önkormányzatok;Szita Károly;Megyei Jogú Városok Szövetsége;

2021-02-19 21:20:50

Elégedett a Megyei Jogú Városok Szövetségének fideszes elnöke a kormánnyal való tárgyalás után

Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a baloldali kollégái is hasonlóan éreznek az egyeztetés után.

Szita Károly (Fidesz-KDNP) elmondta: a koronavírus-járvány miatti "rendkívüli évben" a települések "járványügyi költségvetéseket" fogadnak el. Az önkormányzatok a mostani erőfeszítéseiket annak érdekében tették, hogy a járványt meg lehessen fékezni, majd a gazdaság ismét erősödhessen - jelezte a politikus, Kaposvár polgármestere.

Tájékoztatása szerint Gulyás Gergely azt vállalta: március végéig településenként külön-külön egyeztet az azoknak nyújtandó segítségről annak érdekében, hogy az önkormányzatok működőképessége megmaradjon, a jelentős fejlesztéseket befejezhessék és újakat is tudjanak indítani.

Szita Károly hangsúlyozta: ez a településektől is fegyelmezettséget, valamint az eddigiekhez képest más jellegű költségvetés összeállítását várja.

"Ugyan nem lesz nagy bőség", de a fontos célok - az emberek egészségének és munkahelyének - megvédése, a működőképesség megőrzése és a fejlesztések megvalósítása - teljesülni fog - hangoztatta. 

Szita Károly arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány leküzdésében nemcsak a kormánynak, hanem az önkormányzatoknak is van szerepük és felelősségük. 

Mondandójában jutott idő egy kis "elmúltnyolcévezésre" is: szerinte a  2008-as gazdasági világválság idején az akkori kormánytól semmiféle segítséget nem kaptak az önkormányzatok, amelyek így hiteleket voltak kénytelenek felvenni.

Kitért arra is, hogy 2014 és 2019 között az önkormányzatok iparűzésiadó-bevétele 50 százalékkal nőtt, ami a magyar gazdaság növekedésének következménye. Ehhez hozzájött még a Modern városok program 4000 milliárd forintos forrása - hangsúlyozta.

Kérdésre válaszolva az MJVSZ elnöke közölte:

Azonban a jelek szerint nem megy minden egyeztetés ilyen eredményesen: mint lapunk is megírta, szerdán a 25 ezer főnél nagyobb települések polgármestereivel tárgyalt Gulyás Gergely. Ám a megbeszélés elején jelezte, hogy semmi konkrétat nem tud ígérni a bajba jutott városoknak, a Népszava által megkérdezett településvezetők nagyrészt értelmetlennek tartották a 2 és fél órás megbeszélést.