Előfizetés

Négy síró medvebocsot raktak ki a barlangjukból a favágók

M.K.
Publikálás dátuma
2021.02.23. 20:55

Fotó: Pixabay
Nem találták meg a keresőcsapatok azt a négy medvebocsot, amelyeket erdőmunkások kidobtak a barlangjukból.
A Hargita megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője, Gheorghe Filip szerint sikerült azonosítani a helyet, ahol a videófelvétel készült, és medvenyomokat is láttak a helyszínen, de sem a bocsokat, sem az anyamedvét nem találták meg. Azzal a felvetéssel kapcsolatban, miszerint az ügynek köze lehet az illegális medvekereskedelemhez, a szóvivő azt mondta, nincsenek olyan adatok, amelyek erre utalnának. Pénteken eljárást indított a rendőrség négy Neamţ megyei erdőmunkás ellen, akik egy Gyergyószentmiklós környéki fakitermelésen kidobtak négy medvebocsot a barlangjukból. A hatóságok azt követően kezdtek el vizsgálódni az ügyben, hogy megjelent a Facebookon egy videófelvétel, amelyen látszik, amint négy férfi kivesz a barlangból négy síró medvebocsot, és szórakoznak rajtuk. A négy férfi ellen állatkínzás, valamint a hibernálás időszakának szándékos megzavarása miatt indítottak eljárást.  

Megegyezett a Facebook és az ausztrál kormány

M.K.
Publikálás dátuma
2021.02.23. 18:52

Fotó: LIONEL BONAVENTURE / AFP
A Facebookot üzemeltető cég kedden bejelentette, napokon belül helyreállítja ausztráliai platformján a hírszolgáltatását, miután megállapodott a canberrai kormánnyal a köztük vitát okozó törvénytervezet módosításáról.
Campbell Brown, a Facebook alelnöke szerint a kormány belement, hogy a cég maga dönthesse el, megjelenhetnek-e az adott médium hírei a Facebookon, vagyis nem kell automatikusan tárgyalást kezdenie minden egyes hírszolgáltatóval a kompenzációról. „Megegyeztünk, hogy azokat a kiadókat támogathatjuk, akiket szeretnénk, köztük kisebb, helyi kiadókat is” - idézi Brownt a BBC. Mint megírtuk: a Facebook Inc. a múlt héten jelentette be, hogy a médiapiaci szabályozásról szóló ausztrál törvény miatt a helyi platformon nem engedélyezi használóinak a hírek megtekintését. A parlamentben decemberben kezdeményezték egy új törvény bevezetését, amely rákényszerítené - elsősorban - a Google-t és a Facebookot, hogy fizessen az ausztrál sajtóorgánumokból átvett hírtartalmakért, különben pénzbírsággal sújtják őket.y, hogy egész egyszerűen letiltja a hírekről az ausztrálokat a saját platformján, csak hogy ne kelljen ezekért fizetni.

Egy hét alatt 42 fokkal emelkedett a hőmérséklet Németországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.23. 18:24

Fotó: SWEN PFORTNER / AFP
Ilyen mértékű változásra még nem volt példa Németországban a mérések kezdete óta.
Egy hét alatt csaknem 42 fokkal emelkedett a hőmérséklet egy német meteorológiai állomáson, ilyen mértékű változásra még nem volt példa Németországban a mérések kezdete óta – közölte kedden a Német Időjárási Szolgálat (DWD). A közép-németországi Göttingen mérőállomásán 
február 14-én még mínusz 23,8 Celsius-fokos hideget mértek, február 21-én viszont már plusz 18,1 fokot,

ami 41,9 Celsius-fok hőmérsékletváltozást jelent hét nap alatt.  Ezt megközelítő hőmérsékletingadozásra csak a távoli múltban volt példa: 1880 májusában, vagyis a feljegyzések kezdeti időszakában mértek 41 fokos felmelegedést hét nap alatt. Észak-Németországban hétfőn két helyen is megdőlt a melegrekord: a schleswig-holsteini Quickbornban 18,9, az egyik hamburgi mérőállomáson pedig 21,1 fokot mértek. Előbbi helyen 1,1, utóbbi állomáson pedig 3 fokkal haladta meg a hőmérséklet a korábbi rekordot. Hamburgban a meteorológiai feljegyzések kezdte óta első ízben emelkedett 20 fok fölé a hőmérséklet télen.
A göttingeni időjárás állomás
Fotó: SWEN PFORTNER / AFP