Előfizetés

Fideszes össztűz a korrupció feltárásán dolgozó szakértőre

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.02.23. 17:23
Kósa Ádám
Fotó: Alexis Haulot / Európai Parlament
A CEU egyetemi tanárát próbálta lejáratni az Európai Parlamentben a fideszes Kósa Ádám, de nem sikerült neki
Teljes gőzre kapcsolt a fideszes lejárató kampány kedd délután az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságában, ahol a képviselők külsős szakértők előadásait hallgatták meg arról, milyen szerepet játszhat a mesterséges intelligencia az uniós forrásokkal elkövetett korrupció és csalások leleplezésében. Az egyik prezentációt Fazekas Mihály, a CEU tanára tartotta. A hozzászólások órájában Kósa Ádám fideszes EP-képviselő is véleményt nyilvánított, és felszólalásának legalább felét a magyar szakértő lejáratásának szentelte. A politikus a konferenciát megelőzően alapos kutatást végezhetett, mert bejelentette, hogy Fazekas Mihály korábban a Budapesti Korrupciókutató Központban (BKK) dolgozott, amelyet egy magyar bíróság adatok manipulálása miatt ítélt el. Ezért szerinte a szakember előadását nem lehet hitelesnek, elfogadhatónak tekinteni. Azt is Fazekas szemére hányta, hogy a szakbizottsági tagoknak eljuttatott önéletrajzában nem jelezte, hogy valaha is a korrupciót vizsgáló fővárosi intézményben dolgozott. A képviselői kérdésekre válaszolva a CEU tanára csupán annyit jegyzett meg, hogy már rég nem dolgozott az általa is alapított Budapesti Korrupciókutató Központban, amikor azt bíróság elé citálták. Kósa Ádám ezt nem hallhatta, mert már elhagyta az üléstermet. Az Átlátszó annak idején cikket írt az ügyről. Eszerint a BKK egy 2018-ban megjelent tanulmányában bírálta a magyar Közbeszerzési Hatóság adatközlési gyakorlatát, és összehasonlította a KH honlapját Zambia és Banglades közbeszerzési hatóságának honlapjával. Megállapításaik szerint Zambia online adatszolgáltatása akkor némiképp előrébb tartott, mint Magyarországé. A Közbeszerzési Hatóság bírósági keresetet nyújtott be a BKK ellen, kifogásolva annak kutatási módszereit. A kutatóintézet egy adminisztratív hiba miatt késve nyújtotta be a keresetben foglaltakat cáfoló ellenkérelmét, ezért a bíróság eljárási okokból, hivatalból helyt adott a felperes Közbeszerzési Hatóság beadványának. Vagyis nem vizsgálta meg, hogy a BKK valóban tett-e valótlan tényállításokat a szóban forgó tanulmányban. Kósa Ádám vádjai tehát nem állják meg a helyüket sem Fazekas Mihállyal, sem a BKK-val szemben. A fideszes politikus egyébként a költségvetési ellenőrző bizottság egyik alelnöki helyére pályázik, mivel az Európai Néppárt frakciója által lemondatott Deutsch Tamás nemrégiben távozott onnan.

Izgalmas téma a Márkamonitor második L20 blokkjában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 17:10

Fotó: Shutterstock
A márkabiztonság talán soha korábban nem kapott akkora hangsúlyt, mint manapság. Az online térben számos, előre nem is látható veszély leselkedik cégünk és brandünk megítélésére, ami közvetlenül is befolyásolhatja az üzleti eredményeket. A terület legfontosabb trendjeit vitatták meg a DOT Creative szakértői az L20-ban, a Lounge Group marketingkommunikációs műsorblokkjában, a 90.9 Jazzy Rádió Márkamonitor című adásában.
Az online márkabiztonság kérdése 2015-ben kapott először nagyobb hangsúlyt, amikor a legnagyobb videómegosztó portálon terrorszervezetekhez köthető tartalmaknál jelentek meg egyes márkák hirdetései –ezzel az eredeti hirdetői szándékkal homlokegyenest ellentétes hatásokat kiváltva. A Google és a YouTube természetesen azóta már lépett, így meghatározott szavak és kifejezések előfordulása esetén nem engedik megjelenni a reklámanyagokat. A brand safety biztosításának két legfőbb eszköze ma, a hirdetések biztonságos környezetben történő elhelyezése, illetve, ha az esetleges veszélyeknél működésbe lép az algoritmus és blokkolja a reklámokat, hogy ne kerüljenek ilyen tartalmak mellé. Mint mindennek, természetesen ennek is lehet árnyoldala, például egy, az állatvilágból származó hír is aktiválhatja a biztonsági rendszert, elég egy olyan hírre gondolni, hogy „A gyilkosbálna, aki megtanult énekelni”. Mivel már az anyag címében szerepel a „gyilkos” szó, várhatóan a piacon jelenleg használt rendszerek nem tudják megfelelően kezelni a helyzetet és eldönteni, hogy az adott környezetben a hirdetés megjelenthet-e vagy sem. A döntést segíti egy magyar brand safety fejlesztés, amely többek között már 18 nyelven érti az iróniát, a szarkazmust és listát készít a biztonságos és nem biztonságos tartalmakról egyaránt. Arról, hogy mit jelent az online világban a márkabiztonság, milyen problémákat vet fel a fogalom napjainkban, Kassitzky Attila, a DOT Creative ügyvezető igazgatója, valamint Papp Zoltán, az ügynökség médiaigazgatója beszélt a Lounge Group L20 műsorblokkjában, a Jazzy Rádió Márkamonitor című adásában. A szakértők válaszait a Márkamonitor február 17-i adásából ismerheti meg a Lounge Group oldalán,ahol a korábbi adások is visszahallgathatók.

