Előfizetés

Felmentették másodfokon a borsodi apagyilkost

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 16:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfit elsőfokon erős felindulásból elkövetett emberölés miatt négy év börtönre ítéltek.
Bűncselekmény hiányában felmentette az erős felindulásból elkövetett emberölés vádja alól a Debreceni Ítélőtábla azt a Borsod megyei településen élő férfit, aki egy vita során késsel halálosan megsebesítette édesapját 2018 decemberében – olvasható a bírósági portálon a másodfokú ítéletről szóló közleményben. A táblabíróság szerint a vádlott, B. K. jogos védelmi helyzetben volt. A vádirat szerint a késelő a szüleivel egy háztartásban élt, mindannyian italozó életmódot folytattak. Gyakori vitáik olykor tettlegességbe torkolltak, a családi tragédia napján a vádlott édesapja és édesanyja összeszólalkoztak, majd a férfi egy késsel a feleségére támadt. Ekkor fia kérdőre vonta az apát, kicsavarta kezéből a kést, majd dulakodni kezdtek. A vádlott a vita hevében nyakon, majd mellkason szúrta édesapját, aki erősen vérezni kezdett és összeesett. A fiú ezt követően dühében még többször megszúrta a sértettet, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék 2020 novemberében a vádlottat 4 év börtönbüntetésre és szintén 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügyészség a most kihirdetett felmentő ítélet miatt fellebbezett, így az ügy – harmadfokon – a Kúrián folytatódik.

Baltával szétverte sógora autóját, majd mellkason akart szúrni egy kiérkező tűzoltót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 15:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A randalírozó férfi szerencsére senkit sem sebesített meg.
Hivatalos személy elleni emberölés kísérlete, illetve felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak miatt nyomoz a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség egy 60 éves férfi ellen - tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség. Erre azért került sor, mert a támadó a rendelkezésre álló adatok szerint február 21-én előbb megjelent sógoránál, ahol baltával összetörte annak kocsiját, majd azzal fenyegetőzött, hogy megöli a feleségét valamint annak rokonait. A sógor természetesen azonnal rendőrt hívott, de a baltás férfi a hatóság embereivel egyáltalán nem volt együttműködő. Előbb a megölésükkel fenyegetőzött, majd bezárkózott sógora házába és öngyilkossági szándékát hangoztatta. Eközben több alkalommal azt kiabálta, hogy amennyiben valaki bemegy a házába, akkor „mindenki megdöglik”. Az időközben a helyszínre érkező tűzoltók sem jártak jobban a rendőröknél: műszaki mentés keretében áramtalanították az épületet és elzárták a gázt, majd betörték az ablakot, hogy azon keresztül próbáljanak behatolni a házba. Ekkor a folyamatosan fenyegetődző férfi meg akarta szúrni az egyik tűzoltót, akit csak a védőruhája és kitérő mozdulata óvott meg attól, hogy a közel 20 centiméter pengéjű kés a mellkasába álljon. A baltás támadót végül sikerült ártalmatlanítani, a hatóság pedig elrendelte az őrizetbe vételét. A további nyomozás során az elkövetőt – egészségügyi állapotának vizsgálata után – gyanúsítottként hallgatják majd ki, s ezt követően a nyomozó ügyészség indítványozni fogja a büntetett előéletű férfi letartóztatását.

Tüzet rakott a túlóratörvény-elleni tüntetésen, megbüntetnék a demonstrálót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 09:30

Fotó: Népszava
Közérdekű munkával és pénzbüntetéssel díjaznák a felhevült tiltakozót.
A Fővárosi Főügyészség garázdaság bűntett miatt emelt vádat egy 27 éves férfi ellen. A vádirat szerint az illető még 2018. december 12-én a túlóra-törvény ellen tüntetett a Parlament előtt, majd a rendezvény befejezése után társaival a téren maradt. A rendőri egységek másnap, a hajnali órákban a gyűlés helyszínén maradt résztvevőket – köztük a vádlottat is – a környező utcák felé terelték. Ekkor – két ismeretlenül maradt társával egyetemben –
a Kossuth tér közelében lévő egyik utcában meggyújtott két szeméttárolót és egy közlekedési táblát, majd a halmokon meggyulladt tüzet legyezni kezdték, hogy az nagyobb lángra kapjon. Ezt követően még további tárgyakat gyűjtöttek az utcán, amit szintén tűzre dobtak.

A kerületi ügyészség az ügyben garázdaság minősített bűntette miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, a távollévő vádlottal szemben pénzbüntetés, és közérdekű munka büntetés kiszabását indítványozva – áll a vádhatóság lapunkhoz is eljuttatott közleményében.