Előfizetés

Hígult a nehézfémszennyezés a Tiszában és a Szamosban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.19. 12:54

Fotó: Shutterstock
A nehézfémek koncentrációja a Tisza bő vízhozamának köszönhetően Vásárosnaménynál már két és félszeresre oldódott.
Fokozatosan hígul a Romániából csütörtök hajnalban a Szamoson át érkezett szennyezés – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-t. 
– A nehézfémek koncentrációja a Tisza bő vízhozamának köszönhetően Vásárosnaménynál már két és félszeresre oldódott. Ahogy a csóva Tokajnál eléri majd a Bodrog torkolatát, a mellékfolyó vízhozama várhatóan tovább hígítja a szennyeződést. Időközben a Szamos apadása miatt lehetővé vált a zsilipek megnyitása és az árvízvédelmi töltésen kívül rekedt belvizek beeresztése a folyóba, ami további hígulást eredményez

– áll a közleményben.

 – A figyelőszolgálat jelentése szerint már sem a Szamos, sem a Tisza vizében nem tapasztalható elszíneződés – emelték ki. A szakemberek azzal számolnak, hogy a Tiszán haladó szennyezés pénteken dél körül éri el Záhony térségét, Tiszalökhöz pedig szombaton kora este jut. Úgy vélik, Tiszalöknél már várhatóan nem lesz mérhető szennyező hatás. – A védekezés további lépései az újabb laboratóriumi eredményektől függenek – fejtették ki. Felidézték: az OVF szerdán kora délután értesült a román féltől arról, hogy a Szamoson bányameddőből származó nehézfémszennyezés várható. Azonnal megtették a szükséges intézkedéseket: a folyó valamennyi mellékfolyásán elzárták a zsilipeket, állandó és fokozott figyelőszolgálatot rendeltek el, valamint az érintett szakaszokon értesítették a vízhasználókat a szennyezés érkezéséről. – A védekezés elsődlegesen arra irányul, hogy a terhelés a mederben haladjon tovább, ne maradjon a hullámtéri területeken, illetve ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása, fogyasztása – közölték. A csóva levonulásának folyamatos nyomon követése és a szükséges intézkedések meghatározása céljából a Szamos és a Tisza kijelölt helyszínein rendszeres időközönként vízmintát vesznek a szakemberek. – Azt már az első laborvizsgálatok megállapították, hogy cianidszennyezés nem áll fenn, ugyanakkor több nehézfém is (cink, réz) emelkedett koncentrációban jelent meg a vízben – olvasható az OVF közleményében. A szennyezés a Szamoson csütörtökön hajnali 1 órakor ért magyar területre Romániából. A Csengernél hajnali 2 órakor vett mintákban az oldott cink, réz, alumínium és vas koncentrációja volt határérték feletti, ám a 4 és 6 órai mintavételi eredmények alapján a szennyezés jelentősen, határérték közeli, illetve alatti értékre csökkent. Cianidot nem tartalmaz a szennyezés. 

Müller Cecília: Megfelelőnek találta a kínai vakcinát a Nemzeti Népegészségügyi Központ