Új műsor

Február 3-án startolt el a L20, a Lounge Group műsorblokkja, a Jazzy Rádió Márkamonitor című adásában. A műsorban Szakács László műsorvezető és vendégei segítségével a kommunikációs szakmát érintő, izgalmas témákkal ismerkedhetnek meg a hallgatók.

Stummer János: Rejtett alagutat akart építtetni a Puskás Aréna alá Orbán Viktor

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.23. 16:42

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Állítólag egy titkos tervet fedett fel az ellenzéki politikus.
Ha igazak azok az állítások, amiket Stummer János osztott meg, akkor minden bizonnyal távoznia kell a nemzetbiztonsági bizottság éléről. 
"Az utóbbi harminc évben példátlan lépésre szántam el magamat, amikor úgy döntöttem, hogy egy, a kormány által titkosított információt most a nyilvánosságra hozok."

- kezdte mondandóját.

Stummer János azt mondta, hétfőn egy olyan papírt adtak a kezébe, amely szerint Orbán Viktor saját alagutat akar építeni a Puskás Arénába, 2 milliárd forintért. Mindez azért juthatott a birtokába, mert a nemzetbiztonsági bizottságon keresztül akarták sok évre titkosítani a beruházást, "elkerülve a botrányt, amit ez a hír okozhat." Beszámolója alapján a fideszes képviselők a testület mai ülésén meg is szavazták ezt a "titkosított alagutat a főnöküknek." Jelezte, nem maradt más lehetősége, mint hogy a nyilvánosság elé forduljon. Tisztában van azzal, hogy a Fidesz el fogja mozdítani a nemzetbiztonsági bizottság éléről és bíróság elé állítja. Csak úgy világos számára mindennek jogi és politikai következménye. Azt hangoztatta, nem lehet titkos alagutakat építeni ilyen válságos időkben.   
"Hogy ha ezért a véleményemért és tettemért bíróság elé kell állnom, akkor a hazám érdekében azt is meg fogom tenni."

- zárta videóját Stummer János.

A hvg.hu nemzetbiztonsági forrásai nem kívánták sem megerősíteni, sem cáfolni Stummer fő állítását, egyikük mindössze annyit mondott: a jobbikos politikus “nem rugaszkodott el a valóságtól” a videóban. Később a Jobbik elnöke, Jakab Péter jelezte, kiállnak Stummer János közlése mellett.  Időközben a Puskás Aréna azt közölte Facebook-oldalán, kacsa a hír. Erről bővebben ide kattintva olvashat. 

Nagyon képlékeny, hogy felelősségrevonható-e Stummer János

Noha a jobbikos politikus arra számít, bíróság elé fogják állítani, a Népszava által megkérdezett büntetőjogász szerint sok tényezőn múlik, megállapítható-e bűncselekmény. A név nélkül nyilatkozó neves szakértő szerint a minősített adattal visszaélés bűncselekménye jöhet szóba, aminek annál nagyobb a büntetési tétele, minél magasabb fokú minősítést kapott az adott irat.  Így a nemzetbiztonsági bizottság elnökének bejelentése adott esetben megalapozhatja a bűncselekményt. Ugyanakkor a törvénysértés csak akkor állapítható meg, ha az irat minősítése ténylegesen megtörtént vagy azt már kezdeményezték. Utóbbi esetben 30 napig él a védelem.  
"A kérdés tehát az ügyben, az, hogy a sajtóbeli bejelentés csak a minősítési szándékról szólt, vagy már hivatalos kezdeményezésről, vagyis a vonatkozó eljárás megindításáról lehet beszélni. Ha például csak egy belső egyeztetésig jutott el az ügy, a védelem még nem jött létre"

-fogalmazott.

A szakértő jelezte, bizonyos szintű titkosításoknál az előkészületet is bünteti a törvény. "Ha tehát ilyen minősítés volt a terv, a nyilvánosságra hozatal az előkészületet akkor is megvalósíthatja, ha a minősítési eljárás még meg sem indult." - magyarázta.