Előfizetés

Meleg, sokfelé napos idővel indul az első tavaszi hét, majd hidegfront hoz lehűlést

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.28. 16:17
Virágzó tavaszi tőzike a Duna-Dráva Nemzeti Park területén február 26-án
Fotó: Varga György / MTI
Elszórtan hózáporra is készülni kell a következő hétvégén.
A következő napokban erősödik a nappali felmelegedés, de a hét második felében ismét hidegfront érkezik. Emiatt a hétvégén nem csak lehűlésre, hanem elszórtan hózáporra is készülni kell – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Hétfőn mindenhol várható több-kevesebb napsütés, csapadék nem valószínű. Többfelé megélénkül, az Alpokalján és a Nyírségben meg is erősödik a szél. A leghidegebb órákban mínusz 3 és plusz 2 fok között alakul a hőmérséklet, napközben 7-12 fokig melegszik a levegő.
Kedden, szerdán és csütörtökön a köd feloszlását követően országszerte derült vagy gyengén felhős, napos időre lehet számítani, csapadék nélkül. A minimumok kedden mínusz 4 és plusz 3, szerdán mínusz 3 és plusz 2, csütörtökön mínusz 2 és plusz 3 fok között alakulnak. A maximumhőmérséklet kedden 10-15, szerdán 10-16, csütörtökön 12-18 fok között valószínű.
Pénteken észak felől hidegfront felhőzete húzódik az ország fölé. Ebből több helyen lehet esőre, záporesőre és – főként a hegyekben – hózáporra számítani. Sokfelé megerősödik a szél is. A leghidegebb órákban 0 és plusz 5, napközben 4-13 fok között alakul a hőmérséklet, magasabb értékeket délkeleten mérhetnek.
Szombaton a front felhőzete elhagyja az országot, mögötte felhőátvonulásokra lehet számítani több-kevesebb napsütéssel. Elszórtan valószínű hózápor. Nagy területen lesz élénk vagy erős a szél. A minimumhőmérséklet általában mínusz 4 és plusz 2 fok között valószínű, de a fagyzugokban hidegebb is lehet. A csúcsértékek plusz 3 és 8 fok között várhatók.
Vasárnap napos időre van kilátás csapadék nélkül. A hőmérséklet hajnalban általában mínusz 6 és mínusz 1 fok között alakul, de a szélcsendes völgyekben hidegebb is lehet. Napközben plusz 3-7 fokig melegszik a levegő – olvasható az előrejelzésben.

Eloltották a fonyódi nádtüzet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.28. 09:18

Fotó: Önkormányzati Tűzoltóság Balatonlelle
Vasárnap hajnalra eloltották az előző nap kigyulladt nádast Fonyód külterületén; ahol mintegy százhúsz hektáron égett le a terület - ismertette a katasztrófavédelem vasárnap hajnalban.
Fonyód külterületén, a Turul utca közelében kapott lángra a nádas szombaton este, amelynek oltásához először a keszthelyi, a siófoki, a marcali hivatásos, a balatonboglári önkormányzati, valamint a fonyódi önkéntes tűzoltókat riasztották. Később erősítésre volt szükség, így kaposvári, zalakarosi, valamint pacsai egységek is bekapcsolódtak a munkába.
Kapcsolódó
Hatalmas tűz pusztít Fonyód mellett (video)

Sokan lettek milliomosok, miután kihúzták ezt az öt számot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.27. 20:22
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
A kérdés, vajon elvitték a közel 2 milliárdos főnyereményt?
A Szerencsejáték Zrt. közlése szerint az alábbi számokat húzták a 8. heti ötöslottó sorsoláson:
  • 32 (harminckettő)
  • 45 (negyvenöt)
  • 51 (ötvenegy)
  • 73 (hetvenhárom)
  • 75 (hetvenöt)
  • Joker: 341626
A nyeremények pedig a következők: 
  • a 2-es találatnak 73 185-en örülhetnek, nekik kereken 2 ezer forintot fizetnek,
  • 3-as találatot 2785-en értek el, nyereményük 20 225 forint,
  • a 4-es találat ismét sokat ért: 35 szerencsés 1 480 765 forinttal lett gazdagabb,
  • 5 találatos szelvény pedig ezen a héten sem volt.
Így a jövő héten még magasabb nyereményekért izgulhatnak a játékosok. A fődíj pedig (egy nyertes esetén)
2,13 milliárd forint lesz.