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.19. 12:05

Fotó: koronavirus.gov.hu
Amennyiben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is jóváhagyja annak alkalmazását, akkor elkezdődhet az oltások beadása Magyarországon.
Az elmúlt napon 143 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés figyelmen kívül hagyása, és 368 emberrel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt. Tegnap 4872 házi karantént rendelt el a rendőrség, így jelenleg 25 536 karantén van az országban. Tiborszálláson egy presszó területén egy vendég alkoholt ivott, a presszóban szolgálták ki őt, az üzletet ezért ideiglenesen bezáratta a hatóság – ismertette Kiss Róbert alezredes a rendőrségi adatokat az Operatív törzs pénteki tájékoztatóján.
Müller Cecília országos tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertetve elmondta, hogy újabb 3093 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 397 116-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 110, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 145-re emelkedett. Hozzátette, hogy nem csak az új fertőzöttek, de az aktív fertőzöttek száma is nő. A gyógyultak száma jelenleg 302 689, az aktív fertőzötteké 80 282. Kórházban 4024 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 352-en vannak lélegeztetőgépen. Azt mondta, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy ezeket a számokat csökkentsék, de egyértelműen zajlik a járvány harmadik hulláma Európában és az egész világon is. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos az, hogy akik kockázati csoportba tartoznak, azok védve legyenek. Eddig elmondása szerint valamennyi vakcina hatékonynak minősült a védekezésben. Megállapította, hogy ha felajánljuk a védőoltást valakinek, akkor egészséget ajánlunk neki, illetve a halálozás elkerülését, ezért szerinte nagyon fontos a bizalom a védőoltásokkal szemben. Úgy fogalmazott, hogy az 550 ezer adag Sinopharm vakcinával bővült a paletta. Azt mondta, hogy az első időszakban nem állt minden dokumentáció a részükre, de ezt a kínaiak pótolták. Bejelentette, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ Immunbiológiai Készítmények Minőség-ellenőrzési Főosztálya megvizsgálta a kínai vakcinát, az összes dokumentációját,
„és úgy találta, hogy hitelt érdemlően bizonyított a független hatósági laboratórium hazai követelményeknek való megfelelése. Ez azt hivatott igazolni, hogy a gyártói minősítésnek, a gyártói specifikációnak megfelelt a hatóság általi vizsgálat is”.

Értesítették erről az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet a mai napon, mivel az engedélyezheti a vakcinák hazai felhasználását. Amennyiben az OGYÉI is jóváhagyja annak alkalmazását, akkor elkezdődhet az oltások beadása Magyarországon. Ez szerinte nagyon fontos, hiszen tudjuk, nincs elég vakcina. Felhívta a figyelmet arra, hogy ez az oltóanyag elölt, inaktivált vírust tartalmazó vakcina, és számos szakirodalom szerint az immunreakciót kiváltó hatása talán még fokozottabb is egyéb vakcinához hasonlítva, mivel tartalmazza a teljes vírust úgy, hogy fertőzni már nem képes, ezért az immunológiai válasz is erőteles lehet a szervezet részéről.   
A kínai vakcina leiratában 79 százalékos hatékonyságot jelölnek, 18 éves kor felett adható be.

Kivételt képeznek a várandósok, mivel nincs erről elég információ. Ebből is két adagra van szükség az immunitáshoz, három hetes különbséggel. Hosszabb ideig felhasználható, könnyen alkalmazható, ezért is szánják ezt a háziorvosoknak, mivel a kezelésével nem kell külön, extra feltételeknek megfelelően. A technikája is rendkívül egyszerű, mivel egy adagos, tűvel ellátott adagokról van szó.  Hangsúlyozta, hogy bármilyen oltás jobb, mint félelemben élni, főként azoknak, akik magas kockázati csoportba tartoznak. Kijelentette, hogy minden vakcina, amit használunk, biztonságos és megfelelő. Ritkán előfordulhatnak mellékhatások, de szerinte ezek csekélyek a betegség súlyos lefolyásához képest. A tünetek viszont maguktól elmúlnak. Ha erősebb reakció lépne fel, azt az oltópontokon és a háziorvosi rendelőkben el tudják látni. Az ápolók napja alkalmából köszöntötte az ápolókat.  Újságírói kérdések: Müller Cecília közölte, hogy a krónikus betegek listáját állítják most össze. Először a legmagasabb életkorúakat válogatták ki, majd a krónikus betegségben szenvedőket. Ha egy praxisban több az idős ember és a krónikus beteg, ott előfordulhat, hogy többet kell várni. A mai napig 1 474 715 vakcina érkezett Magyarországra. Ez tartalmazza a keleti és a nyugati vakcinákat, amely 737 ezer beoltására elegendő. Ezek 60 százaléka nyugati, 40 százaléka pedig keleti oltóanyag. Később részletesen közzéteszik ezeket az adatokat.

