Országos Bírósági Hivatal;

Handó Tünde visszaélt a hatalmával - Jogellenesen akadályozta egy bíró kinevezését

Jogerősen pert nyert a Győri Ítélőtáblán egy fővárosi bíró az Országos Bírósági Hivatal korábbi elnöke ellen.

Jogerősen pert nyert a Győri Ítélőtáblán egy fővárosi bíró az Országos Bírósági Hivatal (OBH) korábbi elnöke ellen – derült ki a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) honlapjára felkerült döntés összefoglalójából. Az ügy előzménye, hogy hiába rangsorolták kétszer is az első helyre Vasvári Csaba pályázatát, amelyet a Fővárosi Ítélőtáblán kiírt bírói pályázatra adott be még 2017-ben, Handó Tünde, az OBH korábbi elnöke egyik alkalommal sem nevezte ki őt az állásra, hanem mindkétszer érvénytelenítette a pályázatot – minden érdemi indoklás nélkül.

Vasvári, mint arról beszámoltunk, nem hagyta annyiban az ügyet, munkaügyi pert indított az OBH elnöke, továbbá akkori munkáltatója, a Fővárosi Törvényszék és a pályázaton meghirdetett álláshely gazdája, a Fővárosi Ítélőtábla ellen. Az első fokon eljáró Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság szerint az OBH elnöke egyértelműen visszaélt jogával, ám a fellebbezés után a Győri Törvényszék másodfokon kimondta: az OBH-elnök nem perelhető. Ezután a Kúriára került az ügy, amely hatályon kívül helyezte a másodfokú döntést, és új másodfokú eljárás lefolytatását rendelte el. Ebben a Győri Ítélőtábla jogerősen a TASZ által képviselt Vasvári Csaba bírónak adott igazat.

Az ítélet nemcsak Handó eljárásának jogellenességét állapította meg, írja a TASZ, de fontos garanciákat is lefektetett a hasonló igazgatási önkénnyel szemben a bírói állások pályáztatása során. Az OBH elnöke ugyanis úgy vélte, jogorvoslat nélkül érvénytelenítheti a bírósági pályázatokat, ám a mostani ítélet szerint lehet bírósághoz fordulni az OBH elnökének ilyen döntése ellen. A pályázatok érvénytelenítése ugyanis nem pusztán általános igazgatási kérdés, hanem a pályázók jogos érdekeit érintő egyedi munkáltatói intézkedés, amivel szemben biztosítani kell a bírósági jogorvoslatot. A TASZ szerint az ítélet egyik legelőremutatóbb eleme, hogy az uniós jogra alapozza a bírói állásokra pályázók jogát a jogorvoslathoz: „Az uniós jog elsőbbségénél fogva a magyar bíróságoknak a jelenlegihez hasonló eljárásokban akkor is biztosítaniuk kellene a jogorvoslathoz való jogot, ha ennek a hazai jogszabályok ellentmondanak.”

Időközben Handót alkotmánybíróvá választották, így az OBH új elnökén, Senyei Györgyön múlik, hogy mit tesz. Az ítélet ugyanis arra kötelezte az OBH-elnököt, hogy érdemben orvosolja a jogsérelmet. Senyei a jogszabályok alapján három dolgot tehet: áthelyezi Vasvárit az általa megnyert pályázatnak megfelelően a Fővárosi Ítélőtáblára, ha mégsem őt akarja kinevezni, akkor ehhez megszerzi az Országos Bírósági Tanács egyetértését, vagy pedig jogszerűen érvényteleníti a pályázatot.