Előfizetés

Feltárták I. Ferenc francia király teniszpályáját

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.25. 16:30

Fotó: Denis Gliksman /
A múlt számos emlékét megtalálták a Párizshoz közeli Villers-Cotterets hajdani királyi kastélyában.
A Párizshoz közeli Villers-Cotterets hajdani királyi kastélyában a múlt számos fontos emlékét, köztük I. Ferenc teniszpályáját is feltárták. A francia nemzeti régészeti kutatóintézet (INRAP) tudósai 2019 óta dolgoznak a Párizstól mintegy 80 kilométerre fekvő helyszínen. I. Ferenc itt írta alá 1539-ben a Villers-Cotterets-i rendeletet, amely a latin a francia nyelv kizárólagos használatát írta elő az államigazgatásban és az igazságszolgáltatásban. A rendeletre emlékezve jövőre Villers-Cotterets lesz a francia nyelv nemzetközi városa. Látogatói üvegborítás alatt megcsodálhatják annak a pályának a maradványait, ahol a mai tenisz ősét (jeu de paume) játszották, amelyet I. Ferenc király és a kor nemes urai nagyra értékeltek. A teniszpálya a kastélyon kívül volt általában, kastélyudvaron belüli elhelyezése „nem igazán jellemző” – magyarázta az APF-nek Aurélie Raffin, a régészek egyike. A teret, amelynek területe kicsit kisebb, mint két teniszpálya, részben egy nézőknek szánt terület vette körül. „Nagyon ritka, hogy mindezt egy kastélyon belül hozhattuk felszínre” – mondta el Bénédicte Guillot, az INRAP munkatársa egy sajtókonferencián, ahol a 2020 nyarán és 2021 telén folyó ásatások eredményeit mutatták be. Feltárták egy középkori kastély, a Malmaison alapjait, erre épült I. Ferenc királyi rezidenciája, amelyet - a régi vár építőanyagaiból - 1540-re fejeztek be. Az ásatások, amelyek a következő hónapokban folytatódnak, az épület későbbi elemeit, köztük az orléans-i herceg 18. századból származó fürdőszobarendszerét is feltárták. Olyan tárgyak is előkerültek, amelyek a 19. századból maradtak fenn, amikor a kastély koldusok börtöne lett. Az épületben később idősek otthonát alakítottak ki, ma múzeumként működik.

Tornával erősíthető a légzőizomzat (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 15:30

Fotó: B. BOISSONNET/BSIP / AFP
Már három hét alatt is növelhető a teherbírása, ami a koronavírus-járvány idején különösen fontos.
A koronavírus-fertőzés a gyenge légzőizomzattal rendelkezőket sújtja leginkább: főként az időseket, túlsúlyosakat, cukorbetegeket, krónikus szív- és tüdőbetegeket. A tüdőgyulladás súlyossá válása összefügg a fokozott légzőizom terheléshez (légszomj) való alkalmazkodási képtelenséggel, így a betegséggel szembeni védekezésben kulcsfontosságú az erőteljes köhögés, amelyhez szintén teherbíró légzőizomzatra van szükség. Ennek otthoni erősítéséhez készített oktatóvideót a Semmelweis Egyetem. A légzőizom-erősítő gyakorlatokat nemcsak a veszélyeztetett csoportoknak készítették, hanem a tüdőgyulladáson már átesett, legyengült állapotú érintettek figyelmébe is ajánlják. A videó bemutatja a légzőizmok jelentőségét a légzési pumpa működtetésében, de az is kiderül, hogy a légzőizmokat már három hét alatt meg lehet erősíteni. Ha lakásunkhoz vagyunk kötve, naponta legalább háromszor ajánlott elvégezni az egyszerű gyakorlatsort, mivel a légzés hatékonysága már egyetlen mozgásszegény hét alatt is romlani kezd. A legjobb tehát, ha a rendszeres mozgás – így a légzőizom-gyakorlatok is – a mindennapi életünk részévé válik. 
Az oktatóvideó Losonczy György egyetemi tanár szakmai vezetésével a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának és Fizioterápia Tanszékének közreműködésével készült. 

Napos, csapadékmentes idő vár ránk pénteken

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.25. 15:08

Fotó: Shutterstock
Mindeközben egyre melegebb lesz.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint pénteken délelőtt a köd és a rétegfelhőzet a legtöbb helyen feloszlik, utána derült, napos idő lesz, de helyenként az Észak-Dunántúlon, illetve az északkeleti megyékben csak késő délután süthet ki a nap. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Dunántúlon estétől megélénkül az északnyugati szél. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 20 fok között alakul, de a tartósabban borult, ködös tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lehet.

A szombatra virradó éjszaka kora délelőtt egy hidegfront összefüggőbb felhősávja vonul északról dél felé. Napközben felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Főként éjjel, kora délelőtt a Dunától keletre szórványosan, másutt néhol előfordulhat eső, záporeső. A hegyekben egy-egy hózápor sem kizárt. Sokfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik az északnyugati, északi szelet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 6, a csúcshőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.