MotoGP;Hajdúnánás;

2021-03-04 13:24:01

Nem hiába öntik a tízmilliárdokat a MotoGP-pályába: tíz évig biztos futamszervezők leszünk

A járványügyi országzár bejelentésének napján „sikertörténetről” állapodott meg az innovációs tárca.

Magyarország a Hajdúnánás mellett épülő versenypályán 2023-tól 10 évig rendez gyorsaságimotoros világbajnoki futamokat – az erről szóló megállapodást csütörtökön írta alá az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) Palkovics László miniszter és Carmelo Ezpeleta, a MotoGP jogtulajdonosának, a Dorna Sportsnak a vezérigazgatója.

Közölték, az új versenypálya tervpályázata már zajlik, ennek várhatóan március 18-19-én lesz eredménye, aztán a tervezés következik, és az idei év végén kezdődhet az építés pályázati folyamata.

„Mi mindent meg fogunk tenni azért, hogy ez a verseny sportszakmai és gazdasági, valamint térségfejlesztési szempontból is egy sikertörténet legyen”

– mondta Carmelo Ezpeleta. 

Nemrég a Népszava is beszámolt arról: a MotoGP jogtulajdonosa nettó kilencmillió eurót kér, hogy 2023-ban futamot rendezhessenek Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy bruttó áron a jelenlegi árfolyam mellett valamivel több mint 4 milliárd forintot fizethet a magyar állam a spanyol Dorna nevű cégnek.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter másfél évvel ezelőtt említette először a futamrendezési terveket, és tavaly nyáron állt elő konkrétumokkal. Akkor már a mostan rögzített 2023-as idényről beszélt, illetve bejelentette, hogy Hajdúnánáson, 65 milliárd forintból felépül a magyar MotoGP-pálya.