egyetemek;ELTE;rangsor;kormány;

2021-02-22 07:20:00

Nem teljesült a kormány álma

Az új céldátum 2030, eddigre kellene például a mostanra alapítványi fenntartásban működő Budapesti Corvinus Egyetemnek is bekerülnie a legjobb 200 közé.

Noha a kormány azt tűzte ki célul a 2013-as felsőoktatási stratégiájában, hogy a magyar tudományegyetemeknek – a Debreceni Egyetemnek, a Pécsi és a Szegedi, illetve az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek – 2020-ra a világ 200 legjobb felsőoktatási intézményei közé kell kerülnie, ezt egyelőre nem sikerült elérni.

Az amerikai U.S. News & World Report 2021-es, szerdán publikált rangsorában – amely 86 ország egyetemeit értékeli – a magyar egyetemek közül az Eötvös Loránd Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt: a 414. helyre került. A Debreceni Egyetem és a Semmelweis Egyetem a 672., a Szegedi Tudományegyetem a 726., a Pécsi Tudományegyetem az 1131. lett. Az értékelés során elsősorban a tudományos teljesítményt – például a publikációk, könyvek és hivatkozások számát – a nemzetközi együttműködéseket és az intézmények hírnevét vizsgálják.

Ugyanakkor egyes tudományterületen sikerült bejutni a legjobb 200-ba: az űrtudományok területén az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 155., a kardiológia területén a Semmelweis Egyetem – tavalyhoz képest 25 helyet előre lépve – a 87. lett. A globális rangsorban a legjobb tízbe ezúttal is amerikai és angol egyetemek kerültek be, első helyen a Harvard Egyetemmel.

Az Orbán-kormány azonban továbbra sem mondott le arról, hogy magyar egyetemek tartozzanak a világ legjobbjai közé. Az új céldátum 2030, eddigre kellene például a mostanra alapítványi fenntartásban működő Budapesti Corvinus Egyetemnek is bekerülnie a legjobb 200 közé – a fenti rangsorban a Corvinus még semmilyen helyezést nem ért el. A kabinet a „modellváltástól”, vagyis az állami egyetemek vagyonkezelő alapítványok fenntartásába adásától vár jelentős javulást, holott egyelőre semmilyen gyakorlati tapasztalat nem igazolja, hogy ettől eredményesebben működnek majd az intézmények – élükön kormányközeli kuratóriumi tagokkal. Eddig 15 egyetem esetében született döntés a váltásról, s tervben van a Budapesti Gazdasági Egyetem, valamint – sajtóhírek szerint – az Óbudai Egyetem modellváltása is.

A U.S. News európai rangsorában sem az látszik, hogy az alapítványi egyetemek tarolnának: a legjobb európai egyetem az oxfordi lett, a második a Cambridge-i Egyetem. Az első tízben szerepel még a Koppenhágai Egyetem, az Amszterdami Egyetem, a svájci Szövetségi Műszaki Főiskola, a francia Sorbonne Egyetem. Ezek kivétel nélkül mind állami fenntartásúak.