Előfizetés

Müller Cecília: A dél-afrikai vírusvariáns is megjelent hazánkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 13:20

Fotó: koronavirus.gov.hu
Az országos tisztifőorvos bejelentette, hogy módosul az eddigi oltási stratégia, az új cél, hogy minél többen megkapják legalább az első adag vakcinát.
A korábbi hiedelmekkel ellentétben nem csak fertőzőképesebbek, hanem sokkal súlyosabb lefolyású betegséget is okozhatnak a vírusmutánsok – mondta Müller Cecília az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos megismételte az Orbán Viktor kormányfő által reggel ismertetett, a kormányzati tájékoztatóoldalon olvasható drámai járványügyi adatokat. Ennek kapcsán kiemelte:
„A világ, Európa és Magyarország is nehéz helyzetben van. Dinamikusan, exponenciálisan növekednek a járványügyi adatok, nem csak az új fertőzöttek, hanem az elhunytak, a kórházban, lélegeztetőgépen ápoltak számában is.”

A szakember felhívta a figyelmet az alapvető higiénés szabályok betartására, ugyanakkor leszögezte, hogy a járvány harmadik hullámának megfékezése csak az oltásokkal lehetséges.
„Akit megszólítanak, éljen az oltakozás lehetőségével!”

– hívott fel mindenkit az országos tisztifőorvos.

Kitért az Operatív Törzs oltási stratégiájának módosítására is, amelynek új célja, hogy minél többen kaphassák meg legalább az első adagot. A vakcinák felhasználásának tapasztalatai alapján ugyanis:
„Már az első adag is elegendő védettséged okoz, hogy ne súlyosan, szövődményesen, halállal végződjön a megbetegedés!”

 Müller Cecília újságírói kérdésre elmondta, hogy az AstraZeneca vakcinák második adagjának beadási metódusán változtatnának. Bejelentette azt is, hogy csütörtökön egy dél-afrikai vírusmutánst mutatott ki a Neumann Vírusdiagnosztikai Laboratórium, és annak alapján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) megállapította, hogy az érintett fertőzött olyan munkatársával érintkezett, aki Zambiában járt. Hozzáfűzte:
„a brazil és dél-afrikai mutáns vírusok nehezebben kezelhetők, agresszívebbek, újra fertőződhetnek a betegségen már túlesettek is. A brit mutánst csütörtökig 418 embernél mutatta ki az NNK, 34 esetben további variánsokat, kilenc alkalommal pedig az úgynevezett cseh mutánst észlelték.”

A tisztifőorvos aláhúzta, hogy a behurcolt vírusvariációk „közösségi úton” terjednek az egész országban. A brit mutáns – szintén a korábban elterjedt nézettel szemben – általában hosszabb zajló betegséget, lázas állapotot okozhat, hosszabb a lábadozás, nagyobb fokú fárdtsággal jár, és tovább tart a vírus ürítése, fertőzőképessége is. Ugyanakkor vele szemben a jelenleg alkalmazott védőoltások mind hatásosak.   Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a koronavírus-járvánnyal összefüggő csütörtöki rendőri intézkedéseket ismertette, amelyek szintén olvashatók a kormányzati tájékoztató oldalon.  A konkrét esetek között említette, hogy  Kispesten egy sörözőben három vendég, a Bács-Kiskun megyei Zsanán pedig ketten ittak szeszesitalt. A fogyasztók ellen helyszíni bírságot szabtak ki, a kocsmákat pedig  fél évre bezáratták. 
A BRFK a VII. kerületben három lakásban is intézkedett csendháborítás miatt: összesen 55 külföldi és egy magyar személy házibulizott, őket feljelentették, a szervezőkkel szemben pedig közigazgatási eljárást indítottak.

Kiss Róbert hozzátette, az Operatív Törzs – Orbán Viktor kormányfő kérésére – megkezdte az utazási szabályok, a határátlépések szigorításának előkészítését, a döntésekről később tájékoztatnak majd.

