Előfizetés

A pécsi infektológiai osztályon és az intenzíven a betegek 58 százaléka 60 év alatti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 21:07
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Nem lehet kiszámítani, hogy kinél alakul ki súlyos megbetegedés.
A pécsi koronavírus oltóközpont infektológiai osztályán a betegek 58 százaléka 60 év alatti, és ugyanez a helyzet az intenzív osztályon is – nyilatkozta az ATV Híradónak a részlegvezető. Péterfi Zoltán közölte, hogy
„sajnos van fiatal társbetegség nélküli is lélegeztetőgépen jelenleg is, nem lehet kiszámítani, hogy kinél alakul ki súlyos megbetegedés, elsősorban attól függ, hogyan reagál az immunrendszer az adott vírusfertőzésre.”

Az orvos elmondása szerint két olyan esetről tud, amikor oltás után alakult ki fertőzés, de azok mind enyhe megbetegedések voltak.
A csütörtök reggeli hivatalos adatok szerint 6278 új fertőzöttet regisztráltak az országban, és meghalt 152 Covid-beteg. A kormány csütörtökön újabb szigorításokról döntött.

Bekérették a pozsonyi magyar nagykövetet a szlovák külügybe Szijjártó látogatása után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.04. 20:46

Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala
A szlovák külügyminiszter kijelentette, hogy meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe.
Berendelték a Szlovák Kül- és Európai Ügyek Minisztériumába Pető Tibor magyar nagykövetet Szijjártó Péter magyar külügyminiszter látogatásával, és az állampolgársági törvény módosításával összefüggésben – írja a Paraméter. Ivan Korčok (SaS-jelölt) szlovák külügyminiszter kijelentette, hogy meg akarja őrizni a jó kapcsolatot Magyarországgal, de azt elutasítja, hogy beleavatkozzanak Szlovákia belügyeibe. Korčok azt mondta, hogy azért nem találkozott Szijjártóval a törvénymódosítás ügyében, mert álláspontja szerint szuverén szlovák ügyről van szó, a törvényalkotási folyamat sem zárult még le. 
– Úgy tűnik azonban, hogy ez a magyar félnek és Gyimesi György (OĽANO) képviselőnek nem elég. Egyértelműen az a cél, hogy a lehető legtöbb szlovák magyar vegyen részt a magyarországi választásokon

– fogalmazott a külügyminiszter.

Gyimesi és a magyar miniszter szerinte „túlmentek minden határon”. Hangsúlyozta, az állampolgársági törvény nem képezi a kétoldalú kapcsolatok tárgyát, Gyimesinek pedig nincs felhatalmazása ilyen tárgyalásokat folytatni. – Szlovákia szuverén állam, a magyar kisebbség tagjai pedig az állampolgáraink – jelentette ki. Korčok szerint az állampolgársági törvényt úgy kell módosítani, hogy azok a szlovák állampolgárok, akik legalább öt éve külföldön élnek, egy másik állampolgárság felvétele esetén ne veszítsék el a szlovákot. 
– A probléma akkor keletkezett, amikor Magyarország 2010 májusában elfogadta a törvényt, amelynek célja a magyar állampolgárok etnikai alapon történő gyarapítása külföldön

– jelentette ki a külügyminiszter.

Hozzátette, a volt kormány ezért is módosította a szlovák törvényt, amelynek értelmében mindenki, aki felvesz egy másik állampolgárságot, elveszíti a szlovákot. Szijjártó Komáromban kifejtette, hogy egyelőre nem született kielégítő megoldás a kettős állampolgárság ügyében. Az éppen zajló szlovákiai népszámlálással kapcsolatban arra kérte a Szlovákiában élő magyarokat, hogy vállalják a magyar nemzetiségüket.

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.04. 20:13

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A pénzügyminiszter holland kollégája nyilatkozatára reagálva fejtette ki, hogy milyen sokszínű a sajtó Magyarországon.
A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály. A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.
Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van.

Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.
– A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik

– fogalmazott.

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni. – A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el. Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.
Februárban Scott Griffen, a Nemzetközi Sajtó Intézet igazgató-helyettese a Klubrádió kapcsán azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az a magyar sajtószabadság újabb válsága, és gyorsan kell cselekedni, mert a sajtó foglyul ejtése visszafordíthatatlan lesz. Úgy fogalmazott, hogy „Orbánék állandóan méricskélnek: mennyi sajtószabadságot kell garantálni ahhoz, hogy hatalmon maradjanak”.