Előfizetés

Szoros a verseny az egyesült ellenzék és a Fidesz-KDNP között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.19. 15:23

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A bizonytalanokat aktivizálja a baloldali pártok szövetsége.
Megállt a Fidesz táborának csökkenése, tavaly augusztus és december között 36-ról 30 százalékra esett vissza a támogatottsága, most 31 százalék voksolna a kormánypártra. Az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíciónak van a legtöbb híve, a választókorú népesség 10 százaléka preferálja őket

- derült ki a Závecz Research februári adatfelvételéből.

A cég közleménye szerint a pártrangsor harmadik helyére a Jobbik érkezett be,  múlt év végi 7 százalékról 9 százalékra bővült a tábora. A Momentum és az MSZP decemberben 6 százalékon állt, előbbi most is ugyanennyi támogatót tudhat maga mögött, az MSZP viszont 5 százalékot. Az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt a választókorúak 2-2 százalékát vonzza, a Mi Hazánk és a Párbeszéd 1-1 százalékot. A pártnélküliek aránya a decemberivel azonos, 32 százalék.
A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 47 százalékos, a második helyen a DK áll, 18 százalékkal. A Jobbik itt is előrébb lépett, az aktív szavazók 12 százalékára számíthat, a Momentum 9 százalékra. Az MSZP 7 százalékos az aktív szavazók csoportjában, az LMP 3 százalékot kapna, a Mi Hazánk, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutyapárt 1-1 százalékot. 
A Závecz Research folyamatosan méri a Fidesz-KDNP és a hat ellenzéki párt listájának támogatottságát. Ha ez a két lista (valamint a Kétfarkú Kutyapárté és a Mi Hazánké) kerülne a választópolgárok elé, akkor ez a szituáció aktivizálná a korábban pártnélküli választópolgárok egy részét. Ebben a választási helyzetben a kormánypártok listájának támogatottsága februárban 36 százalék. A hat együttműködő ellenzéki párt összeadott támogatottsága 34 százalék, amikor viszont közös listaként mérjük, akkor 38 százalék voksol e formációra – 2 százalékot kitevő ellenzéki szavazónak nem tetszik a közös lista, ők lemorzsolódnak, de a bizonytalanoktól érkező 6 százalék (nagyjából félmillió szavazó) ellensúlyozza azt. Decemberben 41-37 volt a hatpárti ellenzék és a Fidesz-KDNP listák százalékos támogatottsága, most februárban valamivel szorosabb, 38-36.
A biztos választók körében is kiélezett a verseny, az ellenzéki közös lista 50 százalékon áll, a kormánypártoké 47 százalékon.

Kibertámadás érte az oltásregisztrációs és a konzultációs oldalt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.19. 14:51
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Orbán Viktor miniszterelnök konzultációval kapcsolatos pénteki bejelentését követően összehangolt kibertámadás indult a kormányzati oldalak ellen - közölte a kormany.hu pénteken.
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára arról tájékoztatott, hogy a támadás érinti az oltási regisztrációnak és a konzultációnak otthon adó oldalt, a koronavírusról szóló tájékoztató oldalt, valamint a kormany.hu portált is. Az államtitkár közölte: a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. munkatársai megtették a szükséges informatikai lépéseket. Ezzel összefüggésben az említett oldalak egyes helyekről átmenetileg korlátozottan voltak elérhetők. A NISZ szakemberei dolgoznak a támadásokhoz tartozó IP-címek beazonosításán, és a gyors vizsgálatok lefolytatása után haladéktalanul büntetőfeljelentést tesznek - olvasható a kormany.hu oldalon. Legutóbb január 26-án közölte a kormany.hu, hogy összehangolt kibertámadás-sorozat ért több magyar kormányzati portált, fennakadást okozva egyes honlapok működésében. Akkor azt közölték: a több napon át tartó támadások többnyire külföldi IP-címekről érkeztek, első számú célpontjaik a kormányzati és közigazgatási ügyintézési portálok voltak.

Hígult a nehézfémszennyezés a Tiszában és a Szamosban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.19. 12:54

Fotó: Shutterstock
A nehézfémek koncentrációja a Tisza bő vízhozamának köszönhetően Vásárosnaménynál már két és félszeresre oldódott.
Fokozatosan hígul a Romániából csütörtök hajnalban a Szamoson át érkezett szennyezés – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-t. 
– A nehézfémek koncentrációja a Tisza bő vízhozamának köszönhetően Vásárosnaménynál már két és félszeresre oldódott. Ahogy a csóva Tokajnál eléri majd a Bodrog torkolatát, a mellékfolyó vízhozama várhatóan tovább hígítja a szennyeződést. Időközben a Szamos apadása miatt lehetővé vált a zsilipek megnyitása és az árvízvédelmi töltésen kívül rekedt belvizek beeresztése a folyóba, ami további hígulást eredményez

– áll a közleményben.

 – A figyelőszolgálat jelentése szerint már sem a Szamos, sem a Tisza vizében nem tapasztalható elszíneződés – emelték ki. A szakemberek azzal számolnak, hogy a Tiszán haladó szennyezés pénteken dél körül éri el Záhony térségét, Tiszalökhöz pedig szombaton kora este jut. Úgy vélik, Tiszalöknél már várhatóan nem lesz mérhető szennyező hatás. – A védekezés további lépései az újabb laboratóriumi eredményektől függenek – fejtették ki. Felidézték: az OVF szerdán kora délután értesült a román féltől arról, hogy a Szamoson bányameddőből származó nehézfémszennyezés várható. Azonnal megtették a szükséges intézkedéseket: a folyó valamennyi mellékfolyásán elzárták a zsilipeket, állandó és fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el, valamint az érintett szakaszokon értesítették a vízhasználókat a szennyezés érkezéséről. – A védekezés elsődlegesen arra irányul, hogy a terhelés a mederben haladjon tovább, ne maradjon a hullámtéri területeken, illetve ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása, fogyasztása – közölték. A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése és a szükséges intézkedések meghatározása céljából a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vesznek a szakemberek. – Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem áll fenn, ugyanakkor több nehézfém is (cink, réz) emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben – olvasható az OVF közleményében. A szennyezés a Szamoson csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre Romániából. A Csengernél hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti, ám a 4 és 6 órai mintavételi eredmények alapján a szennyezés jelentősen, határérték közeli, illetve alatti értékre csökkent. Cianidot nem tartalmaz a szennyezés.