Előfizetés

Szabad szemmel: az Orbán-kormányt dühíti a Deutsche Welle bejelentése

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2021.02.25. 06:34

Nemzetközi sajtószemle, 2021. február 25.
Süddeutsche Zeitung Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati média, a Deutsche Welle, amely úgy ítéli meg, hogy Magyarországon gondok vannak a sajtó szabadságával, illetve sokszínűségével. A csatorna igazgatója elmondta, hogy először a közösségi médiában jelennének meg, majd a jövő hónap végén saját csatornát alakítanak ki a youtube-on. A cél az, hogy a magyarok reálisabb képet kapjanak Európáról, egyben pedig színesebb legyen a kínálat, hiszen nyomás alatt áll a média függetlensége. Limbourg jelezte, hogy együtt akarnak működni az ATV-vel, a HVG-vel és a Telex-el, de gondolnak a Klubrádióra is. A magyar vezetés egyébként is arról ismert, hogy alaposan megnézi, mit jelentenek róla külföldön és most is kellőképpen felháborodott. Kovács Zoltán ezúttal sem éppen úri modorban kommentálta a fejleményt. Szerinte a DWily módon a jövő évi választásokba próbál beleavatkozni. Nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt. Amire az intendáns válasza csupán annyi volt: hogy mit csinálnak és hogyan, az nem a szóvivő véleményétől függ. De talán tanácsosabb volna először megvárni, hogy mi kerül adásba!
Neue Kronen Zeitung Németország továbbra is kitart a szigorú korlátozások mellett, az osztrák kancellár viszont megismételte, hogy két és fél hete azért kellett könnyítéseket elrendelni, mert a lakosság egyre kevésbé tartotta magát a megkötésekhez, akkor meg teljesen felesleges formálisan hatályban tartani a kemény intézkedéseket. Ily módon kinyitottak a boltok, működnek a lakossági szolgáltatók, a gyerekek mennek iskolába. Noha az új betegek száma továbbra is kétszer annyi, mint a németeknél. Kurz szerint azonban az intézkedés mellett szól, hogy minden héten tesztelik a csaknem 10 milliós lakosság egynegyedét, így egyre több fertőzöttet tudnak kivonni a forgalomból. De hogy lesz-e további lazítás, az hétfőn dől el. A 3-ik hullám ellenére el tud képzelni további enyhítést, a mindent meghatározó kérdés az, hogy utána emelkednek-e a kedvezőtlen számok, és ha igen, milyen gyorsan. Itt versenyfutás zajlik az idővel, és minél több embert oltanak be, annál közelebb kerülnek a normális állapotokhoz. Ezzel együtt sem lehet azonban teljesen kizárni az újabb teljes zárlatot. A miniszterelnök érti, hogy a tömegeknek elegük van korlátozásokból, mert a küzdelem már egy éve folyik és ez felőrli az idegeket. Egyre többen elmagányosodnak és a gazdaság rendkívüli terhet kénytelen elviselni.
The Times Brüsszel orra alá pörkölt az orosz vakcina-diplomácia, miután learatja a babérokat több keleti tagnál is, amelyek javában küszködnek a járvány 3. hullámának feltartóztatásával. Az EU úgy gondolja, hogy Moszkva – Kínával egyetemben – próbálja kiterjeszteni befolyását, kihasználva, hogy a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca nem tud eleget szállítani. Ha a Kreml célja az unió megosztása, akkor már közel jár a sikerhez egyes keleti kormányoknál. Magyarország már rendelt mind az orosz, mind a kínai szerből. Szlovákia is követné a példát, csak ott még civakodnak az ügyön a koalíciós partnerek. Horvátország és Csehország szintén erősen szemez a Szputnyik V-vel, noha Kelet-Európa más részein azt látni, hogy Oroszország nemigen tudja szállítani a vállalt mennyiséget. Mindenesetre a hatékonyságon kívül az oltóanyag mellett szól, hogy viszonylag olcsó és egyszerű hűtőszekrényben is lehet tárolni. Más tagok egyelőre várják, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezze a vakcinát, de ha az meglesz, akkor nem haboznak a vásárlással.
Süddeutsche Zeitung Már 30 országban adják be a Szputnyik V-t, de az EU-n belül csupán Magyarországon, ám nagy kérdés, hogy Moszkva nem éket próbál-e verni a tagállamok közé. Ugyanis már jelentkezik vevőként Horvátország, Szlovákia és Csehország is. Pozsony és Prága részéről hatalmas az érdeklődés, mert a brit mutáns végigsöpör a két országon. Rendelni azért nem tudtak még, mert vita van bizonyos koalíciós partnerekkel, illetve az egészségügyi miniszterrel, aki inkább az európai utat szorgalmazza. Csakhogy az unió gyógyszerhatósága szerint az oroszok még be sem adták a kérelmet, ezért minden kormány maga dönti el, hogy akar-e a Kremltől vakcinát. Mindenesetre a szervezet úgy látja, hogy terjeszkedési kísérletnek vagyunk szemtanúi. Borrel, a külpolitikai főmegbízott úgy fogalmazott, hogy Kína és Oroszország úgy igyekszik beállítani, mintha hozzáértőbb és nagyvonalúbb volna, mint a Nyugat. Miközben az oroszok odahaza csupán a lakosság alig 2 százalékát oltották be. Ennek egyik oka az, hogy a távoli, isten háta mögötti területekre csak nehezen tudják eljuttatni a szert, ám az is tény, hogy a lakosság ellenérzésekkel viseltetik iránta. Merthogy Putyin túl gyorsan vetette be a sikerpropagandát, amikor még messze zárultak le a vizsgálatok. Ahhoz viszont, hogy az EMA rábólintson a készítményre, közzé kellene tenni az összes teszteredményt és be kellene engedni a nemzetközi ellenőröket a gyógyszergyárakba. Ahogy von der Leyen kifejtette: az nem elég, hogy a Lancet szakfolyóirat kedvező cikket közöl az oltóanyagról. Az orosz fél azonban így is úszik a boldogságban. Ahogy egy szakember – névtelenül – mondta: olyan ez az ország számára, mintha új nyersolajat talált volna.

