Előfizetés

Fideszes bulvárral öntik el az ellenzéki vezetésű vidéki városokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 17:32

Fotó: Erdős Dénes
Természetesen szó sincs valódi tájékoztatásról, kizárólag a hatalom üzeneteinek célba juttatása lesz a feladat.
Heteken belül országosan több százezer példányban fognak eljutni a postaládákba a Mediaworks Zrt. hetilapjai azokban a nagyvárosokban, ahol Fidesz veszített a 2019-es önkormányzati választáson

- írja a Magyar Narancs online kiadása.

Értesüléseik szerint a "City" nevű lapcsalád indítása arra utal, hogy a kormánypárt a 2022-es országgyűlési választások előtt egy évvel nem tartja elégségesnek, hogy a propaganda csak a Mediaworks fizetős megyei lapjaiban jelenjen meg, közvetlen elérést akar az ellenzéki szavazókhoz is. A színes ingyenes kiadvány Tatabányán, Hódmezővásárhelyen, Szombathelyen, Szekszárdon, Salgótarjánban, Egerben, Miskolcon, Pécsett, Dunaújvárosban, Nagykanizsán jelenik majd meg, tartalmukat tekintve pedig így fognak kinézni: 
az újság egyharmada a helyi Fideszt-támogató, az ellenzéket bíráló szövegekből áll majd, egyharmad részt központilag gyártott bulvártaranyagokat tartalmaz majd, míg a maradék részt hirdetések fogják kitenni.

A lapcsalád központi szerkesztőségének vezetői várományosa Pósa Árpád lehet. Emlékezetes, hogy 2017-ben neki kellett rendet tennie a Fejér Megyei hírlapban, miután valaki meghekkelte a karácsonyi Orbán-interjút. (Az emiatt elbocsátott két szerkesztő jogerősen pert nyert a kiadóval szemben, a bíróság 4-4 millió forint kifizetésére kötelezte a Mediaworksöt.) A Magyar Narancs kereste a médiacéget is kérdéseivel, de válasz még nem érkezett hozzájuk.

Brüsszel várja a helyreállítási terveket

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.02.18. 16:33

Fotó: Loïs Denis / AFP
Magyarországnak az európai mentőcsomagból 7,2 milliárd euró támogatás jut, ami az EU27-ek között a kilencedik legmagasabb összeg.
Elvileg már péntektől be lehet nyújtani Brüsszelben a járvány utáni helyreállításról szóló nemzeti terveket, miután csütörtökön hatályba lépett a folyó áron 724 milliárd eurós európai mentőcsomag 2021-2026 közötti felhasználásáról szóló rendelet. Ebből 338 milliárd euró a vissza nem térítendő támogatás és 386 milliárd euró a hitel összege. Magyarországra az alapból 7,2 milliárd euró támogatás jut, ami az EU27-ek között a kilencedik legmagasabb összeg. A legtöbbet Spanyolország és Olaszország kaszálhatja a közösből. A tagállamoknak április 30-ig kell eljuttatniuk az Európai Bizottságnak a nemzeti terveiket, amelyeknek tartalmazniuk kell, hogy a pénzt milyen közberuházásokra és reformokra kívánják felhasználni. A források 37 százalékát kötelezően a zöld átállásra, 20 százalékát pedig a digitális transzformációra kell fordítani. A támogatás emellett felhasználható a leszakadt térségek felzárkóztatására, munkahelyteremtésre és az egészségügyi ellátó rendszer korszerűsítésére, a fenntartható fejlődést szolgáló szakpolitikákra is. A pénzköltési tervben be kell mutatni, hogy az adott ország hogyan kívánja végrehajtani a Brüsszel által elfogadott éves gazdaságpolitikai ajánlásokat. Elvárás továbbá, hogy a kilátásba helyezett tagállami intézkedések ne okozzanak környezetvédelmi károkat. A nemzeti hatóságoknak gondoskodniuk kell arról, hogy megfelelő ellenőrzési rendszerek álljanak rendelkezése a korrupció, a csalás és az összeférhetetlenség megelőzésére, felderítésére és büntetésére. A tagországoknak be kell számolniuk, hogy milyen egyeztetéseket folytattak a helyi önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, s hogy ezek javaslatait hogyan építették be a tervekbe. A nemzeti terveket a benyújtást követő két hónapon belül az Európai Bizottság értékeli egy pontosan meghatározott szempontrendszer alapján, majd négy héten belül a tagállamok gazdasági minisztereiből álló EU Tanács hagyja jóvá. Ha minden jól megy, az első kifizetések már az év második felében megérkezhetnek a tagállamokba. Ezeknek az összege a hat évre szóló teljes támogatás legfeljebb 13 százaléka lehet. Brüsszel részletekben fog fizetni, minden esetben a jóváhagyott programban lefektetett célok teljesítéséhez kötve a pénz átutalását. A több mint 670 milliárdos helyreállítási alapot az Európai Bizottság a pénzpiacokon felvett hitelekből fogja feltölteni. Valdis Dombrovkis pénzügyekért is felelős alelnök a napokban közölte, hogy nyárra tervezik a rekordnagyságú uniós hitelfelvételt, feltéve, hogy addig befejeződik az EU pénzköltési plafonjának megemeléséről szóló nemzeti ratifikációs folyamat. Eddig hat tagállam parlamentje hagyta jóvá a saját forrásokról szóló határozatot.  

A közoktatás kritikája: mind többen tanulnak drága magániskolákban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.18. 16:01
Illusztráció
Fotó: Népszava
Az ilyen intézményekben a frontális oktatás helyett a diákok közötti együttműködésre építenek, és az osztályozás is más.
Hiába van tandíj, egyre többen jelentkeznek a budapesti magán- és alapítványi iskolákba, amelyekben a központi tantervtől és a „hagyományos” pedagógiai módszerektől eltávolodva szervezik a tanítási napokat – írja a hvg.hu az Eduline nyomán. A lap oktatási szakportálja szerint többszörös túljelentkezéssel, havi 100-200 ezer forint körüli tandíjjal és többkörös felvételivel kell számolniuk azoknak a szülőknek, akik az állami általános iskolák helyett valamelyik budapesti magániskolába szeretnék beíratni a gyerekeiket. Az elmúlt két-három évben több ilyen intézmény kezdte meg működését Budapesten és környékén. Ilyen például a Budapest School, az AKG Általános Iskola, a Real School Budapest, a Tópark Alternatív Iskola, a Miiskolánk Pilisszentiván Általános Iskola, A Jövő Iskolája Általános Iskola. Abban azonban nagyon hasonlítanak egymásra, hogy ezekben az intézményekben a frontális oktatás helyett projektfeladatokra, a diákok közötti együttműködésre építenek, és az értékelést sem a szokásos ötfokozatú skálán képzelik el.