Európai Unió;Mianmar;Szingapúr;katonai junta;

A vérontás sem töri meg az ellenállást

Megemlékezéseken és demonstrációkon követelték a demokrácia visszaállítását vasárnap a mianmariak.

A nagyvárosok utcáit ismét hatalmas tömegek özönlötték el annak dacára, hogy a katonai junta előző napon hajtotta végre eddigi legvéresebb fellépését a február elsejei puccs óta.

A biztonsági erők szombaton két fiatalt lőttek le Mianmar második legnépesebb városában, Mandalajban, amikor eldurvult a helyzet a helyi kikötőben. Rendőrök és katonák próbálták megtörni a puccs ellen tiltakozó dokkmunkások sztrájkját, de a környéken élők szembeszálltak a karhatalommal: egy részük katapultokkal támadt az egyenruhásokra, akik válaszul könnygázt és éles lőszert is bevetettek. Az egyik áldozatot fejbelőtték, ő azonnal szörnyethalt, egy másik tüntetőt a mellkasán sebesítettek meg, ő a kórházba szállítás alatt vesztette életét.

A Frontier Myanmar című helyi portál értesülése szerint a hatóságok szombaton egy harmadik embert is megöltek. Egy 30 éves férfiről van szó, aki a legnagyobb mianmari városban, Rangun egyik kerületében vett részt éjjeli őrjáratokban. A járőrözéseket a helyiek szerveztek meg, hogy megvédjék magukat a rendőrségi rajtaütésekkel és a bünözőkkel szemben, akiket a szóbeszéd szerint a hadsereg szabadított az engedetlen lakosságra. A szombat esti őrjárat azonban félresikerült, amikor a járőrözők két jelöletlen furgont állítottak meg, ami - mint kiderült - rendőröket szállított. Az egyenruhások a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel elriasztották az önkéntes rendfenntartók zömét, ám a 30 éves férfi nem futamodott meg, ezért lelőtték.

A történtek ellenére a demokráciapárti tüntetők nem hagyják magukat megfélemlíteni. A szombati véres események helyszínén, Mandalajban vasárnap tízezrek tüntettek, és szintén sokan vonultak fel Najpjidóban, hogy búcsút vegyenek a tiltakozások első mártírjától - attól a 20 éves nőtől, akit két hete lőttek fejbe a rendőrök és múlt pénteken halt bele a sérüléseibe.

Nem világos, hogy a katonai junta meddig hajlandó elmenni, hogy megtörje a nép ellenállását. A hadsereg az 1988-as felkelés elfojtásakor ezreket mészárolt le. A tábornokokat azonban óvatosságra intheti, hogy a hatósági erőszak szombaton még a fegyveres erőkkel szoros viszonyt ápoló, egyben az ország legnagyobb befektetési partnerének számító Szingapúrnál is kiverte a biztosítékot.

A mianmari juntán mindenesetre egyre inkább növekszik a nemzetközi nyomás. Holnap várhatóan az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján is napirendre kerül a célzott szankciók ügye. Az egyeztetés kiváló lehetőséget ad az Orbán-kormánynak arra, hogy színt valljon: hajlandó-e ezúttal a demokráciáért küzdő tömeg pártjára állni vagy esetleg - hazánk nevében - megakadályozza a közös uniós fellépést, mint ahogyan tette azt legutóbb az oroszországi tüntetések esetében.