Előfizetés

Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák külügybe Szijjártó látogatása után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 20:46

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
A szlovák külügyminiszter kijelentette, hogy meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe.
Berendelték a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába Pető Tibor magyar nagykövetet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter látogatásával, és az állampolgársági törvény módosításával összefüggésben – írja a Paraméter. Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter kijelentette, hogy meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe. Korčok azt mondta, hogy azért nem találkozott Szijjártóval a törvénymódosítás ügyében, mert álláspontja szerint szuverén szlovák ügyről van szó, a törvényalkotási folyamat sem zárult még le. 
– Úgy tűnik azonban, hogy ez a magyar félnek és Gyimesi György (OĽANO) képviselőnek nem elég. Egyértelműen az a cél, hogy a lehető legtöbb szlovák magyar vegyen részt a magyarországi választásokon

– fogalmazott a külügyminiszter.

Gyimesi és a magyar miniszter szerinte „túlmentek minden határon”. Hangsúlyozta, az állampolgársági törvény nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát, Gyimesinek pedig nincs felhatalmazása ilyen tárgyalásokat folytatni. – Szlovákia szuverén állam, a magyar kisebbség tagjai pedig az állampolgáraink – jelentette ki. Korčok szerint az állampolgársági törvényt úgy kell módosítani, hogy azok a szlovák állampolgárok, akik legalább öt éve külföldön élnek, egy másik állampolgárság felvétele esetén ne veszítsék el a szlovákot. 
– A probléma akkor keletkezett, amikor Magyarország 2010 májusában elfogadta a törvényt, amelynek célja a magyar állampolgárok etnikai alapon történő gyarapítása külföldön

– jelentette ki a külügyminiszter.

Hozzátette, a volt kormány ezért is módosította a szlovák törvényt, amelynek értelmében mindenki, aki felvesz egy másik állampolgárságot, elveszíti a szlovákot. Szijjártó Komáromban kifejtette, hogy egyelőre nem született kielégítő megoldás a kettős állampolgárság ügyében. Az éppen zajló szlovákiai népszámlálással kapcsolatban arra kérte a Szlovákiában élő magyarokat, hogy vállalják a magyar nemzetiségüket.

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.04. 20:13

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A pénzügyminiszter holland kollégája nyilatkozatára reagálva fejtette ki, hogy milyen sokszínű a sajtó Magyarországon.
A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály. A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.
Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van.

Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.
– A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik

– fogalmazott.

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni. – A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el. Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.
Februárban Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtó Intézet igazgató-helyettese a Klubrádió kapcsán azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az a magyar sajtószabadság újabb válsága, és gyorsan kell cselekedni, mert a sajtó foglyul ejtése visszafordíthatatlan lesz. Úgy fogalmazott, hogy „Orbánék állandóan méricskélnek: mennyi sajtószabadságot kell garantálni ahhoz, hogy hatalmon maradjanak”. 

Iskolazár: sokan fellélegeztek

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2021.03.04. 19:43

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
A tanárok, diákok és családjaik egészségét is veszélyeztették azok a kaotikus állapotok, amelyek az elmúlt hetekben az oktatást is jellemezték – mondta egy pedagógus érdekvédő.
– Örülünk az oktatást érintő döntéseknek, különösek annak, hogy az óvodákra is kiterjed – nyilatkozta a Népszavának Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője, miután Gulyás Gergely miniszter ma bejelentette: az egyre súlyosbodó járvány miatt hétfőtől a tavaszi szünet végéig, vagyis április 7-ig bezárnak az óvodák, az általános iskolák pedig digitális távoktatásra állnak át. Hozzátette: a kormánynak két fontos ügyben kellene még döntést hoznia, az egyik, hogy a gyerekekkel otthon maradó szülők kapjanak támogatást, a másik, hogy minél hamarabb kezdjék meg a pedagógusok oltását, hogy a tavaszi szünet után már beoltva tudjanak visszamenni az iskolába. Nagy Erzsébet – aki egy általános iskolában tanít – azt is elmondta, náluk már ősszel elkezdtek felkészülni a digitális munkarend esetleges elrendelésére, szerinte az iskola mindent megtett a gördülékeny átállás érdekében, amit tudott. – Viszont az eszközök továbbra is hiányosak, még mindig vannak gyerekek, akiknél például csak két mobiltelefon van otthon, nekik az iskola tudna kölcsönözni laptopot, de kérdés, jut-e mindenkinek – mondta. Úgy véli, lehetnek kisebb-nagyobb fennakadások, de – mint fogalmazott – amikor ennyi beteg és halott van, a legfontosabb az élet védelme. Szerinte a tanárok, diákok és családjaik egészségét is veszélyeztették azok a kaotikus állapotok, amelyek az elmúlt hetekben az oktatást is jellemezték. A másik tanári érdekképviselet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is azonnali lépéseket követelt a kormánytól, Totyik Tamás PSZ-alelnök ugyanakkor emlékeztettet: a pedagógusok megosztottak a digitális oktatás kérdésében, a PSZ januári felmérése szerint a tanárok 56 százaléka inkább a hagyományos, tantermi oktatást választaná. Totyik Tamás szerint ez főleg a kisebb, vidéki települések iskoláiban jellemző. A PSZ alelnöke a kormánydöntés kapcsán kiemelte: jól lenne mihamarabb megtudni, a zárás hogyan érinti a középiskolai felvételiket, a kiscsoportos érettségi felkészítőket, lesz-e ügyelet az iskolákban, óvodákban, a tanárokat a digitális oktatás ellenére berendelhetik-e a tankerületek. Érdeklődésünkre az Emberi Erőforrások Minisztériuma csak annyit közölt: a részletszabályokat pénteken teszik közzé.