Előfizetés

10 mentett orángutánt engedtek szabadon Indonéziában

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 17:34

Fotó: SYLVAIN CORDIER/Biosphoto / AFP
Drótkötélre erősített dobozokban helikopterrel szállították a súlyosan veszélyeztetett állatokat a rehabilitációs központból a vadon mélyébe.
A pandémia kezdete óta először tíz mentett orángutánt engedtek szabadon Borneó szigetének Indonéziához tartozó részén szigorú járványügyi óvintézkedések közepette; a súlyosan veszélyeztetett állatokat helikopterrel, drótkötélre erősített dobozokban szállították a rehabilitációs központból a vadon mélyébe. Öt felnőtt hímet, három nőstényt és két hím kölyköt engedtek szabadon az indonéz állatvédelmi hatóságok felügyelete mellett, az állatok 4 és 28 év közöttiek. A borneói orangutánok (Pongo pygmaeus) mentésük előtt fogságban éltek. A Nenuah nevű 19 éves nőstényt például Thaiföldről telepítették vissza a szigetre – közölte a Borneói Orángutánmentő Alapítvány (BOSF). A Bali nevű állatot 2003-ban mindössze négy hónapos korában mentették ki egy ültetvényről. Bőre alatt két légpuskalövedéket találtak, egyik lába eltört. Intenzív ápolást követően került a BOSF kezelésébe, most, 18 évesen készen áll arra, hogy önállóan, szabadon éljen. Számos orángutánnál lassabban zajlik a visszavadítási folyamat – írta az alapítvány. Nagyon sok majomnak a fogságban töltött hosszú évek miatt nehézséget okoz elsajátítani azokat a készségeket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy el tudják látni magukat a vadonban.  Az orángutánokról és más emberszabásúakról ismert, hogy fogékonyak az emberi légzőszervi betegségekre, ezért az állatorvosok az utolsó vizsgálatok idején védőfelszerelést és maszkot viseltek. „A járvány ideje alatt az orángutánok szállításának legjobb módja a helikopter” – mondta Denny Kurniawan, a BOSF programmenedzsere. Autóval ugyanis három napba telt volna eljutni a célállomásra számos településen át, ami növelte volna a koronavírus-fertőzés kockázatát. Az alapítvány minden követ megmozgatott, hogy a sokat szenvedett állatoknak ne kelljen a szükségesnél hosszabb időt tölteniük a vadonba engedésre várva. A Természetvédelmi Világszövetség szerint mintegy 100 ezer borneói orángután él szabadon. A populáció az elmúlt 60 évben kevesebb mint a felére csökkent. Az orángutánokat az orvvadászat mellett élőhelyük visszaszorulása is fenyegeti, mivel nagy erdős területeket irtanak ki többek között pálmaolajat termelő ültetvények számára. 

Továbbra is országszerte magas a légszennyezettség

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 16:11
Képünk illusztráció
Fotó: Béres Márton / Népszava
Négy településen veszélyesnek, nyolc helyen egészségtelennek, tizenhat városban pedig kifogásoltnak minősítették a levegő minőségét a szálló por miatt.
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) keddi térképén Nyíregyházát, Sajószentpétert, Kazincbarcikát és Putnokot jelölték a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel. Miskolc, Salgótarján, Kecskmét, Százhalombatta, Várpalota, Sopron, Szombathely és Szentgotthárd levegőjét egészségtelennek minősítették. További tizenhat településen - köztük Budapesten - pedig kifogásolt a levegőminőség. A levegőhigiénés index rendszere négy kategóriát tartalmaz: elfogadható, kifogásolt, egészségtelen és veszélyes. A Főpolgármesteri Hivatal kedden azt közölte: a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján Budapesten szerdától péntekig a légszennyező anyagok (PM10, PM2,5) koncentrációja kissé emelkedő tendenciát fog mutatni. Szombati átmeneti javulás után vasárnaptól ismét romló tendencia valószínű.       Az NNK korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az egészségtelen vagy veszélyes minősítésű településeken az egészséges embereknek is ajánlott kerülni a szabadban a hosszabb ideig tartó fizikai munkát, a sporttevékenységet, a gyermekeket pedig óvni kell ettől. 

Rettenetes nyílméregbékák költöztek Pécsről a debreceni állatkertbe

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 15:37

Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
Nemcsak a neve félelmetes, egyetlen példány a bőrén található méreggel akár 20 embert is meg tud ölni.
Öt rettenetes nyílméregbéka (Phyllobates terribilis) érkezett a pécsi állatkertből Debrecenbe, a jövevényeket a nagyerdei állatkertben, a trópusok egzotikus állatvilágát bemutató pálmaházban helyezték el – közölte a park igazgatója. Nagy Gergely Sándor közleménye szerint a különleges békák már elfoglalták természethű kialakítású terráriumukat, ahol az újranyitást követően a látogatók is megtekinthetik majd őket. A rettenetes nyílméregbéka ritka a hazai állatkertekben: csak Pécsett és immár Debrecenben találkozhatnak vele az érdeklődők. A nagyerdei állatkert új lakóinak neme ugyan ismeretlen, a remények szerint ivararányuk lehetővé teszi majd a szaporítást, amely terén az intézmény több békafajnál is szép sikereket ért el tavaly – tette hozzá az igazgató A kizárólag Kolumbia csendes-óceáni partvidékének esőerdőiben őshonos rettenetes nyílméregbéka nemcsak a legnagyobb termetű - akár 5,5 centiméter hosszúra is megnövő -, hanem a leghalálosabb nyílméregbéka-faj is. A bőrén található méreggel, amelyet feltehetően a természetben elfogyasztott hangyákból nyer, egyetlen egyed akár 20 embert vagy két kifejlett afrikai elefántbikát is képes lehet megölni. A nyílméregbékákra jellemző evolúciós védekezési stratégia, hogy élénk színezetükkel - e faj esetében a citromsárga, mentazöld vagy narancssárga valamelyikével - kifejezetten felhívják a ragadozók figyelmét az elfogyasztásukkal járó veszélyre. Az emberi gondozásban nevelkedett egyedektől - amilyenek az új debreceni lakók is - ugyanakkor nincs miért tartani, miután ők nem jutnak hozzá a méreg forrásául szolgáló speciális táplálékhoz. Élőhelyének rohamos pusztulása miatt a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) védettséget adó II. mellékletébe is - jelezte Nagy Gergely Sándor.