, az alumínium és a vas koncentrációja volt határérték feletti a hajnali 2-kor.
Az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti a Szamosból Csengernél csütörtökön hajnali 2 órakor vett mintákban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A közlemény szerint a Szamost érintő vízszennyezés monitorozásáért a katasztrófavédelem helyszíni méréseket és akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat hajt végre. A mintavételezés és laboratóriumi vizsgálat folyamatos – tették hozzá. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán közölte, hogy nehézfémszennyezés érkezik a Szamoson Romániából. Közleményük szerint a román fél a Nemzetközi Riasztó Rendszeren keresztül küldött tájékoztatást, miszerint Románia területén bányameddőből származó nehézfémszennyezés érte a Szamost. Akkor azt írták, hogy a szennyezés várhatóan szerdán éjfél körül érkezik magyar területre. 

Közzétette Budapest oltási tervét Karácsony

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 11:18

Fotó: Facebook/Karácsony Gergely
Karácsony Gergely csütörtökön bemutatja Budapest oltási tervét a Miniszterelnökségen.
A főpolgármester Facebook-oldalán jelezte: az embereknek csak akkor lesz igazán bizalma, csak akkor növekedik az oltási kedv, ha világosan beszélünk, kiszámíthatóan cselekszünk. Jelenleg pedig nagyon sok múlik azon, bíznak-e az emberek az oltásban vagy sem. Karácsony azt írta, Budapest vezetése kész arra, hogy segítse a kormányt, hogy gyorsabban és gördülékenyebben haladhassanak az oltással. A főpolgármester közzétette oltási tervük hat pontját, melyek a következők: A háziorvosi rendelők mellett, a kerületekkel közösen javasolják dedikált oltópontok kialakítását, ezzel is gyorsítva az eljárást. Összesen 30 darab oltópontot tudnak létrehozni, helyszínenként pedig egy nap alatt 3000 embert lehetséges beoltani. Vállalják, hogy a fővárosi és kerületi fenntartású intézményekben (idősotthonok, hajléktalanellátók) dolgozókat vagy újonnan beköltözőket és a főváros kritikus infrastruktúráinak személyzetét (BKK, FKF és egyéb cégek munkatársait) orvosok bevonásával átoltják. Felajánlják a lakossági szűrés során használt időpontfoglaló rendszerüket az önkormányzati és a kormányzati oltópontokhoz is. Az oltóközpontok helyszíneinek biztosítása mellett, önkéntesekkel és rendészekkel is tudják segíteni az oltások lebonyolítását. Tájékoztatási kampányba kezdenek az oltási hajlandóság növelése érdekében. Mivel oltást beadni jelenleg csak orvosi rendelőben lehetséges, átmeneti kormányzati felmentés szükséges a tömeges oltások megkezdéséhez, amelyre leginkább a sport és kulturális intézmények lehetnek alkalmasak. Karácsony szerint ez Budapesten is megoldható lenne. A posztban a főpolgármester végül megjegyezte, reméli, együtt tudnak működni a kormánnyal. 

Baleset miatt nem jár a villamos a Bosnyák tér és az Örs vezér tere között

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.18. 10:00
Kötelező lett a maszkhasználat a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Nem jár a villamos a Bosnyák tér és az Örs vezér tere között, mert csütörtök délelőtt személyautó ütközött össze a 62A villamossal a XIV. kerületben, a Nagy Lajos király útján - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtügyelete csütörtökön az MTI-vel.
Az autó a villamossínekre került, megkezdték a műszaki mentést - tették hozzá. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján azt írta, hogy nem közlekedik a 3-as, a 62-es és a 62A jelű villamos a Bosnyák tér és az Örs vezér tere között. A kimaradt szakaszon pótlóbusszal lehet utazni, további lehetőségként pedig a 32-es autóbuszt ajánlja a BKK.