Előfizetés

Üzenetet rejtett a marsjáró ejtőernyője

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.24. 19:12

Fotó: NASA/AFP
A küldetést előkészítő csapat rejtvényekért rajongó tagja bináris kódot írt a mintázatba, amelyet az internetezők hamar megfejtettek.
A Marson landoló Perseverance marsjáró ejtőernyőjének mintázatában elrejtettek egy üzenetet a missziót tervező NASA-mérnökök. A küldetést előkészítő csapat tagja, Ian Clark rendszermérnök a rejtvények rajongójaként bináris kódot rejtett el a Perseverance ejtőernyőjének mintázatában. A 21 méteres ejtőernyő fehér és narancsszínű sávjai a megfejtés szerint a 
„Dare Mighty Things” („Merj hatalmas dolgokat tenni”) idézetet tartalmazzák,

 valamint a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) pasadenai főhadiszállásának koordinátáit. Clark két éve állt elő az ötlettel, amikor a mérnökcsapat szokatlan mintázatot tervezett az ejtőernyőhöz, hogy haladási irányát pontosan látni lehessen majd a leszálláskor. A mérnök elmondta, nagyon élvezte, hogy rejtvény készítését. A csütörtöki marsi landolás előtt csak hatan tudtak a kódolt üzenetről. Vártak, amíg az ejtőernyős leszállás képei visszaérkeztek a Földre, és csak ezt követően árulták el, hogy egy üzenetet rejtettek el az ejtőernyő mintázatában. Az űrrajongóknak csupán pár órába telt a kód megfejtése. „Legközelebb kicsit kreatívabbnak kell lennem” – mondta viccelődve Clark. A „Dare Migthy Things” idézet Theodore Roosevelt elnöktől származik, és ez a NASA JPL űrközpont hivatalos mottója, a főhadiszálláson sok falon szerepel is. A mérnökök a Perseverance marsjárón elhelyeztek egy táblácskát, amely a vörös bolygón eddig landoló öt, egyre nagyobb marsjárót ábrázolja. Matt Wallace projektmenedzser-helyettes 
további eldugott rejtvényeket is ígért.

Ezek akkor válnak láthatóvá, ha a Perseverance majd kinyújtja kétméteres karját és a jármű alját kezdi fotózni, valamint akkor is, amikor a rover néhány hét múlva útra kel.

„Nincs mese, itt a tavasz” -Volt, ahol 20 foknál is többet mértek

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.24. 17:16
Képünk illusztráció
Fotó: ANGELIKA WARMUTH / AFP
Helyenként 20 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletet is mértek szerdán – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán, ahol úgy fogalmaztak: 
„nincs mese, itt a tavasz”.

Nyugaton már kora délután volt olyan település, ahol elérte a 20 fokot a hőmérséklet. Siófokon ugyanakkor még csak 5 fokot mutatott a hőmérő, mivel ott akkor még párás, hűvös, nyirkos volt a levegő. Délután 3 órakor a Tolna megyei Simontornyán volt a legmelegebb, ott 20,8 fokot rögzítettek. Ezt követte 20,7 fokkal a Veszprém megyei Devecser és a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza. A meteorológiai szolgálat délután 3 órás adatokat tartalmazó térképe alapján az ország nyugati felében volt melegebb, de keleten is mindenütt 10, a legtöbb helyen 15 foknál is magasabb volt a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint csütörtök hajnalban mínusz 3 és plusz 4 fok között alakul a hőmérséklet. A csúcshőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a tartósabban borult, ködös északkeleti tájakon csak 9-14 fokot mérhetnek. Komolyabb lehűlés a következő napokban sem valószínű.

Leparkolt a kínai marsszonda

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.24. 14:35

Fotó: JIN LIWANG / Xinhua/AFP
Három hónapon keresztül felderít, előkészíti a marsjáró landolását.
Ideiglenes parkolási pályára állt szerdán a Tienven-1 nevű kínai marsszonda annak előkészítésére, hogy a következő hónapokban a marsjáró landolhasson a vörös bolygón – jelentette be a kínai nemzeti űrhatóság. A szonda három hónapon át tudományos felderítést fog végezni, miközben kamerái és spektrométerei ellenőrzik az előre kiválasztott leszállóhelyet és az időjárást a landolás előkészítésére. A parkolási pályának a Marstól legtávolabbi pontja 59 ezer kilométerre, míg a legközelebbi 280 kilométerre van tőle. A szonda két marsi nap alatt tesz meg egy kört a bolygó körül. A Tienven-1 már 215 napja van úton július 23-i felbocsátása óta, jelenleg 212 millió kilométerre jár a Földtől. A Marsot február 10-én érte el, egy nappal az Egyesült Arab Emírségek marsszondáját követően. A napelemmel működő, golfkocsi méretű kínai marsjáró a tervek szerint a talajvízből vesz mintákat, egykori mikroszkopikus életformák nyomait keresve. A kínai űrszonda sikeres landolásával Kína a második ország lehet az Egyesült Államok után, amely űreszközt juttat a Marsra. A NASA Perseverance marsjárója február 18-án landolt a vörös bolygón. Kína űrkutatási tervei között szerepel továbbá egyebek mellett egy állandó űrállomás kiépítése, egy legénységet szállító űrhajó Holdra juttatása, és egy állandó kutatóbázis kialakítása ugyancsak a Holdon.