Iványi Gábor a fasizmushoz hasonlította Orbán rendszerét

L. B. Cz. G.
Publikálás dátuma
2021.02.26. 12:01

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője szerint Magyarország bűnös útra lépett, de vannak, akik kiálljanak ez ellen.
"A 0444-es számon – csak úgy, mint tíz évvel ezelőtt – újra fel lehet ajánlani számunkra az adó 1 százalékát" - jelentette be Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője online sajtótájékoztatóján. Elmondta, ezt évekig nem lehetett megtenni, ráadásul az értelmes és tisztességes indok is hiányzott arra vonatkozóan, hogy 2015-től a kormány miért tagadta meg ezt a MET-től az adóhatóságon keresztül. Iványi Gábor hangsúlyozta, ebbe az elmúlt években nem is törődtek bele, a döntés ellen fellebbeztek. "Erre vonatkozóan bírósági eljárást is indítottunk, aminek során azonban teljesen szokatlan módon megtagadták a fellebbezésünket" - mondta a lelkész. Kifejtette, ezután a strasbourgi bírósághoz fordultak, ahol döntés született arról, hogy a MET-nek jár az egy százlék. "A magyar állam tehát kénytelen volt elismerni, hogy ez az összeg járt volna nekünk, s azt kártérítésként ki is kellett fizetnie" – mondta a szervezet vezetője.  Iványi Gábor a sajtótájékoztatón bejelentette, a jövő héttől országos megmozdulásokat szerveznek, mert elfogadhatatlannak tartják azt, ahogyan a kormány velük és másokkal bánik. A lelkész erre példaként felsorolta a Magyar Tudományos Akadémia ügyét, illetve megemlítette a média állami átszervezését. "A jogainkat elvették és olyan törvényeket gyártottak, melyekkel utoljára a fasizmus idején próbálták a szervezetek működését egy kézben koncentrálni. Ez a politikai megközelítése a dolgoknak azonban mára meghaladottá és bűnössé váltak" – hangsúlyozta a lelkész hozzátéve, hogy Magyarország egyszer már járt ezen az úton a két háború között. "Mi azonban szeretjük annyira a hazánkat, hogy hangosan kiáltsunk ez ellen, s el szeretnénk érni, hogy Magyarország visszatérjen a törvényes, tisztességes, emberséges útra – összegzett Iványi Gábor. Végül szólt egy, a MET által indított petícióról is. Erre szerinte azért volt szükség, mert 2017 óta semmilyen kártérítést nem fizet a magyar állam, sőt újabb több száz milliós elvonásokat eszközölt a MET ellen. Ráadásul egyoldalúan, az egyház tagjainak határozott akarata ellenére vallási tevékenységet végző egyesületté silányította a szervezetet. "2010-ig egyházunknak nem voltak tartozásai, és nem volt számottevő nyeresége sem. Gondjaink kizárólag abból adódnak, hogy a magyar állam minden pártatlan szemlélő által látható módon, politikai megfontolásból vette el egyházi státuszunkat, s a diszkrimináció eszközével élve, a maga módján a jogfosztással üldözte és üldözi mai is közösségünket" – mondta Iványi Gábor. Hozzátette, amennyiben nem történik változás, a magyar állam nem ül tárgyalóasztalhoz és nem követi a magyar Alkotmánybíróság, a Velencei Bizottság és a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság iránymutatását, akkor a MET  elveszíti a jó lelkiismerettel vállalt és eddig tisztességesen végzett, egyébként pedig hitvalló feladatait.

Ahogyan arról már beszámoltunk, az adóhatóság csaknem 250 millió forinttal terhelte meg a MET számláját a be nem fizetett járulékterhek miatt. Ónodi István a szervezet gazdasági igazgatója lapunknak azt nyilatkozta, hogy ebből az összegből megközelítőleg 90 milliót tesz ki az adóbírság, késedelmi pótlék és mulasztási bírság. Közlése szerint ugyanakkor évi másfél milliárd forinttól estek el a kormány jogsértőnek tartott magatartása miatt. Ha az állam kifizetné a jogosan járó összegeket, azonnal rendezni tudnák az elmaradást. A gazdasági igazgató arról is beszámolt a Népszavának, hogy felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához, ennek keretében azonnali jogvédelmet kérnek.

Koronavírusban elhunyt Snell György püspök, a Szent Jobb őre

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 11:11

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A budapesti Szent István-bazilika plébánosának neve nemrég egy egyházi molesztálási ügyben bukkant fel.
Február 26-án, pénteken hajnalban visszaadta lelkét Teremtőjének Snell György, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Szent István-bazilika plébánosa, akinél Covid-fertőzést állapítottak meg – írja a Magyar Kurír katolikus hírportál nyomán a 444. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) lapját Erdő Péter bíboros, prímás tájékoztatta a halálesetről. A 444 megjegyezte, hogy a koronavírus kezdetén, tavaly márciusban Snell püspök a vasárnap.hu portálnak azt írta: „Nem egy embertársamtól hallottam, hogy ezt a jelen állapotot, a koronavírust már Isten büntetésének kell tekintenünk. Ám tudjuk, hogy Isten nem büntetőbíró, hanem szerető Atya.” Ugyanakkor hozzáfűzték, az elhunyt püspök elmúlt hetekben azért szerepelt a hírekben, mert most kezdődött annak az áldozatnak a tárgyalása, akit Snell és egy másik főegyházmegyei vezető feljelentett zaklatásért, miután válaszokat várt tőlük a molesztálási ügyében. Az áldozat, aki azóta megnevezte magát, Snellt gyerekkorában apjaként szerette.