Előfizetés

Nem ez volt az SZFE-maszkos nő késes támadójának első hasonló ügye (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 15:49

Fotó: police.hu
A büntetett előéletű férfi korábban is garázdaként lépett fel a tőle másként gondolkodó, aláírásokat gyűjtő csoportokkal szemben.
Gyorsított eljárásban szeretne bírósági döntést a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Ügyészség annak a férfinak a letartóztatásáról, aki csütörtök reggel a 151-es csepeli buszon késsel arcon szúrt egy nőt, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) állami átalakítása ellen tiltakozó maszk volt. Az ügyészségi portálon megjelent közlemény szerint a kiemelt tárgyi súlyú ügyben hozandó kényszerintézkedésről várhatóan szombaton dönt a nyomozási bíró.   A 24.hu információi szerint a férfi ténybeli beismerő vallomást tett a kihallgatása során, elismerte, hogy a maszkon látható SZFE-s felirat miatt rántott kést a nőre a csepeli buszon.   Amint arról a Népszava beszámolt, a budapesti nyomozók a Bűnügyi Bevetési Osztállyal közösen, nyolc órán belül elfogták a késelés után, a buszról leszállva elmenekült támadót, akit felfegyverkezve elkövetett közösség tagja elleni erőszak, valamint súlyos testi sértés miatt vonnak felelősségre.
A megalapozott gyanú szerint a 37 éves férfi a sértett nőt az általa viselt maszkon lévő felirat, és ezáltal egy egyetemi átalakítás ellen tiltakozó mozgalomhoz tartozása miatt bántalmazta.

A gyanúsított büntetett előéletű, és egy, a jelenlegi ügyhöz hasonló jellegű, 2019-es aláírásgyűjtés helyszínén már követett el más bűncselekmény is. Akkor az ügyészség garázdaság miatt végrehajtandó börtönbüntetést indítványozott a támadóval szemben. Abban az ügyben az első fokon eljáró Budai Központi Kerületi Bíróság 2020 novemberében azonban csak pénzbüntetésre és közérdekű munka büntetésre ítélte a férfit. Az ügyészek fellebbeztek súlyosabb büntetés kiszabása érdekében, a másodfokú eljárás folyamatban van.

Egy újságírót és egy politikust is megharapott

A Telex arról ír, hogy a férfi 2018. április 8-án egy újságíróval került komolyabb összetűzésbe. Az egyik vezető hírportál munkatársa a Corvin-negyednél tudósított az országgyűlési választásról, amikor észrevette, hogy valaki választási plakátokat tépked le a megállóban. A telefonjával készített fotókat, hogy azokat beküldje a szerkesztőségnek. – Percről percre tudósítottunk, gondoltam elküldöm a képeket azzal, hogy «️megy a műsor a Corvinnál». Akkor jött oda hozzám és megpróbálta kicsavarni a kezemből a telefont, aztán bekapta a bal hüvelykujjamat és hosszan ráharapott. Csak azután engedett el, hogy mondtam, kitörlöm a képeket – nyilatkozta a Telexnek az újságíró. Ezután felszállt a 4-6-os villamosra, a férfi viszont követte, szidni és köpködni kezdte az újságírót, majd azzal gyanúsította meg, hogy a dulakodás közben miatta esett le a napszemüvege, ami össze is tört. Miután azzal fenyegette meg, hogy „hazáig követi és megöli”, az újságíró vészjelzővel megállította a villamost, de mire a rendőrök és mentők kiértek a Mester utcai megállóba, a férfi elfutott. A portál szerint Torzsa Sándort, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnökét többször is szembesítették a férfivel, miután 2019. április 18-án az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáinak ment neki a Móricz Zsigmond körtéren. Torzsa akkor úgy nyilatkozott a támadásról, hogy a férfi az egyik szocialista „kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel”, majd hozzávágta a palackot, miközben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadt: neki esett, levitte a földre, a kezébe harapott. Ezután eldurvult a dolog: a kabátját a fejére tekerte, azzal fojtogatta. A dulakodás nagyjából két percig tarthatott, végül az ott lévő járókelők és a többi szocialista választotta szét őket. Torzsa kihívta a rendőrséget, és feljelentést tett a támadó ellen, aki elfutott a helyszínről. A rendőrök akkor viszont elfogták a férfit, garázdaság miatt gyanúsítottként hallgatták ki, őrizetbe vették, és előterjesztést tettek a letartóztatására. Az ügy azóta a bíróságra került, Torzsát háromszor is visszaidézték – írja a portál.

Kamion és pick-up karambolozott Szigetszentmiklóson, egy ember súlyosan megsérült

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 15:08

Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A baleset a Leshegy utca és a Kántor utca kereszteződésében történt.
Összeütközött egy kamion és egy autó Szigetszentmiklóson, a Leshegy utca és a Kántor utca kereszteződésében – közölte a katasztrófavédelem. A járművekben csak a vezetők utaztak, az autó vezetőjét a szigetszentmiklósi tűzoltók kiérkezése előtt kiemelték. Az egységek áramtalanították mindkét járművet. Az MTI azt írja, a pick-up vezetőjét súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba a mentők. 

Reggeltől estig rendelt az ózdi „pszichodíler”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.26. 14:21

Fotó: police.hu
A rendőrök őrizetbe vették a drogkereskedő férfit.
Új pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanújával hallgatták ki és vették őrizetbe az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai azt a 25 éves férfit, aki a borsodi városban szabályos „hivatali időben” reggel fél nyolc és este hét óra között fogadta a vevőket – adta hírül a police.hu. Mint kiderült, az Ózd közeli járdánházi illetőségű gyanúsítottat hétfőn fogták el a rendőrök, és az árusított új pszichoaktív anyagot le is foglalták. A szabályszerűen rendelő drogdíler egyébként szigorú volt azokkal, akik nála vásároltak, és a kasszától való távozás után reklamációt nem fogadott el. Az ózdi nyomozók kezdeményezték a férfi letartóztatását, egyben felhívást is közzétettek azok számára, akik hasonló helyeken vennének efféle kábítószert:
„Az új pszichoaktív szerek mindig kétséges összetételűek és eredetűek, ezért élettani hatásuk kiszámíthatatlan, használatuk akár tragikus kimenetelű is lehet.”