gyűlöletbeszéd;Gulácsi Péter;szivárványcsalád;

2021-02-24 20:55:13

Verbális erőszakot robbantott ki Gulácsi álláspontja a szivárványcsaládok ügyében

Egy végletekig hiszterizált nemzet képét mutatja a válogatott kapusra ömlő netes szenny, aki az elfogadásról és a toleranciáról tett ki egy rövid posztot az oldalára.

Az Európa-bajnokságra kijutott magyar labdarúgó-válogatott alapembere, a kapus Gulácsi Péter egy rövid, néhány mondatos posztban foglalt állást a szivárványcsaládok ügyében. Időzítése nem véletlen, hiszen Németországban (ahol játszik) elindult egy érzékenyítő kampány, amely a tolerancia, a nyitottság, az elfogadás népszerűsítését kívánja elősegíteni. Magyarországon viszont ez nem társadalmi, hanem politikai kérdés, a kormányzati hergelés rémisztő hozadéka, hogy az Izland elleni Eb-szereplést érő győzelem után még hősként ünnepelt kapusból sokak szemében ellenség lett.

Pedig Gulácsi nem írt semmilyen eget rengetőt, nem népszerűsítette (idézzük) a „buzilobbit”, csupán annyit kért, a kirekesztésre és bezárkózásra hangolt közvélemény legyen megértőbb azokkal, akik nem feltétlenül a kormányzati narratíva által kijelölt határvonalon belül kívánják élni az életüket. Gulácsi és felesége érezhetően arra gondolt, azt támogatta, hogy fontos volna elgondolkodni a témáról, hiszen az összes történet mögött emberi sorsok húzódnak meg. Mások életébe pedig nem kellene olyanformán beleszólni, hogy aki a fősodortól eltér, az nem érdemel mást, csak megvetést és kirekesztést.

A házaspár posztját a cikk írásakor 11 ezer (!) hozzászólás véleményezte, ami mutatja: az állami hisztériakeltést egyáltalán nem lehet elintézni kézlegyintéssel, a magyar társadalomban igenis van egy réteg, amelyik fogékony az efféle hívószavakra. A politika erre a háborús retorikára komplett kampányt húzott fel, a kirekesztés, megbélyegzés nem szégyen, hanem érdem.

A gyermeküket közösen nevelő Gulácsi házaspár így kezdte posztját: „A család az család – ez nem is lehet kérdés!”, ami a Fidesz-KDNP által nemrég az Alaptörvényben is rögzített tézisére rímelt („Az anya nő, az apa férfi”). Tavaly december közepén a kormánypártok kilencedszer változtatták meg nyolc év alatt a hatályos Alaptörvényt, amit anno gránitszilárdságúnak nevezett a kormánypárt.

Szürreális elem a történetben, hogy az első változtatást a fideszes Szájer József szövegezte meg, de az alkotó ma már nem tagja a közéletnek, miután a koronavírus közepette egy meleg orgián vett részt Brüsszelben, bónuszként pedig tudatmódosító tabletta is volt a hátizsákjában, miközben egy ereszen leereszkedve próbált meg menekülni a rendőrök elől.

De ez képmutatás is csupán mellékszál ebben az esetben, a fősodor nem ez. Hanem az, amit Gulácsiék írtak. A kapus közölte, több mint 14 éve külföldön él, így a magánéletben és a profi sportban is rengeteg különböző emberrel találkozott, „legyen szó akár nemzetiségről, kultúráról, vallásról, életfilozófiáról vagy bármi másról”. És minél több időt tölt az ember külföldön vagy különböző emberek között, annál inkább rájön, hogy attól, hogy nem mindenki egyforma, csak színesebb lesz a világ, és hogy a legfontosabb a szeretet, az elfogadás és a tolerencia mások iránt, írta a kapus, aki leszögezte: minden embernek joga van az egyenlőséghez. Ugyanúgy, ahogy minden gyereknek joga van boldog családban felnőni, alkossa azt a családot bármennyi, bármilyen nemű, bármilyen színű, bármilyen vallású ember. „Én kiállok a szivárvány családok mellett! Szólaljunk fel a gyűlölet ellen, legyünk elfogadóbbak és nyitottabbak!” – üzente Gulácsi Péter.

A kommentelőket szélsőségesen megosztotta a kiállás, a skála a megértéstől a hazaárulózó gyűlöletbeszédig terjedt: régi tapasztalat, de még mindig meglepi vagy inkább megdöbbenti az embert, hogy profiljuk alapján teljesen átlagos kinézetű háziasszonyok vagy tucatférjek, szépkorú nagymamák vállalják arccal és névvel a legszélsőségesebb durvaságokat, alpári véleményeket. Az előítéletes, intoleráns gondolkodás megváltoztatása iszonyatos kihívás a mai Magyarországon, ezt ettől a politikai kurzustól fölösleges várni. A Gulácsi Péteréket ért verbális erőszak nyilván sokakat elrémiszt, vagy legalábbis elgondolkodtat azon, hogy érdemes-e kiállni a nyilvánosság elé.

Gulácsi és felesége mégis megtette, mert lekiismertük ezt diktálta. Korábban meg azt, hogy az Európa-bajnoki szereplés kivívásáért járó 25 millió forintos prémiumot jótékony célra, gyermekek gyógyítására ajánlották fel. És ilyet nem először tettek.

Akkor valahogy nem írtak az oldalukra 11 ezren.