Stabil kettesre értékelik a magyarok a kormány válságkezelési intézkedéseit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.19. 11:21

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Az ellenzéki pártok támogatói rendkívül elégedetlenek a kormányzati döntésekkel szemben.
A magyar társadalom stabil kettesre értékeli az Orbán-kormány válságkezelését – derül ki az Idea Intézet felméréséből.
Az IDEA Intézet 2021. január 22. és január 26. között készített kétezer fős reprezentatív közvélemény-kutatást az Orbán-kormány koronavírus-járvány két hulláma alatti járvány- és válságkezelő intézkedéseinek társadalmi megítéléséről. A megkérdezetteknek 8-8 szempont szerint kellett osztályozniuk (1–5) a tavaszi, illetve az őszi/téli időszak kormányzati járvány- és válságkezelési gyakorlatát. E nyolc szempont az egészségügy, a munkahelyvédelem, az oktatás, a szociális támogatás, az idősellátás, a gazdaságfejlesztés, az önkormányzatokkal való együttműködés, valamint az adott időszak kormányzati válságkezelésével való átlagos elégedettség.  Az eredmények azt mutatják, hogy a véleményeket a pártos polarizáció rendezi mintázatokba.
Míg a fideszesek alapvetően jóra értékelik a kormány intézkedéseit, addig az ellenzékiek rendkívül, még a szokásosnál is elégedetlenebbek azokkal.

A válaszokból az látszik, hogy az őszi/téli események, vagyis a járvány világviszonylatban is komoly felfutása és a közhangulat romlása rányomja a bélyegét a kormányzati válságkezelés megítélésére is. Valamivel kedvezőtlenebb ugyanis a 8 dimenzió megítélése minden szavazói rétegnél, még a Fidesz–KDNP szavazóinál is.
Ha mindkét időszak, minden válságkezelési területét együttesen kezeljük, megállapítható, hogy a Fidesz–KDNP-szavazóinak 81 százaléka jeles vagy jó értékelést ad, ezzel szemben az ellenzékiek döntő többsége, 61 százaléka elégtelenre, további 27 százaléka pedig elégségesre értékeli a kormányzat válságkezelő intézkedéseit.

A válaszok alapján a legrosszabb értékelés 2,3 átlagponttal a szociális támogatások, a legjobb pedig 2,6–2,6 átlagponttal az oktatás és az idősellátás terén regisztrálható. 
A kutatás szerint összességében a 2020 tavaszi válságkezelést a magyar társadalom 2,5 pontra értékelte.

Ehhez képest a kormánypárti szavazók véleménye jelentősen kileng pozitív irányba (4,2 pont) az ellenzékiek pedig negatív irányba (1,5 pont). A pártpreferenciájukban bizonytalanok és válaszmegtagadók a kormány tavaszi válságkezelésére 1,9 pontot adnak. Az ellenzéki pártok támogatói különösen kedvezőtlennek ítélik meg a kormánynak az önkormányzatokkal folytatott őszi együttműködését, a munkahelyteremtés, illetve az oktatás terén hozott intézkedéseket, egészen pontosan annak a hiányát. A választókorú felnőtt népesség véleménye is következetesen rosszabb a kormány őszi válságkezeléséről. A legnagyobb változás az idősellátásban és az önkormányzatokkal való együttműködésben mutatható ki.    Mindent egybe vetve a magyar társadalom stabil kettesre (2,4 átlagpont), a kormánypártiak jóra (4,1 pont), az ismeretlen preferenciájúak pedig kettes alára (1,8 pont) osztályozzák a kormányzati teljesítményt. Az ellenzékiek megbuktatják az Orbán-kormányt a válságkezelés terén tett intézkedéseit értékelve (1,4 átlagpont).