Előfizetés

Romániában már húszezer ember életét követelte a járvány

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.23. 15:36

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Kiugróan sok ember halt meg a Covid-19 következtében az elmúlt 24 órában az országban.
Romániában az utóbbi hetek stagnálása után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése, kedden pedig meghaladta a húszezret a járvány eddigi áldozatainak száma. A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában kiugróan sok, 119 koronavírusos beteg halt meg. A járványnak tulajdonítható elhalálozások száma hetek óta csökkenő tendenciát mutatott, az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 67 haláleset számítana átlagosnak. Az elmúlt napon 3382 új fertőződést diagnosztizáltak: ez is több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Egy hete ismét növekedni kezdett, kedden pedig megközelítette a 7500-at a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és több mint 40-nel emelkedett a súlyos esetek száma: jelenleg 978 beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív osztályon. A hatóságok egyelőre kizárják egy újabb teljes zárlat lehetőségét, és megelőzéssel, a jelenlegi korlátozások – éjszakai kijárási tilalom, a gyülekezés korlátozása, kötelező maszkviselés – fegyelmezett betartatásával akarják megelőzni a harmadik fertőzési hullám begyűrűzését az országba. Romániában az új fertőződéseknek a lakosság számához viszonyított arányától függ az, hogy egy-egy településen kinyithatnak-e a vendéglátóhelyek, az iskolák, és a kulturális intézmények. Az utóbbi hetekben a csökkenő esetszámok eredményeképp az ország 41 megyéje közül harminc már a legenyhébb (zöld), tíz pedig a közepes (sárga) besorolásba került, csak Temes megye maradt a vörös zónában, három ezrelék feletti fertőzés aránnyal. A legszigorúbb korlátozásokat továbbra is betartani kénytelen települések – köztük Temesvár és Kolozsvár – polgármesterei azonban lázongani kezdtek, mert szerintük Romániában azokat a megyéket jutalmazzák a járványügyi szigor enyhítésével, ahol nagyon kevés tesztet végeznek. A két nagyváros elöljárói azt hangoztatják: a fertőzési ráta megállapításánál nem mindegy, hogy egy megyében 2500 embert tesztelnek egy nap vagy 40-et. Dominic Fritz temesvári és Emil Boc kolozsvári polgármester azt követelte: a járványügyi operatív törzs vegye figyelembe az elvégzett tesztek számát is, és ne azokat büntesse karanténnal, az iskolák bezárásával, akik sokat tesztelnek, és nem hajlandók becsapni magukat.  A 19,5 millió lakosú Romániában a coronavirus.app kedd délutáni adatai szerint 784 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta. Az ország jelenleg a 25. legfertőzöttebb állam azon területek között, ahol megjelent a koronavírus.

A belső határellenőrzés visszaállítását kísérő követelményekre figyelmeztetik Magyarországot

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.02.23. 13:30

Fotó: Béres Márton / Népszava
Megint levelet hozott a postás Brüsszelből.
Öt másik tagállammal egyetemben Magyarország is levelet kapott tegnap az Európai Bizottságtól, amelyben a testület felhívja a figyelmet arra, hogy tiszteletben kell tartania az arányosság és a megkülönböztetés-mentesség elveit, amikor visszaállítja a belső határellenőrzést. Az uniós intézmény egyben felszólítja a magyar hatóságokat, hogy a közösen elfogadott ajánlásoknak megfelelően járjanak el, ha korlátozásokat léptetnek életbe. Magyarországnak tíz napja van a válaszra. Ha a megadott határidőre nem hozza összhangba intézkedéseit az EU-s előírásokkal, akkor a Bizottság kénytelen lesz megfontolni a szükséges jogi lépéseket, közölte Christian Wigand szóvivő. Magyarország mellett Belgiumnak, Dániának, Finnországnak, Németországnak és Svédországnak küldött levelet a brüsszeli testület, mert ezekben az országokban ítéli aggasztónak és az uniós normákkal ellentétesnek a ki- és beutazásokat érintő szigorításokat. A tagállamok hatáskörébe tartozik annak eldöntése, hogy a népegészség érdekében korlátozzák-e a szabad mozgást, de vannak bizonyos szabályok, amelyeket tiszteletben kell tartaniuk. Emellett elengedhetetlen közöttük a koordináció, mivel a nem egyeztetett lépések zavart okoznak az emberek és áruk szabad mozgásában. Az EU27-ek kétszer is elfogadtak ajánlásokat arról, hogy milyen intézkedések szükségesek járvány idején a személyek, áruk és szolgáltatások szabad áramlásának a biztosítására. Didier Reynders igazságügyi, és Ylva Johnasson migrációért felelős biztos néhány napja levelet írt mind a 27 tagállam illetékes szerveinek, amelyben felhívták a figyelmüket arra, hogy egyeztessék lépéseiket, amikor a ki- és beutazások korlátozásáról döntenek.

Rekordmagasra nőtt a súlyos koronavírus-betegek száma Csehországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 11:12

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A kór halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at.
Rekordmagasra nőtt a kórházban kezelt súlyos koronavírus-betegek száma Csehországban – közölte a cseh egészségügyi minisztérium. A tárca honlapján kedd reggel közzétett kimutatás szerint
a kórházakban több mint 6500 Covid-19-beteget kezelnek, akik közül 1329-nek az állapotát súlyosnak minősítették asz orvosok. A járvány tavaly márciusi kitörése óta ezek a legmagasabb kórházi számok és az utóbbi napokban folyamatosan emelkednek.

A kór csehországi halálos áldozatainak száma már meghaladja a 19 500-at. Az aktív fertőzöttek száma tovább növekszik, jelenleg a számuk 121 ezer.
A hétfői szűrések 11 233 új fertőzést mutattak ki, ami mintegy 2300-al több, mint egy hete volt.

A járvány terjedését mutató index 1,18-ra emelkedett, ami a terjedés gyorsulását jelzi. A hivatalos százpontos kockázati index 75 ponton van, ami a negyedik sáv felső határa. Az országban érvényes óvintézkedések továbbra is a legsúlyosabb, ötödik sávnak felelnek meg.
A szűrések és a laboratóriumi vizsgálatok alapján a szakértők megállapították, hogy országszerte már jól kimutatható a veszélyesebb brit változat terjedése, illetve az, hogy a fertőzés egyre inkább a fiatalabb korosztályok körében is megjelent.

A cseh vállalkozói körök igyekeznek nyomást gyakorolni a kormányra, hogy enyhítse az óvintézkedéseket, nyissa meg az üzleteket, illetve a szolgáltatásokat, a kormány a helyzet mérlegelése után hétfő este úgy döntött, hogy az óvintézkedéseken egyelőre nem változtat. Nyílt vita folyik továbbra is arról, hogy visszaengedjék-e az iskolapadokba az általános iskolák alsóbb osztályainak tanulóit. Végleges döntés egyelőre nincs, a vélemények nagyon megoszlanak.