maffia;Olaszország;források;koronavírus;

A koronavírus-járvány „aranyat ér” az olaszországi maffiának

A hatóságok szerint 30 százalékkal növekedtek a gyanús pénzügyi mozgások.

Az új koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válsághoz a leggyorsabban a szervezett bűnözés alkalmazkodott területi terjeszkedésének és pénzügyi erejének növelésével - derült ki a maffiaellenes olasz nyomozó igazgatóság (Dia) szerdán közölt jelentéséből.

A maffiaellenes hatóságnak a parlament számára készített jelentése szerint egyedül a bűnszervezetek munkája nem torpant meg a betegség miatt lezárt országban:

„A nápolyi camorra, a calabriai 'ndrangheta és a szicíliai Cosa Nostra a koronavírus-járvány teremtette veszélyben gyorsan átszervezte tevékenységét, és a helyzetet saját előnyére használta fel”– olvasható a Dia értékelésében.

Az elemzők szerint a maffia tulajdonságának számít, hogy bármilyen vészhelyzethez képes alkalmazkodni, és a jelenlegi gazdasági válság hatalmas lehetőséget kínál az illegális üzleti tevékenység bővítésére.

„A pandémia aranyat ér a maffiának”– nyilatkozott Federico Cafiero De Raho maffiaellenes államügyész.

A szervezett bűnözés jelenléte a járvány tavaly tavaszi első hullámától érezhető volt, amikor a szicíliai Palermo szegénynegyedének utcáin a klánvezérek tüntetőleg tömött bevásárlószatyrokkal mutatkoztak. Így üzenték meg, hogy akinek szüksége van rá, a maffiára számíthat.

Hatósági információk szerint a dél-olaszországi városokban a helyi szervezett bűnözés sugallta az élelmiszerüzletek ostromát is. A belügyminisztérium ezt követően rendelte el a rászoruló családok segítését vásárlási utalványokkal.

A Dia jelentése rámutat, hogy a maffia a járványhelyzetben visszafogta az uzsorát és a zsarolást, a kijárási tilalommal csökkent a lopások, rablások száma. Ezzel egy időben azonban erősödött a pénzmosás mértéke: a bűnszervezetek megkezdték felvásárolni a csődbe jutott üzleteket, vállalkozásokat, szállodákat és más ingatlanokat, és ugyanígy beszivárogtak az egészségügyi beszerzési pályázatokba.

Puglia régióban a szervezett bűnözés a járvány miatt megnövekedett egészségügyi hulladék hasznosítását igyekezett megszerezni. Nagy falatnak számítanak a maffia számára a környezeti beruházások is, melyekre a római kormány a több mint 200 milliárd euró gazdasági helyreállítási csomag több mint harminc százalékát készül fordítani. Ugyanilyen aranyat érő üzletnek számítanak az idegenforgalom újraindítására szánt források is.

„Miközben a gazdaság üteme a GDP mintegy tíz százalékával lassult, tavaly az év első felében a gyanús pénzügyi mozgások mértéke harminc százalékkal növekedett”– hangoztatta Maurizio Vallone, a Dia igazgatója.

Hangsúlyozta, hogy a bűnszervezetek mimetizálódnak, vagyis „tiszta arcú” vállalkozókon keresztül teszik rá a kezüket a nagy- és közepes vállalatokra, és minél több idő telik el, annál nehezebb lesz a pénz útját követni.

A hatóságok kiemelt figyelemmel kísérik a 'ndrangheta „üzleti tevékenységét”, mivel a drogkereskedelemnek köszönhetően legnagyobb likviditással bíró bűnszervezet a járványhelyzetben külföldi befektetések helyett az olasz ingatlanpiacra váltott át.