Előfizetés

Szlávik: az oltásokkal csökkenthető a harmadik hullám nagysága

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.20. 15:25
Szlávik János
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTVA
Minél több ember, minél gyorsabb beoltásával lehet csökkenteni a koronavírus-járvány harmadik hullámának nagyságát - közölte a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiával.
Szlávik János azt mondta: a napi új fertőzöttek és a halottak száma azt mutatja, hogy Magyarországon elindult a harmadik hullám. Ennek oka a brit vírusmutáns lehet, mert az jobban terjed, mint a vírus korábbi változata - vélekedett. Szerinte más országok példáját tekintve nem lehet tudni, meddig tart majd az újabb hullám, de az oltások felgyorsulása javíthat a helyzeten. A kínai vakcina megkapta az engedélyeket, így jövő héten már azzal is oltanak az orvosok - tudatta. Hozzátette: egyelőre kórházakban, rendelőkben, oltópontokon adják be a vakcinát az embereknek, de tömeges oltás esetén megvan a terv, hogyan lehet bővíteni az oltópontok számát. Szlávik János beszélt arról is, hogy az elmúlt hónapokban nőtt az oltási hajlandóság, de egyes embereknek fenntartásaik vannak a különböző helyekről származó vakcinákkal kapcsolatban. A vakcinák hatásosságában vannak eltérések, de mindegyik megakadályozza, hogy a beoltottak kórházba kerüljenek vagy meghaljanak a koronavírus miatt - hangsúlyozta a főorvos, aki ezért mindenkinek azt javasolja, ha értesítést kap, oltassa be magát bármelyik, Magyarországon elérhető vakcinával.

Aláírásgyűjtéssel követel az LMP béremelést a szociális dolgozóknak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.20. 14:51

Fotó: Balázs Attila / MTI
Ungár Péter parlamenti képviselő a saját oldalán indított petíciót.
Béremelést most! Ne hagyjuk, hogy a kormány levegőnek nézze a szociális dolgozókat! Ezekkel a követelésekkel indított saját internetes oldalán petíciót Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő.  A petíció szerint a mostani válsághelyzetben a szociális ágazat munkavállalóinak is jár legalább az egyszeri ötszázezer forintos bérkiegészítés, amit az egészségügyi dolgozók már megkaptak.
„A frontvonalban küzdve a szociális dolgozók is komoly kockázatot vállalnak szakmai elhivatottságból, megalázóan alacsony fizetésért. De a kormány nem csak az elmúlt években, hanem most, a koronavírus okozta válság idején sem hajlandó tudomást venni róluk és nem nyújt semmilyen segítséget számukra”

– olvasható.

Ungár Péter Facebook-bejegyzésében hivatkozott a Népszava szombaton megjelent cikkére, amely a szociális dolgozók helyzetét mutatja be. Az LMP-hez kötődő Ökopolisz Alapítvány felkérésére készített felmérésből ugyanis kiderült: A szektor dolgozóinak csak 4 százaléka kapott százszázalékos táppénzt, ha megfertőződött a munkahelyén, míg 46 százalékuk semmit nem kapott a koronavírus járvány alatti helytállásáért.

Új vezető az önállóságát vesztett Szent Margit Kórház élén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.20. 13:06

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Covid-ápolók megígért, de ki nem fizetett pluszjuttatása állhat a háttérben Szabó Tímea ellenzéki parlamenti képviselő szerint.
Szombattól Nagy Mihály lett az idén januártól az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő tagintézményként működő Szent Margit Kórház vezetője – derült ki az óbudai egészségügyi intézmény Facebook-közleményéből.
Nagy Mihály, aki korábban a karcagi kórház főigazgatója, a mezőtúri kórház és az Országos Sportegészségügyi Intézet orvosigazgatója is volt, azt a Szentes Tamást váltja, aki korábban Budapesten, Tarlós István idején – az önkormányzati kórházak államosításáig – főpolgármester-helyettesként működött.

A történteket Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési képviselő úgy kommentálta, szintén a Facebookon:
„Kirúgták a Margit Kórház főigazgatóját, Szentes Tamást! Éppen ideje volt. Remélem, a döntés mögött az utolsó csepp az volt, hogy nem fizette ki a Covid-osztály ápolóinak a megígért pluszjuttatást!”

Az ellenzéki politikus nem finomkodott a leváltott vezetővel, mert szerinte „Szentes, ahol jár, kárt okoz, nem volt ez másképp a Margitban sem”.
„Megbocsáthatatlan, hogy az ő hathatós közreműködésével verte szét és darálta be a kormány alá Orbán Viktor a független országos tiszti főorvosi rendszert, aminek egyenes következménye a járvány életveszélyes kezelése, a vakcinakáosz és a nyunyókázós tiszti főorvos. Nem mellesleg pedig az ő vezetése alatt vesztette el a Margit a függetlenségét, és kényszerült be a János Kórház alá”

– írta Szabó Tímea.