Karácsony Gergely;

2021-03-04 07:00:00

A bizonytalanok közel fele elfogadná Karácsonyt

Az ellenzéki választók 84 százaléka szavazna a 2022-es választásokon az ellenzéki összefogásra, ha Karácsony Gergely lenne Orbán Viktor kihívója – derül ki a Publicus Intézet lapunk megbízásából készített reprezentatív közvélemény-kutatásából.

Karácsony továbbra sem jelentette be indulását, ugyanakkor a közelmúltban több közvélemény-kutató is a főpolgármestert mérte a leginkább támogatott ellenzéki aspiránsnak.

A Publicus adataiból kiderül, hogy Karácsony sem tudna egyelőre mindenkit mozgósítani, az ellenzékiek 15 százaléka nem szavazna rá, a bizonytalan választók közül 59 százalék sem őt támogatná. Jobb a mozgósító ereje, ha arról szól a kérdés, hogy az előválasztás győzteseként lenne jelölt Karácsony. Ebben az esetben az ellenzékiek 90 százaléka, a bizonytalanoknak pedig 45 százaléka szavazna az ellenzéki szövetségre – utóbbi körben az ellenzőinek aránya 45 százalékra csökkenne.

Hogy mennyire összeegyeztethető a főpolgármesteri feladataival Karácsony Gergely indulása? A megkérdezettek 52 százaléka szerint „helyes” lépés, ha főpolgármesterként indulna az előválasztáson, 45 százalék szerint viszont ez nem elfogadható. Az arányt érdemben befolyásolja, hogy a fideszes válaszadók 83 százaléka helytelenítené az indulást, míg az ellenzéki szavazók körében egyértelműen a támogatók aránya a nagyobb, 66 százalék. A bizonytalan választók 58 százaléka nem helyeselné indulását, mindössze 26 százalék tartaná elfogadhatónak. 

A főpolgármester országvezetői képességeiről megosztott a közvélemény, a megkérdezettek fele tartja alkalmasnak miniszterelnök-jelöltnek, 47 százalék viszont ellenkezően gondolja. Az ellenzéki körökben a döntő többség (66 százalék) alkalmasnak látja, a kormánypárti megkérdezettek 93 százaléka szerint viszont alkalmatlan a feladatra. A bizonytalanok között 46:44 arányban a Karácsony Gergelyt alkalmasnak vélők vannak minimális többségben.

Az ellenzéki pártok közül egyelőre a Momentum jelentette be hivatalosan jelöltjét Fekete-Győr András pártelnök személyében. A pártszövetségen kívülről indul a jelöltségért Pálinkás József (Új Világ Néppárt) és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester (Mindenki Magyarországa Mozgalom). A Jobbik hivatalosan még nem állított jelöltet, de Jakab Péter pártelnök már jelezte, hogy vállalná a megmérettetést. A DK részéről Dobrev Klára EP-képviselő indításáról hallani, de hivatalos bejelentés nem történt. Karácsony Gergely (Párbeszéd) indulását az MSZP is támogatná, de a politikus eddig rendre kitért az egyenes válasz elől. Legutóbb az ATV-nek úgy fogalmazott, hogy „sok még a nyitott kérdés”, és sejtelmesen hozzátette „ha nem lesz [előválasztás], akkor biztosan nem leszek miniszterelnök-jelölt”.