Fidesz;Brüsszel;Európai Néppárt;

2021-02-26 17:53:48

Deutsch Tamás után a többi fideszes EP-képviselő frakciótagságát is felfüggeszthetik

Széles többség az EPP-ben a képviselőcsoportok és nemzeti delegációk eltávolítását lehetővé tevő szabálymódosítás mellett.

Egyre valószínűbb, hogy hamarosan kenyértörésre kerül a sor az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti csoportja és a fideszes EP-képviselők között. Az EPP elnökségének pénteki ülésén megszületett a döntés az eljárási szabályzat módosításáról, amely lehetővé tenné a csoportos kizárást és felfüggesztést, amelyre jelenleg nincs mód. A végleges szövegen még dolgozik az ezzel megbízott munkacsoport. A tervek szerint az új rendtartást a frakció a jövő szerdán fogja megvitatni és elfogadni. Mivel a módosításokat széles többség támogatja, köztük a legnépesebb német delegáció, a néppárti vezetés nem számít hosszú vitára. Az ellenzők tábora kisebbségben maradt.

EPP-s forrásaink szerint a szabályzat annyiban módosult a korábbi változathoz képest, hogy a drasztikus döntésekhez általában nem a tagok egyszerű többségének, hanem a kétharmadának a szavazata lenne szükséges. Kivétel lenne ez alól, ha egy olyan párt tagjairól kéne dönteni, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett a pártcsalád. Ebben az esetben a határozathozatalhoz elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége. Épp ilyen párt a Fidesz, amelynek a tagságát az EPP ernyőszervezete két éve felfüggesztette.

Bár néppárti politikusok hangoztatják, hogy a szabályzat megváltoztatására nem egy párt vagy pártcsoport kipenderítése, megregulázása miatt van szükség, a módosítást az Orbán-rendszert következetesen bíráló EPP-s képviselők kezdeményezték tavaly. Az események azután gyorsultak fel, hogy Deutsch Tamás megsértette Manfred Weber frakcióvezetőt, mert egyik megjegyzését a Gestapó szlogenjéhez hasonlította. Az osztrák néppárti Othmar Karas aláírásgyűjtésbe kezdett a magyar politikus kizárása érdekében, végül a megosztott frakció decemberben úgy döntött, hogy felfüggeszti a tagságát.

Minden jel arra mutat, hogy az új előírások elfogadását követően a fideszes EP-képviselők is hasonló sorsra juthatnak, mivel egyre többen csatlakoznak az elégedetlenek táborához. A kizárásuk állítólag azért nem jöhet szóba, mert azt meg kéne előznie a pártcsalád hasonló döntésének, ami egyelőre nincs napirenden. Armin Laschet, a német kereszténydemokrata párt új vezetője nemrégiben megerősítette, hogy nem kívánnak változtatni a magyar tagpárt státuszán.

A még kidolgozás alatt álló szabályok szerint a felfüggesztett képviselők nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól. De a korábbi javaslatokkal szemben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől a szakbizottságokban és a plenáris ülésen, mert az jogilag támadható lépés lenne, közölték lapunkkal EPP-s források.