Előfizetés

Papírból olvasta fel a kormány képviselője, hogy „Magyarország demokratikus jogállam”

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.02.22. 12:18

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Csárdi Antal pedig arról beszélt, Kósa Lajos és a csengeri örökösnő ügye arról is sokat elmond, hogyan viszonyulnak a Fidesz képviselői a pénzhez.
Kósa Lajos minimum „elképzelhetetlen módon hiszékeny volt, mert elhitte azt, hogy van egy örökös, aki ezer milliárdos nagyságrendben örökölt és vagyont tud neki ajándékozni”, ez a történet azonban arról is sokat elmond, hogyan viszonyulnak a Fidesz képviselői a pénzhez, a vagyonhoz – mondta a parlamentben napirend előtt Csárdi Antal. Az LMP képviselője szerint lehet, hogy Kósa Lajos ennyire ostoba módon bedőlt ennek az átverésnek, de meg kellene azt is vizsgálni, mi a helyzet a befolyással üzérkedéssel: ennek tényállása ugyanis az, hogy hivatalos személyként ellenszolgáltatás fejében előnyt ad vagy ígér valaki. – Életszerű-e, hogy Kósa Lajos azt hitte, őt csak megajándékozzák? Kósa Lajos édesanyja ráadásul azt mondta, az egyik közokiraton nem az ő aláírása szerepel – eljárás vajon indult-e ennek nyomán? Vizsgálják-e a közokirat hamisítást, a befolyással üzérkedést? – kérdezte Csárdi Antal. A politikus szerint az is felmerül, hogy ha elhitte Kósa Lajos ezt a kamu történetet, alkalmas-e vezető tisztség betöltésére? Méltó-e arra, hogy a Honvédelmi és Rendészeti Bizottságot vezesse? Alkalmas-e arra, hogy az Operatív Törzs tagja legyen? „Mert innen csak fél lépés a Lapos Föld Elmélet”. Völner Pál igazságügyi államtitkár szerint „egy zöldségesnek is elhiszem, hogy mit mutat a mérleg”, sületlenségeket beszél Csárdi Antal, egyébként pedig: Gyurcsány. Szerinte amíg Korózs Lajos az egészségügyi bizottságot vezetheti álhírek terjesztőjeként, addig maradhat Kósa Lajos is. Kósa Lajost „megtévesztették, az egész ügy elszenvedője, nem az elkövetője, a kormánynak pedig semmi köze a rendőrség eljárásához”. Oláh Lajos, a DK képviselője egy 2018-as választási csalás ügyét idézte fel, amikor Budapest VII. kerületében egy Lendület Párt nevű kamupárt listáján és a Fidesz helyi támogatói aláírás-listáján 341 név megegyezett, még azok sorrendje is, csak a mellettük lévő aláírások különböztek, miközben mindkét esetben 9-9 választói jogosultsággal nem is rendelkező állampolgár neve is szerepelt. A rendőrség azóta sem derített ki semmit, Oláh Lajos szerint azért, mert nyilvánvaló, hogy „a Kubatov-listák alkalmazására derült fény”, amihez ráadásul Bajkay István kerületi Fidesz-képviselőnek is köze lehet. Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában papírról olvasta fel, hogy „Magyarország demokratikus jogállam, ahol a kormány semmilyen nyomást nem gyakorol a rendőrségre”, emiatt ahhoz sincs közük, hogy a 2018-as feljelentés nyomán 2019 március 7-én a rendőrség felfüggesztette a nyomozást, és azóta sem lépett semmit, mert „nem merült fel olyan körülmény, ami a nyomozás folytatását indokolná”.

Félmilliárdot spóroltak Pikóék

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2021.02.22. 11:37

Fotó: Népszava
Több mint 500 millió forintot takarított meg az előző kerületvezetés megkérdőjelezhető szerződéseinek felszámolásával Józsefváros.
Józsefváros önkormányzatának jelenlegi vezetése minden eszközt bevet, hogy megóvja a kerületet a járvány okozta gazdasági válság és a kormány brutális elvonásainak pénzügyi hatásaitól – írta a kerület mai közleményében. Ennek keretében felülvizsgálták a korábbi városvezetés szerződéseit, az új beszerzések esetében pedig a korábbinál nagyobb hangsúlyt kapott a felelős és takarékos gazdálkodás. A tavalyi döntésekkel célzottan arra törekedtek, hogy az előző városvezetés felesleges kiadásainak rendszerét leépítsék. Ezek sorában az egyik legnagyobb tétel a közétkeztetési rendszer megújítása volt. A korábbi korrupciógyanús közétkeztetési szerződés Fidesz által sokat bírált felbontása, a jobb és olcsóbb közétkeztetés megvalósítása mintegy 300 millió Ft megtakarítást jelent. A felesleges ügyvédi szerződések és PR-költések lefaragása 160 millió Ft-tal csökkentette kiadásokat. Az előző ciklusban túlméretezett önkormányzati gépkocsi-flotta csökkentése 21 millió forint megtakarítást eredményezett. A bérlakás-felújítások nyílt közbeszereztetése – a korábbi vezetés meghívásos pályázataival szemben – becsléseik szerint 33 millió forintos költségcsökkentést jelent. Mindezeknek köszönhetően már a tavalyi év során nagyságrendileg 514 millió forintos megtakarítást ért el a kerület, amely mindössze a felesleges, megkérdőjelezhető kiadások lefaragásából származott. Azt ígértük a kampányban, hogy az összes túlárazott szerződést, kifizetőhelyként használt sportállást felszámoljuk. Józsefvárosra évekkel ezelőtt rácuppant egy közpénzleszívó Fidesz-polip, amelynek a csápjait most egyesével kell felrángatni – mondta a Népszavának korábbi interjújában Pikó András, Józsefváros polgármestere. Úgy tűnik, valóban nekiláttak a csápok felrángatásának.

Csaknem minden második kórházban ápolt beteg súlyos állapotban van Balassagyarmaton

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 09:00

Fotó: Komka Péter / MTI/MTVA
Ezt a város polgármestere közölte a Facebook-oldalán.
„A kormányhivatal az elmúlt 7 napban 48 azonosított covid-fertőzöttet és 91 kontakt személyt helyezett házi karanténba. Időközben felszabadult 47 fő, így a mai napon 121 gyarmati polgár volt hatósági karanténban. A napi beazonosított fertőzésszám felemelkedett 6,8-ra, ez kifejezetten aggasztó” – közölte vasárnap a balassagyarmati polgármester. 
„A kórházban is két hete lassan, de sajnos biztosan emelkedett a betegszám (fertőzöttek számához mért kórházi ápoltak száma), jelenleg 56 covid-beteg fekszik a fertőző osztályokon, közülük majd minden második beteg súlyos állapotban van, 12-en vannak lélegeztető gépen”

– fogalmazott Csach Gábor.

Közlése szerint az orvosok egyértelműen az angol mutációt okolják a fertőzés megugrásáért. Jelezte, bár a betegszám nem nagyobb, viszont a súlyos állapotúak száma magasabb, mint eddig. Továbbá aggasztónak nevezte azt is, hogy napi beazonosított fertőzésszám felemelkedett 6,8-ra – idézi a bejegyzést a 24.hu