Előfizetés

Saját tanácsadóit is figyelmen kívül hagyta a kormány az érettségi kapcsán

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.02.23. 07:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormányt nem nagyon érdekelte a köznevelési államtitkárság egyik tanácsadó szerve, az Országos Diáktanács véleménye.
Több javaslatot is kidolgozott az idei érettségi vizsgák lebonyolításával kapcsolatban a köznevelési államtitkárság egyik tanácsadó szerve, az Országos Diáktanács (ODT), de a kormányt ez nem nagyon érdekelte – derült ki az ODT lapunkhoz is eljutott leveléből. Mint írták, javaslataikat ugyan meghallgatták a kormány képviselői, de úgy látják, azokat nem veszik figyelembe. – Abban reménykedtünk, hogy ha már a döntéshozók ilyen formában figyelmen kívül hagyják javaslatainkat, a nyilvánosság erejével többet érhetünk el – olvasható a levélben. Javaslatcsomagjuk öt pontból áll: szeretnék, hogy az idei érettségiknek ne legyen feltétele az 50 óra közösségi szolgálat, mert a járvány miatt ezt nehezebb teljesíteni, mint korábban. Az emelt szintű vizsgák esetében azt javasolják, hogy azokat saját intézményeikben írhassák meg a diákok, ne kelljen más iskolákba utazniuk. Fontosnak tartanák az is, hogy a pedagógusok előrébb kerüljenek az oltási tervben, hiszen naponta akár több száz emberrel is érintkezhetnek. Azt is kérik, hogy mindenki számára, akik korábban végeztek, legyen ingyenes az újra érettségizés lehetősége, illetve a pluszpontok rendszerében ne csak a komplex nyelvvizsgák érjenek többletpontokat. Kérik azt is, hogy honorálják, ha valaki a nyelvvizsga egyik – vagy az írásbeli vagy a szóbeli – részét teljesítette sikeresen. Az ODT-t 2017-ben hozták létre azzal a céllal, hogy hivatalos egyeztető fórumként szolgáljon a diákok és az oktatásért felelős miniszter – jelenleg Kásler Miklós – között. Tagjait és póttagjait évente a megyei diákparlamentek választják. Az ODT üléseit az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára hívja össze. A legutóbbi ülésre január 21-én került sor, ahol az Oktatási Hivatal weboldalán található beszámoló szerint Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ismét leszögezte: a kormány azt tervezi, hogy az előrehozott és a rendes érettségiket hagyományos módon tartják meg és a vizsgakövetelményeket sem módosítják.

Szijjártó: Százezer adag orosz vakcina érkezett Magyarországra (videó)

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 06:57

Fotó: FEDERICO PARRA / AFP
Az oltóanyagokat a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik.
Megérkezett Magyarországra az orosz Szputnyik vakcinaszállítmány, amely százezer magyar ember elsőkörös oltását biztosítja – közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfő este a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter elmondta: az oltóanyagokat a Nemzeti Népegészségügyi Központba viszik, és azokat az ottani szakmai döntést követően fel is lehet használni.
„A gyorsaság rendkívül fontos az oltások vonatkozásában, hiszen ha csak egy nappal tudjuk előrehozni az oltási menetrend végrehajtását, akkor is 100-150 ember életét meg tudjuk védeni”

– emelte ki a miniszter.

Hozzátette: így több mint 2000 ember megfertőződését tudják megakadályozni, és 10-15 milliárd forintnyi kártól tudják megmenteni a magyar gazdaságot.
„Ebben a helyzetben tehát versenyt futunk, versenyt futunk az idővel, így azon dolgozunk, hogy minden forrásból minél gyorsabban megérkezzenek a Magyarországon már engedélyezett vakcinák”

– mondta Szijjártó Péter.

A miniszter január 22-én jelentette be, hogy kétmillió adag, vagyis egymillió ember beoltásához elegendő vakcinát vásárolt Magyarország Oroszországtól. Szijjártó Péter péntek este tette közzé a videofelvételeket arról, ahogy Szentpéterváron megkezdődött a százezer adag Szputnyik V vakcina előkészítése a szállításra, majd a koronavírus elleni oltóanyag-szállítmánnyal a kamion útnak indult Budapestre. A koronavirus.gov.hu hétfőn azt írta: eddig 453 457 embert oltottak be, közülük 201 005-en már a második oltást is megkapták. Jelenleg is tart a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Hamarosan megkezdődik az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is – közölték.

Megszűnhet a baleseti ellátás Hajdú-Bihar megyében

D. A.
Publikálás dátuma
2021.02.23. 06:54

Fotó: Népszava
A megyei centrum orvosai azonnali egyeztetést követelnek, ennek hiányában nem írják alá március elsejétől a munkaszerződésüket.
Megszűnhet a baleseti ellátás Hajdú-Bihar megyében – értesült a Népszava. A megyei centrum orvosai azonnali egyeztetést követelnek, ennek hiányában nem írják alá március elsejétől a munkaszerződésüket – áll a Debreceni Klinikai Központ elnökének Szabó Zoltánnak, és a centrum gazdasági alelnökének, Ónodi-Szűcs Zoltánnak írt levelükben. A traumatológusok azt kifogásolják, hogy az új bérük megállapításánál a Magyar Traumatológus Társaság ajánlásait figyelmen kívül hagyták. Mint az emlékezetes: a társaság 2019-ben hosszas nyomásgyakorlásra érte le, hogy javítsanak a baleseti ellátás finanszírozásán, valamint a feladatot végzők munkabérét is növelte a kormányzat összesen évi, mintegy 23 milliárdos többlet forrást biztosítottak a célra. Volt olyan traumatológus, akinek ezzel a lépéssel több százezer forinttal nőtt a jövedelme. Az új szolgálati jogviszonnyal ugyan nőtt az általános orvosbér, de ezt juttatás úgy tűnik, elveszítenék a traumatológusok. A cikket később frissítjük.