Előfizetés

Gyorsan felszámolták Kósa Lajos családjának furcsa cégét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.28. 15:48

Fotó: Népszava
Az olcsón vett vállalkozás már rögtön az első évben százmilliós eredményt hozott, sem előtte, sem utána nem ért el ilyet.
Végelszámolással megszűnt Kósa Lajos feleségének cége, a Tócó-Pece Kft., amely korábban különös körülmények között került a család birtokába – írja a Telex. Az elmúlt hetekben a „csengeri örökösnő” ügyében ismét sokat emlegetett fideszes parlamenti képviselővel kapcsolatos másik történet négy évvel kezdődött. A portál szerint a most felszámolt cég, amely Kósa felesége tulajdonában, és Kósa gyerekeinek ügyvezetése alatt működött, 2017 tavaszán került Kósáékhoz 6 millió forintos vételáron.  Hadházy Ákos, jelenleg független parlamenti képviselő, aki most észrevette, hogy hirtelen megszűnt a Tócó-Pece Kft., feljelentést is tett az ügylet miatt, ami azért lett gyanús, mert a cég eszközállománya már akkor 139 millió forint volt. Az ügyben végül nem indult nyomozás. Kósa Lajos később többször is azt nyilatkozta, hogy azért volt ilyen alacsony a vételár, mert közben a cég eladósodott, ez azonban nem látszott a cég által leadott éves beszámolóból. Ilyet utoljára a 2016-os évre töltöttek fel, holott a céginformációs rendszer szerint a végelszámolás csak 2019-ben kezdődött, és minden évben kötelező lenne.  – Külön érdekes, hogy a cégnek sem 2016-ban, sem 2018-19-ben nem volt bevétele, 2017-ben viszont hirtelen a semmiből felpörgött az üzlet, 160 millió forint árbevételt könyveltek el. Ebből 103 millió adózott eredmény lett – jegyezte meg a Telex. Hozzáfűzték, hogy a Tócó-Pece Kft.-t az a Fiák István alapította és adta el Kósa feleségének, aki együtt dolgozott Kósa Lajossal a korcsolyaszövetség vezetésében, és a „csengeri örökösnő” ügyében is érintett.

Karácsony Gergely: Adják ide a vakcinát, mi beoltjuk Budapestet!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.28. 14:57

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester pontokba szedte a kormánynak a járványügyi javaslatait és az elvárásait.
Tiszta, világos és őszinte beszédre, valamint együttműködésre lenne nagy szükség ebben a drámai helyzetben, amikor a koronavírus áldozatainak száma vasárnapra megközelítette a drámai 15 ezres számot – írja Facebook-oldalán Karácsony Gergely. Az ellenzéki főpolgármester szerint a kormánynak sürgősen változtatnia kell a hozzáállásán, és fel is sorolt néhány konkrét dolgot, ami szerinte azonnali cselekvést kíván:
  • Fel kell gyorsítani az oltási folyamatot,
  • fel kell függeszteni, akár leállítani az orvosok jogállasának megváltoztatásával kapcsolatos folyamatot,
  • növelni kell a tesztkapacitást, ingyenes teszteket kell biztosítani széles körben,
  • gyors és mindenfajta politikai megkülönböztetéstől mentes támogatási formákat kell kidolgoznia a vállalkozások számára,
  • szükségesnek látszik az otthoni munkavégzés feltételeinek további könnyítése.
Karácsony Gergely javaslatait részletezve kifejtette: egészen elképesztő, hogy a hírek szerint a kormány nem hívta le a Magyarországnak járó teljes kontingenst a bizonyítottan hatásos Moderna vakcinából, amely sokkal nagyobb közbizalmat élvez, mint kínai.
„Hívják le a teljes keretet, ha eddig nem tették, és adják át a szükséges mennyiséget Budapestnek, mi megoldjuk a fővárosiak oltását. Alighanem készen áll erre a nagyvárosi önkormányzatok többsége is”

– tette hozzá.

