kampány;vírus;

2021-03-01 06:33:06

Víruskampány

Azt már tudjuk, hogy az ellenzéki pártszövetség moslékkoalíció, azt is, hogy ők a halál vámszedői, sőt hogy a halálkampányukkal az életmentő kínai oltóanyag ellen agitálnak, mert nekik csak Brüsszel számít. A járvány alaposan felforgatta az amúgy is viharosnak ígérkező választási kampányt, és a kormánypártok láthatóan a vírust tolják be a közepébe. Nem is tehetnek mást: ez határozta meg az utóbbi egy évet, és ez határozza meg a következőt is.

A kormányzat - és az ország - nagy bajban van, a járvány nem csillapodik, a kabinet kezéből végleg kicsúszni látszik a valóság, amit nemcsak a becsmérlő jelzők mutatnak, hanem a tehetetlenség is. Aligha enyhíthetik a lezárásokat, amik már-már elviselhetetlenné teszik a bezártság szociális feszültségeit, és sötét fellegekbe burkolják a gazdaság jövőjét. A józan ész  nagyobb szigort követelne, bármit hozzon is a "nemzeti konzultáció".

Mindezt tetézi a vakcinák beszerzése körüli homály és kormányzati maszatolás. Mert meglehet, mind az orosz, mind a kínai oltóanyag tökéletes, "csak" egyetlen feltétel nem teljesült: hogy a két vakcinát az Unió szaktestülete engedélyezze. Ami pedig a Moderna beszerzését illeti, a kormány összevissza beszél. Mint most kiderült, az ár miatt nem igényeljük a nekünk jutó uniós mennyiséget, miközben a kínai oltóanyag egyelőre ismeretlen áron érkezik, az orosz meg alig, mert ott is szűkös a gyártási kapacitás.

Az oltás felvétele is zűrzavaros. A szervezetlenséget végülis a háziorvosok nyakába tolták, és most fog kiderülni, hogy a lepusztított rendszer elbírja-e ezt a terhelést is. Az már csak habkérdés a vírustortán: mit segít az élet újraindításán egy olyan oltás, amelyet az EU nem fogad el?

Lehet persze a propagandában EU nyakába varrni minden felelősséget, ám a víruskampányban a görcsbe rándult hatalom vesztésre áll. Nem az ellenzék miatt.