A koronavírus-járvány „aranyat ér” az olaszországi maffiának

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.24. 18:03

Fotó: GIANLUCA CHININEA / AFP
A hatóságok szerint 30 százalékkal növekedtek a gyanús pénzügyi mozgások.
Az új koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági válsághoz a leggyorsabban a szervezett bűnözés alkalmazkodott területi terjeszkedésének és pénzügyi erejének növelésével - derült ki a maffiaellenes olasz nyomozó igazgatóság (Dia) szerdán közölt jelentéséből. A maffiaellenes hatóságnak a parlament számára készített jelentése szerint egyedül a bűnszervezetek munkája nem torpant meg a betegség miatt lezárt országban:
„A nápolyi camorra, a calabriai 'ndrangheta és a szicíliai Cosa Nostra a koronavírus-járvány teremtette veszélyben gyorsan átszervezte tevékenységét, és a helyzetet saját előnyére használta fel”

– olvasható a Dia értékelésében.

Az elemzők szerint a maffia tulajdonságának számít, hogy bármilyen vészhelyzethez képes alkalmazkodni, és a jelenlegi gazdasági válság hatalmas lehetőséget kínál az illegális üzleti tevékenység bővítésére.
„A pandémia aranyat ér a maffiának”

– nyilatkozott Federico Cafiero De Raho maffiaellenes államügyész.

Federico Cafiero De Raho
Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
A szervezett bűnözés jelenléte a járvány tavaly tavaszi első hullámától érezhető volt, amikor a szicíliai Palermo szegénynegyedének utcáin a klánvezérek tüntetőleg tömött bevásárlószatyrokkal mutatkoztak. Így üzenték meg, hogy akinek szüksége van rá, a maffiára számíthat. Hatósági információk szerint a dél-olaszországi városokban a helyi szervezett bűnözés sugallta az élelmiszerüzletek ostromát is. A belügyminisztérium ezt követően rendelte el a rászoruló családok segítését vásárlási utalványokkal. A Dia jelentése rámutat, hogy a maffia a járványhelyzetben visszafogta az uzsorát és a zsarolást, a kijárási tilalommal csökkent a lopások, rablások száma. Ezzel egy időben azonban erősödött a pénzmosás mértéke: a bűnszervezetek megkezdték felvásárolni a csődbe jutott üzleteket, vállalkozásokat, szállodákat és más ingatlanokat, és ugyanígy beszivárogtak az egészségügyi beszerzési pályázatokba. Puglia régióban a szervezett bűnözés a járvány miatt megnövekedett egészségügyi hulladék hasznosítását igyekezett megszerezni. Nagy falatnak számítanak a maffia számára a környezeti beruházások is, melyekre a római kormány a több mint 200 milliárd euró gazdasági helyreállítási csomag több mint harminc százalékát készül fordítani. Ugyanilyen aranyat érő üzletnek számítanak az idegenforgalom újraindítására szánt források is.
„Miközben a gazdaság üteme a GDP mintegy tíz százalékával lassult, tavaly az év első felében a gyanús pénzügyi mozgások mértéke harminc százalékkal növekedett”

– hangoztatta Maurizio Vallone, a Dia igazgatója.

Hangsúlyozta, hogy a bűnszervezetek mimetizálódnak, vagyis „tiszta arcú” vállalkozókon keresztül teszik rá a kezüket a nagy- és közepes vállalatokra, és minél több idő telik el, annál nehezebb lesz a pénz útját követni. A hatóságok kiemelt figyelemmel kísérik a 'ndrangheta „üzleti tevékenységét”, mivel a drogkereskedelemnek köszönhetően legnagyobb likviditással bíró bűnszervezet a járványhelyzetben külföldi befektetések helyett az olasz ingatlanpiacra váltott át.

Uniós segítség Szlovákiának

Gál Mária
Publikálás dátuma
2021.02.24. 17:46

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Megérkezett Pozsonyba az első külföldi orvoscsapat, amit Szlovákia a koronavírus járvány leküzdése érdekében kért a többi európai uniós országtól.
Szerdán Romániából 5 altató-és intenzív terápiára szakosodott orvos, illetve ugyancsak az intenzív ellátásban dolgozó 8 asszisztens, valamint a román országos katasztrófavédelem két képviselője érkezett meg Szlovákiába, ahol 21 napon át fognak különböző kórházakban dolgozni. Amint arról a Népszava is beszámolt, a járványhelyzet drasztikus romlása, a súlyos orvos és nővérhiány miatt Szlovákia múlt héten aktiválta az Európai Polgárvédelmi Mechanizmust, amely szerint a többi uniós ország segítséget köteles nyújtani. Pozsony legalább egy hónapra 10 intenzív osztályos orvost és 25 nővért kért. Ausztria és Lengyelország jelezték elsőként segítő szándékukat, de Bukarest lépett gyorsabban. Magyarország kedden küldött segítséget, tíz lélegeztető gépet a galántai Szent Lukács Kórházba. Ezt a segítségnyújtást Forró Krisztián, az MKP elnöke kezdeményezte.