Előfizetés

Orbán Viktor most egy új európai jobboldal alapító vezetője lenne

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 14:18

Fotó: RICCARDO PAREGGIANI / AFP
A magyar miniszterelnök végleg szakít az Európai Néppárttal, amelyet egy mondatával „balra tolt”.
Az Európai Néppárt (EPP) végleg az európai baloldal csatolmányává vált. A migráció, a családi értékek, a nemzeti szuverenitás, vagyis a kor nagy kérdéseiben nincs többé különbség az EPP és az európai baloldal között. Jó okkal gyújthatnak örömtüzeket az európai baloldal pártjai és vezetőik. Egy újabb párttal gyarapodtak – szögezte Orbán Viktor kormányfő a Facebook-oldalán közzétett, és a hivatalos honlapján megjelentetett írásában. A Szamizdat 6. című dokumentumban a Fidesz elnöke egyértelművé teszi, hogy nem csak a pártja uniós képviselői hagyták ott szerdán az EPP európai parlamenti frakcióját, hanem a fideszesek az egész pártcsaládot is elhagyni készülnek, és nem csak ők:
„A mi feladatunk is világos. Most az EPP nélkül kell felépíteni az európai demokratikus jobboldalt, amely otthont nyújt azoknak az európai polgároknak, akik nem akarnak migránsokat, nem akarnak multikulturalizmust, nem estek LMBTQ-őrületbe, védik Európa keresztény hagyományait, tisztelik a nemzetek szuverenitását, és nemzetüket nem a múltjuk, hanem a jövőjük részének tekintik.”

A szakítás ideológiája is megvan már. Így szól: „Miközben mi itt, Magyarországon és más vezetők a saját országaikban szó szerint élet-halál harcot folytatnak a koronavírus ellen, az EPP kisded hatalmi játékokban leli örömét a brüsszeli bürokraták buborékjában. Ez vállalhatatlan. Kilépésünk új perspektívát nyit az európai politikában is”. A magyar miniszterelnök a néppárti frakcióból való kilépés közvetlen okát abban jelölte meg, hogy szerinte nem fogadta el, hogy az európai parlamenti képviselőinek jogait és ezzel a magyar szavazók jogait is korlátozzák a frakció alapszabályzatának módosításával.
„Itt az idő! Éljen a demokratikus jobboldal! Fortes fortuna adiuvat!”

– zárta sorait.

A magyarul a Bátraké a szerencse! latin – katonai – közmondással Orbán Viktor egyértelműen bejelentkezett az „új európai jobboldal” vezérének szerepére.

Mintegy 280 ezer adag Szputnyik vakcina érkezett Magyarországra

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.03.04. 12:47

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Ahogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ rábólint, az oltóanyagok azonnal felhasználhatók lesznek.
Újabb 280 ezer adag Szputnyik vakcina érkezett Magyarországra csütörtök reggel - közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter a videóban kiemelte: a koronavírus elleni vakcinákat szállító kamionok már átlépték a határt, és amikor a Nemzeti Népegészségügyi Központ úgy dönt, az oltóanyagok azonnal felhasználhatók lesznek.
"Egyre élesebb az a verseny, amelyet az emberi élet és az emberi egészség megvédéséért, megmentéséért folytatunk"

- mondta, hangsúlyozva: a számok Európa-szerte egyre rosszabbul alakulnak, exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, az új mutánsok egyre agresszívebbek, és egyre fiatalabbak is egyre komolyabb bajba kerülnek a járvány miatt. A versenyt a miniszter szerint akkor lehet megnyerni, ha van oltóanyag, és azokkal be lehet oltani az embereket. Oltani kell, minél gyorsabban, minél több embert! - mondta Szijjártó Péter.  Mindeközben a Népszava is írt arról, hogy az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V értékelését, amelynek alkalmazását eddig több mint 40 országban hagyták jóvá. Ezzel Magyarország, Szlovákia után az Európai Unió is a "szégyen csarnokába" léphet.

Szigorú korlátozásokat rendelt el a kormány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 11:38

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Húsvétig többek között az óvodák és az általános iskolák is bezárnak, de egy sor más szabályozás is született.
Jelentősen szigorít a kormány a járványügyi szabályokon – derült ki a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra által megtartott Kormányinfón. A kancelláriaminiszter a következő szigorításokat jelentette be: - Az óvodákat és iskolákat jövőhét hétfőtől egészen április 7-ig bezárják, a digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki. - Szintén hétfőtől március 22-ig, két hétre bezárnak az üzletek. Ez alól kivételt csak az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és a benzinkutak jelentenek majd. - Minden szolgáltatásnak szünetelnie kell, kivéve a magánegészségügyet. - A parkok és arborétumok a szigorítás ideje alatt nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység – a megfelelő távolság betartása mellett – engedélyezett lesz. - Minden munkaadónak biztosítania kell az otthoni munkavégzést, ha az lehetséges. Itt Gulyás főként a gyermekes családok esetét emelte ki. - Kötelezővé válik ismét a maszkhasználat mindenhol. - Szigorítanak a határátlépés szabályain. A Karmelita kolostorban megtartott sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra elmondta, a kabinet tanácskozása folyamatos, így a további kormánydöntéseket legkésőbb pénteken ismerteti majd Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely elmondta: az új egészségügyi jogviszonnyal az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka egyetértett, és aláírták az új szerződéseket. – Minden feltétel adott, hogy a hálapénz tiltása, a paraszolvencia megszüntetése mellett az egészségügyben mindenki lényegesen magasabb, fokozatosan emelkedő fizetések mellett dolgozhasson – tette hozzá. Arra felvetésre, hogy a magyar vakcinaigazolvány miért nem tartalmazza majd a a beadott oltóanyag típusát, a miniszter nem felelt. Ellenben azt kifejtette, hogy "nincs egységes szabály az EU-ban, ajánlások vannak, döntés nincs".
Végül a Fidesznek az Európai Néppárt (EPP) frakciójából való szerdai kilépését  Gulyás Gergely azzal magyarázta, hogy a néppárti képviselőcsoport a járvány idején a párt ellen irányuló, lényegtelen szabályzatokkal volt elfoglalva. Úgy vélte, a "frakció már nem képviselik a „migrációt elutasító, konzervatív-keresztény értéket, nem fogadják el a nemzeti szuverenitást, és  az alapvető családpolitikai kérdéseket”. – Azt reméljük az EPP-frakción kívül is van élet, és van olyan demokratikus jobboldal még Európában, amely ezeket az értékeket a Fideszhez hasonlóan fontosnak tarja – tette hozzá.