Budapest vezetője szerint a szombaton lezárult, romló eredményeket kimutató budapesti ingyenes tesztelési folyamat is bebizonyította, hogy szükség van erre. Ugyanígy fontosnak tartja, hogy a korlátozások távolinak tűnő feloldásáig csak azokat a bértámogatási formákat, munkanélküli támogatások vezessék be, amelyeket szerte Európában már megléptek a kormányok. Egyre több iparágban jelzik ugyanis tartalékaik végső kimerülését a vállalkozók. 
„A romló adatokat látva a várva várt könnyítések helyett sajnos inkább arra kell felkészítenünk magunkat, hogy az emberéletek védelme és az egészségügy működőképességének megőrzése érdekében további korlátozások lehetnek indokoltak”

– húzta alá Karácsony Gergely.

Mint mondta, az önkormányzatok készen állnak az együttműködésre. Addig is, azt kéri mindenkitől:
„Még tartsunk ki, tartsuk magunkat a mégoly nehezen elviselhető szabályokhoz, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk az idősekre és vigyázzunk magunkra továbbra is.”

Sok százan tüntettek maszk nélkül a Hősök terén a korlátozások ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.28. 13:58

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A vírustagadó Gődény György petíciót is írt a Miniszterelnökséghez, de hogy a jogellenes tüntetés gyorsan véget ért, a rendőri fellépés is segítette.
Vegyük vissza az életünket! címmel szervezett vasárnap délelőttre tüntetést Gődény György, a vírustagadó gyógyszerész, és a Facebook-oldalán közzétett felhívására a gyülekezési tilalom ellenére sok százan, a Telex tudósítója szerint akár kétezren is megjelentek – zömmel maszk nélkül – a Hősök terén. A Telex élőben közvetítette is a tüntetést, amelyen Gődény György megafonban buzdította a megjelenteket, akiket szerinte egy éve hiteget a hatalom, hogy csak ennyit, meg ennyit, most éppen két hetet kell kibírni a járvány miatt. A kialakult helyzetért, az „elvett életükért” azonban a celebként is szereplő férfi nemcsak a kormányt, hanem az ellenzéket is hibáztatta.  „Ne hagyjuk, hogy bezárjanak bennünket!” – fakadt ki a szervező, aki szerint az embereket ma oltásra kényszerítik, s felhívásában még arra is buzdított mindenkit, hogy tépjék le a maszkot.
Bejelentette: petíciót írt a Miniszterelnökséghez a korlátozások feloldása érdekében, s elvárja, hogy 8 napon belül válaszoljanak neki. Majd miután a rendőrök félrehívták, közölte a megjelentekkel, hogy törvénytelen a tüntetés, ezért megkér mindenkit, hogy most menjenek haza, de március 15-én visszajönnek, és sokkal többen lesznek. Meg kell jegyezni, hogy a rendőri erők is jelentős létszámban vonultak fel a Hősök tere környékén. Azt, hogy a demonstráció jogellenes, egyébként a BRFK a police.hu rendőrségi oldalon közleményben is megerősítette, s azt is, hogy megkezdték az intézkedéseket. Még az igazoltatások előtt az ugyancsak vírusszkeptikus orvos és egri önkormányzati képviselő, Pócs Alfréd „vallási gyűléssé” próbálta átalakítani a tüntetést, sikertelenül. Később a rendőrség arról adott hírt, hogy a befejeződött gyűlésről egy kisebb csoport átvonult a Vajdahunyad várához és egy új gyűlésbe kezdett, de az egyenruhások ott is megkezdték az intézkedéseket.
Lapunk megkeresésére vasárnap estig nem reagált a Facebook, melyet arról kérdeztünk: miért engedélyezték az oltás- és maszkellenes közönséget megszólító élő adást, miért hagyták, hogy Gődény Facebook-oldalán egy hónapig reklámozza az eseményt. A közösségi oldal tavaly szeptemberben még egymás után kapcsolta le a vírustagadó profilokat, köztük egy Gődényhez köthető csoportot is.