Előfizetés

Hamarosan összeáll Mátyás király csontváza

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.22. 15:49

Fotó: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Megnyitották az osszáriumot és felszínre hozták az első, csontokat tartalmazó fémládákat.
Megkezdődik a Székesfehérváron őrzött királyi maradványok vizsgálata

- jelentette be az emberi erőforrások minisztere hétfőn az egykori koronázó bazilika helyén lévő Nemzeti emlékhelyen, ahol megnyitották az osszáriumot (csontkamra) és felszínre hozták az első, csontokat tartalmazó fémládákat. Kásler Miklós az eseményen emlékeztetett arra, hogy 1848 decemberében indult meg az egykori bazilika feltárása, ami mindig a kor színvonalán történt. Ugyanakkor az archeogenetika létrejötte lehetőséget teremtett arra, hogy most már nagy pontossággal vizsgálhassák meg a királyi maradványokat és olyan összefüggéseket derítsenek fel, amely addig nem volt lehetséges.      A miniszter elmondta, hogy az Árpád-ház férfivonala jellegzetességeinek meghatározása a Mátyás templomban őrzött, Székesfehérvárról odaszállított, feltételezett királyi maradványok vizsgálatával indult el. Az árpád-házi genom meghatározása után lehetőség nyílt a kutatások kiterjesztésére a székesfehérvári osszáriumra is, ahol további Árpád-házi királyok csontjai nyugszanak azonosítatlan módon. 
Mivel a legkorszerűbb genetikai módszertan rendelkezésre áll, lehetséges lesz meghatározni a Fehérváron nyugvó többi magyar király csontvázát is.

Igénytelennek tartja a pozsonyi csatáról szóló animációs filmet Jankovics Marcell

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 10:42

Fotó: Kovács Attila / MTI
A Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke súlyos véleményt fogalmazott meg a Kásler Miklóshoz köthető alkotásról.
„Nem fognak örülni annak, hogy ezt mondom, de engem nem lehet emiatt kirúgni az állásomból, mint ahogy kirúgták azokat, akik kritizálni merték. Valakinek ki kell mondania, hogy ez nagyon rossz irány. Ilyet nem szabad csinálni”

– jelentette ki Jankovics Marcell.

A VálaszOnline-nak adott interjújában a neves rajzfilmrendező azt modta, nagyon rosszul esett számára az alkotás és nem csak azért, mert erről az eseményről szinte semmi történelmi információnk nincsen. „Mindössze egy ősmagyar vágy létezik arra, hogy valaki bebizonyítsa, milyen nagyszerűen harcoltak a magyarok 907-ben.” Megjegyezte, az alkotás vizualitása érintette rosszul. „A merev arcú bábok, a szarvas lovak… Valóban temettek úgy a sírba lovakat a szkíták, hogy vadkecske szarvakat raktak rájuk, de ez a csatában nem működött volna, mert ha a ló egyet rándít a fején, máris szíven döfi a saját gazdáját.
A jó szándékot értékelem, de a kivitelezés igénytelensége, a belefektetett rettenetes mennyiségű, hiábavaló munka látványa lehangoló”

– fogalmazott.

Megjegyezte, nem ismeri a Magyarságkutató Intézetben folyó munkát, ugyanakkor biztos benne, van jó vonulat is az intézményben. Lenyűgözi, amikor Kásler Miklós arról beszél, hogy lehetséges Mátyás-király csontvázát összerakni. Bár vannak kétségei, de ebben a projektben érzi a jó szándékot.  Jankovics Marcell ugyanakkor jelezte, a kritikák ellenére sem tudja megváltoztatni véleményét. Szerinte ami a baloldalon történik, az olyan, mintha nem a földön járnánk, hanem az „őrültek házában.”
„Én nem vagyok csatasorba állítható. Nekem nem ez az erőm, nem tudnék ilyen filmeket csinálni, ha könnyen betagozódnék.”

Hiába távozott, még mindig nagy befolyása van a Vígszínházban Eszenyi Enikőnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 10:36

Fotó: Dömölky Dániel
Több olyan alapítványban is kulcspozíciót tölt be, amely összesen közel fél milliárd forintnyi pénzt oszthat szét.
Több olyan alapítványban is kulcspozíciót tölt be Eszenyi Enikő, amely összesen közel fél milliárd forintnyi pénzt oszthat szét.
Ráadásul nem is lehet leváltani, mivel nem mondott le a kuratóriumi pozíciókról, így erre nincsen jogi lehetőség. Ezért fordulhat az elő, hogy a jelenlegi igazgató, Rudolf Péternek Eszenyi Enikővel is engedélyeztetnie kell, ha alapítványi támogatást kér valamilyen célra

– írja a Blikk.

A helyzetet megerősítette a Vígszínház vezetője is. „Tekintettel arra, hogy az alapítvány egykori alapítói már elhunytak, a jelenlegi jogi környezetben a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az elnökség összetételén. Ezt csak bíróság teheti meg, vagy az alapítvány elnöksége maga dönthet így” – fogalmazott Rudolf Péter.  Csőre Gábor Jászai Mari-díjas művész, aki korábban, Eszenyi ideje alatt a társulathoz tartozott és tagja annak a bizottságnak, amely a volt igazgató ügyeit vizsgálja, ugyancsak tud erről a helyzetről, ami hatalmas feszültséget okoz. „Ezek az alapítványok a színház dolgozóiért jöttek létre, a kettő együtt ötszázmillió forintból gazdálkodik. Most, hogy a színészek nehéz helyzetbe kerültek, lenne mire költeni ezt a pénzt. Ehhez viszont Eszenyi Enikőtől kell engedélyt kérni, aki ellen ezek a nehéz helyzetbe került színházi dolgozók vallottak. Nem könnyű helyzet, nem is szerencsés. 
Morálisan megkérdőjelezhető ez a magatartás. Ha lenne lelkiismerete, lemondana, és átadná a helyét az új vezetésnek”

– jelentette ki. A Blikk kereste Eszenyi Enikőt is, de nem érték el.