Előfizetés

Nem ajánlott most ellátogatni a Rám-szakadékhoz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 10:49

Fotó: Facebook/Pilisi Parkerdő
Megnőtt a kőomlás veszélye a Pilisi Parkerdő figyelmeztetése szerint.
Arra kéri a túrázókat Facebook-oldalán a Pilisi Parkerdő, hogy ne most látogassák meg a Rám-szakadékot. Mint írták: a kedvelt kirándulóhelyen az időjárási tényezők hatására jelentősen megnőtt a kőomlás veszélye. „A turistaútra a szakadék sziklafalairól akár nagyobb, a testi épséget veszélyeztető kődarabok is hullhatnak, ezért a Rám-szakadék látogatását jelenleg NEM ajánljuk!” Elkerülő turistaútként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzést javasolják.  

Áramütés ölt meg három zsiráfot Kenyában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.22. 20:45

Fotó: TONY KARUMBA / AFP
Alacsonyan lógó elektromos vezeték miatt pusztultak el a veszélyeztetett állatok.
Áramütés végzett három Rothschild-zsiráffal a kenyai Nakuruhoz tartozó Soysambu rezervátumban. Az állatok alacsonyan lógó elektromos vezeték mellett haladtak el, amikor megrázta őket az áram. Az eset nagy felháborodást keltett az állatvédők körében, akik szerint 2019 óta 11 zsiráf, köztük legalább hat veszélyeztetett Rothschild-zsiráf (Giraffa camelopardalis rothschildi) pusztult el az alacsonyan futó távvezetékek miatt – közölték kenyai hírportálok. A legutóbb két zsiráffal pénteken, eggyel szombaton végzett az áram – írták hétfőn kenyai angol nyelvű hírportálok. Kerry Outram állatvédelmi szakértő elmondása szerint a múltban már történtek arra kísérletek, hogy áthelyezzék vagy feljebb emeljék az elektromos kábeleket, de az ötletek nem kaptak elég támogatást. A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) egyik munkatársa szerint az elmúlt években számos hasonló esetet jelentettek. A KWS-nek azonban nincs jogi ereje ahhoz, hogy intézkedjen a kábelekről, a kenyai áramhatóság dolgozik az ügyön. A kenyai villamosenergia vállalat sajnálatát fejezte ki az incidens miatt és közölte, hogy módosításokat hajtanak végre az érintett területen. A régiót izolálták, hogy elkerüljék az eset megismétlődését. A Soysambu rezervátum egyike azon kevés területeknek a Nakuru-tavi Nemzeti Parkon és a Ruko rezervátumon kívül, amelyben élnek még ezek a ritka zsiráfok, de populációjuk folyamatosan zsugorodik. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) közlése szerint Rothschild-zsiráfok kizárólag Kenya és Uganda forró, fás szavannáin és cserjés vidékein élnek. A becslések szerint összesen mintegy 670 egyed létezik, ezek 60 százaléka Kenyában, 40 százaléka Ugandában. Néhány hete egy régi elektromos vezeték több mint 50 flamingót ölt meg a Soysambu rezervátumban az Elmenteita-tó közelében. 

Sárga pingvint fotóztak az óceánban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 19:30
Illusztráció
Fotó: Robert Harding Premium / AFP
Egyáltalán nem volt rajta fekete szín.
Vélhetően most először láttak a világon olyan pingvint, amelyen egyáltalán nem volt fekete szín. A sárga madarat az Independent cikke szerint Yves Adams természetfotós kapta lencsevégre az Atlanti-óceán déli részén – írta a Sokszínű Vidék. Sosem láttam vagy hallottam még sárga pingvinről. Azon a partszakaszon 120 ezer madár gyűlt össze, ez volt köztük az egyetlen sárga – mondta a belga fotós, aki 2019 decemberében vezetett egy két hónapos expedíciót a régióban. Eldobtunk minden biztonsági felszerelést és magunkhoz ragadtuk a kameránkat, és hozzátette, felejthetetlen élmény volt. Úgy véli, festékhiány miatt lehet sárga a pingvin.