földcsuszamlás;Indonézia;bányaomlás;

Beomlott egy aranybánya Indonéziában, öt ember meghalt és hetvenen eltűntek

Eddig tizenöt embert sikerült élve kimenteni.

Legkevesebb öt ember meghalt és hetvenen eltűntek egy aranybányában történt földcsuszamlásban az indonéziai Sulawesi szigetén – közölte csütörtökön egy helyi tisztségviselő.

A helyi katasztrófavédelem vezetője, Datu Pamusu Tombolotutu a Hszinhua kínai hírügynökségnek telefonon azt mondta, hogy a napok óta tartó esőzések vezettek a földcsuszamláshoz, amely szerdán történt a sziget északi részén, Parigi Moutong kormányzóságban.

Öt holttestet találtak, az eltűntekről pedig hozzátartozóktól szereztek információkat. Eddig hetven eltűntről tudnak. Tizenöt embert sikerült élve kimenteni. A halottak között hárman nők.

A helyszínen éjt nappallá téve folyik a túlélők utáni kutatás, földmunkagépet és más berendezéseket is használnak ehhez. A keresésben katonák, rendőrök és a helyi katasztrófavédelem emberei vesznek részt, de önkéntesek is.

Andrias Hendrik Johannes, a mentést vezető egyik tisztviselő elmondta, hogy

a heves esőzések miatt felázott talaj instabillá vált, és ez okozta a bányaomlást.

Indonéziában dívik a zugbányászat, amely bizonytalan megélhetést biztosít sokaknak, de nagy kockázatokkal jár. A földcsuszamlások, az áradások és a bányajáratok összeomlása jelent veszélyt, ráadásul az aranyérc feldolgozásához erősen mérgező higanyt és cianidot használnak, nem védekezve a mérgezés ellen.

Indonézia adja a világ aranytermelésének körülbelül három százalékát. A kitermelt mennyiség nagy része a Pápua tartomány Grasberg-bányájából származik, ahol mintegy 40 milliárd dollárt érő aranyt rejt a föld.

Ázsia és Afrika számos országában egyre nagyobb méreteket ölt az engedély nélküli bányászat. Egy, a bányászattal, ásványi anyagokkal, fémekkel és a fenntartható fejlődéssel foglalkozó kormányközi fórum tanulmányából kiderült, hogy a zugbányászattal foglalkozók száma mostanra meghaladta a negyvenmilliót, míg 2014-ben még harminc-, 1993-ban pedig hatmillióan foglalkoztak ezzel világszerte.