Előfizetés

Két éve meghalt, mégis megbüntették a kijárási tilalom megszegéséért

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 19:03
Képünk illusztráció.
Fotó: M.Moira Shutterstock
Tévedés áll a dolog hátterében.
Döbbenetes véget ér egy januári igazoltatás Romániában - írja sajtóbeszámolókra hivatkozva a Főtér. Egy rendőr meglátott valakit az utcán este 11 után - a kijárási tilalom idején - sétálgatni, igazoltatta, a férfi azonban semmilyen papírt nem tudott felmutatni. Természetesen megkapta érte a maga bírságát. Nemrég meg is érkezett az illető lakcímére a jegyzőkönyv, ám az ott lakók lefagytak a döbbenettől. 
Ugyanis a hivatalos iratokban szereplő személy két éve már meghalt.

Végül a helyi polgármesteri hivatal illetékesei rántották le a leplet a történtekről: a rendőröknek sikerült összetéveszteniük az elhunytat és testvérét, akit eredetileg igazoltattak és megbüntettek.

Mindenhol nőtt a koronavírus örökítőanyaga a szennyvízben

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.01. 18:25
Illusztráció
Fotó: PRAKASH MATHEMA / AFP
Öt városban tapasztaltak emelkedést, csökkenő tendenciát csak egy település esetében mértek.
Az elmúlt héten országos átlagban ismét nőtt a szennyvízmintákban a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a koronavirus.gov.hu hétfőn. Mint Müller Cecília tisztifőorvos az Operatív törzs hétfői tájékoztatóján elmondta, a szennyvíz-vizsgálatok alapján mindenhol nő a koronavírus szennyvizekben mért örökítőanyaga. A kormányzati honlapon azt írták: a szennyvízmintákban Békéscsabán, Budapesten, Kecskeméten, Pécsett és Szekszárdon tapasztaltak emelkedést. Csak Zalaegerszegen regisztráltak csökkenő tendenciát. Alacsony koncentrációt már csak Eger és Zalaegerszeg esetében mértek, azonban a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, Székesfehérváron és Szekszárdon az átlagosnál magasabb mértékben emelkedett a koncentráció – tették hozzá. Kiemelték: „az eredmények is megerősítik, hogy a járvány harmadik hullámának felszálló szakaszában vagyunk”. Ezért fokozott figyelmet kell fordítani a már jól ismert megelőző intézkedésekre, valamint aki teheti, éljen a védőoltás lehetőségével – hangsúlyozták. Az elmúlt napokban több szakember is felhívta a figyelmet a járványhelyzet alakulásában a szennyvízadatok fontosságára. Rusvai Miklós víruskutató a múlt héten úgy nyilatkozott, erős figyelemmel kell kísérni a szennyvízadatokat, mert azok alapján előre megbecsülhető, hogy a következő hetekben milyen tendenciára lehet számítani a járványügyi számokban. 

Különleges ebédet adott a Budapest Bike Maffia

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.01. 17:50

Fotó: Budapest Bike Maffia
Torkos csütörtök rászorulóknak pénteken.
Bár az idei országos torkos csütörtököt hagyományos módon nem lehetett megrendezni, a Budapest Bike Maffia olyanok számára szervezett éttermi ebédet, akiknek ez nem csak járványidőszakban elképzelhetetlen. A hajléktalan emberekkel foglalkozó Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) Táblás utcai átmeneti szállójának 64 lakója egy kis időre igazi vendégnek érezhette magát pénteken.  A civil szervezet önkéntesei egy napra vendéglővé varázsolták ugyanis a szálló étkezőjét: hangulatfények, gyertyák, rendezett teríték fogadta a lakókat, az aláfestő zenéről pedig egy tangóharmonikás vendégzenész gondoskodott. A háromfogásos menüt – zöldborsólevest, sült karajt majonézes krumplisalátával és somlói galuskát – a Jedermann étterem munkatársai készítették el, akik a hideg téli időszak alatt is napi 50 adag melegétel főzésével segítették a rászorulókat a Szigorítás Vacsorái akció keretein belül.
Az ebéd megszervezése a járványhelyzet miatt gondos tervezést igényelt, minden részletet előre egyeztettek az intézmény háziorvosával. Az átmeneti szálló lakói ötfős csoportokban fogyasztották el a bekészített ételeket. Az ebédnek nagy sikere volt, az ízletesen elkészített ételek és a figyelmesen berendezett terem miatt a lakók úgy érezték magukat, mintha vendégségben lennének. „Az elmúlt hónapok mindenki számára rendkívül megterhelők voltak, emiatt is szerettük volna megszervezni az ebédet a szálló lakóinak, akiknek nemhogy torkos csütörtökön, de szinte soha nem adatik meg, hogy étterembe menjenek vagy egyáltalán éttermi ételt ehessenek. Egy-egy ilyen alkalom segít a nehéz helyzetben élő embereknek, hogy kiszakadjanak az egyhangú napokból, és egy kis figyelmet kapjanak” – mondta Havasi Zoltán, a Budapest Bike Maffia alapítója. A Budapest Bike Maffia - a közleménye szerint - saját erőforrásait és készleteit használta fel, hogy különleges alkalmat varázsoljon az intézménybe, amivel a rászorulók is megtapasztalhatták az éttermi hangulatot és a finom ételek ízét. A Budapest Bike Maffia kezdeményezéseit az adó 1 százalékának felajánlásával lehet támogatni.